Csúszka

Memóra: hasznos segítség a demenciában szenvedő betegeknek

Örömmel mutatjuk be az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer új támogató partnerét, a Memórát! Nyilván az számunkra önmagában is jó hír, hogy egy új céges támogató kapcsolódik az immár több mint 14.500 tagot számláló Ozmózis Közösséghez. Emellett az külön öröm, hogy ők egy olyan eszközt gyártanak, ami immár magyar nyelven tudja segíteni az idős, idősödő embereket és családtagjaikat. A személyes szakmai véleményem az, hogy ha már csak pár hónappal meg tudja hosszabbítani és támogatni az egyébként akár egyedül élő embereket az önálló életvezetésben, akkor érdemes megfontolni a használatát.

Fogadjátok szeretettel a Memóra bemutatkozását:

**********************************************************

A demencia az egyik leggyakoribb betegség, amely az idős embereket sújtja. Az időskori elbutulás megnehezíti a betegek és hozzátartozóik életét, mivel a mindennapi tevékenységekről való elfelejtkezés és a gyógyszerbevételek elmaradása tovább ronthat a demenciával küzdők egészségi állapotán. Mindazonáltal hatékony segítséget nyújthat a mindennapokhoz a Memóra, azaz a digitális emlékeztetőóra időseknek, hiszen a készülék rendszeres időközönként kép- és hangjelzésekkel figyelmeztet a napi teendőkre. Lássuk a részleteket! 

Mi az a Memóra?

A Memóra egy magyar nyelvű demenciaóra, amely több funkcióval is rendelkezik, de elsődleges célja a memóriavesztés okozta kellemetlenségek kiküszöbölése. Az emlékeztetőóra olyan emberek számára készült, akik az Alzheimer-kórral küzdenek, látássérültek vagy egyéb kognitív zavarban szenvednek, de valójában bárki használhatja, aki gyakori időzavarban van, vagy kissé szétszórt, feledékeny.

A demencia tüneteinek megjelenésekor már érdemes használatba venni a Memórát, mely hang- és képjelzésekkel figyelmeztet az egyes tevékenységek elvégzésére. Külföldön már régóta használnak ilyen szerkezetet az idős, demens betegek mindennapos terheinek enyhítésére, ám most végre Magyarországon is elérhető ez a praktikus jelzőóra.

A Memóra öt fő funkcióval rendelkezik, de fotólejátszásra is használható. Az egyes funkciók beállítása személyre szabható, így mindenki a saját igényeinek megfelelően használhatja az emlékeztetőórát. Nézzük, mi mindent tud a készülék!

Óra és naptár kijelzése, az idő hangos bemondása

A digitális jelzőóra mutatja az évet, a hónapot és a napot is, mindezt rövidítések nélkül a könnyebb tájékozódás érdekében. A pontos idő mellett kijelzi azt is, milyen napszak van, ami nagy segítséget jelenthet a kognitív betegségben szenvedő, néha zavart emberek számára.

És mindezt az információt a Memóra hanggal is képes tudomásunkra hozni, ami szintén fontos funkció. A készülék vagy a távirányítón található gomb megnyomására magyar nyelven hallható a pontos idő, hogy a látássérült emberek is tudják, hány óra van.

Számukra segítséget jelenthet a kijelző témájának megfelelő beállítása is. A készítők 5 különböző megjelenítési lehetőséget tettek elérhetővé:

 • Nagy karakteres, fekete-fehér színű: ez az alapbeállítás, amely ajánlott a színtévesztőknek és a gyengénlátóknak.
 • Nagy karakteres, fekete-sárga, mely dizájnos, ugyanakkor kontrasztos kinézetet biztosít.
 • Asztali naptár kinézet, ahol a teljes hónap is látható, ez színes.
 • Magyar zászlós, színes.
 • Analóg számlapos óra fekete-fehérben, azon idős emberek számára, akik a hagyományos óráról jobban le tudják olvasni az időt.

A magyar nyelven beszélő óranaptár e funkciója segíti az idős, beteg embereket a tájékozódásban, a napi feladatok rendszeres elvégzésében.

Gyógyszeremlékeztető funkció

Az egyik legnagyobb veszélye a demenciának, hogy a beteg elfelejti bevenni életmentő gyógyszereit. Ezt megelőzendő került beépítésre a Memórába a gyógyszeremlékeztető funkció, mely napjában 4-szer jelez: reggel, délután, este és éjszaka is, ha szükséges.

A gyógyszerek beszedésére való figyelmeztetést képi módon és szöveggel is megjeleníti a szerkezet: a fotón egy ember látható, egyik tenyerében pirulákat tartva, másik kezében pedig innivalót. A szöveg a következő: Vegye be reggeli/délutáni stb. gyógyszerét!

Ez az időzítő ki is kapcsolható, ha nincs rá szükség – például az éjszakai figyelmeztetés esetében. Fontos megjegyezni, hogy a riasztások közül ez az egyetlen, mely magyar hangüzenettel is jelez, a mondat többször is elhangzik. 60 másodperc elteltével vagy egy gomb megnyomásával a felhívás abbamarad.

Célszerű a Memóra közelében elhelyezni a gyógyszeradagoló dobozt, hogy a jelzést követően a személy be tudja venni az előírt tablettákat.

Napi teendőkre való figyelmeztetés

Különleges és a demensek számára nagyon hasznos funkciója a Memórának a napi teendőkre való figyelmeztetés. Összesen 16 darab előre beprogramozott üzenet található a demenciaórában, amelyek dallammal és képpel szólítanak fel az adott feladat elvégzésére.

Hangalámondás ebben az esetben nincs, mivel a tesztelés során úgy találták, ez megzavarja az időseket. Könnyebben tudják követni az utasításokat, ha megszokják, hogy csak a gyógyszerbevétel időpontjában kapnak hangfelszólítást.

Milyen témák kerülnek itt elő? A többségük hétköznapi cselekedet, amit mindennap el kell végezni, de hogy biztosan ne felejtődjön el a feladat, az emlékeztetőóra jelez:

 • Ideje reggelizni.
 • Ideje ebédelni.
 • Ideje vacsorázni.
 • Ideje fürdeni, zuhanyozni.

Ilyen teendőket is találunk:

 • Etesse meg a kutyát!
 • Etesse meg a macskát!
 • Inzulinbeadás ideje
 • Mérje meg vérnyomását!
 • Locsolja meg növényeit!

Az előre programozott emlékeztetőknél az is beállítható, mikor jelenjenek meg: minden nap vagy csak hétvégén? Netán csak hétközben? Ha valamelyikre nincs szükség, akkor ott a „Státusz: ki” opciót kell választani a menü kezelésekor.

5 darab riasztás tetszőlegesen megválasztva

A beépített emlékeztetőkön túl 5 darab saját riasztást is fel lehet venni, ha szükséges. A készülék esetleg figyelmeztethet előre az unoka látogatására szombatonként vagy a vasárnapi mise meghallgatására is. Ilyenkor is hangjelzést ad le a Memóra, a képen pedig egy csörgőóra látható.

Képnézegetés a Memórán

Végezetül még egy ok arra, hogy idős családtagjának, rokonának, demenciában szenvedő ismerősének Memórát szerezzen be: a készüléken fényképeket is lehet nézegetni. Igazán szép ajándék lehet tehát az idősóra és a képnézegető funkciónak köszönhetően jobban el tudják fogadni a nagyszülők, hogy szükségük van egy ilyen szerkezetre.

Ne feledjük, az idősek többsége nehezen dolgozza fel, hogy már nem képes arra, amire régen, sokan nem is akarják, hogy a gyermekeik, unokáik megtudják, mennyire feledékenyek. A képnézegetőt elfogadják és előbb-utóbb természetesnek veszik, hogy az óra többi szolgáltatását is használják.

A Memóra megrendeléséhez keresse fel a www.emlekezteto-ora.hu oldalt, ahol további információ is olvasható a termékről.

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.