Életközépi Változás

Permakultúra és Tudatos Öregedés képzés áprilisban

Változásban lévőknek, keresgélőknek, helykeresőknek, újratervezőknek, tanulásra éheseknek, és a permakultúra iránt érdeklődőknek ajánljuk következő programunkat, melyet áprilisban tartunk. A program része két online képzési nap, és egy kertlátogatás Gödöllőn, a Regina Kertben.

Kiknek ajánljuk

  • Azoknak, akik a ténylegesen kevés munkával művelt permás kertek iránt érdeklődnek.
  • Akik szeretnének arról gondolkodni és tanulni, hogy 20-30 év múlva, esetleg már öregedő emberként hogyan szeretnék az életüket berendezni, ebbe esetleg milyen mértékben fér bele egy kert, és bizonyos mennyiségű élelmiszer saját előállítása, illetve mit kínálhat ehhez a permakultúra.
  • Azoknak akik kapcsolódni szeretnének a Tudatos Öregedés közösséggel. Örömmel várunk fiatalokat és idősödőket egyaránt, mivel fontosnak tartjuk a generációk közötti dialógust, és ebben a programban erre kifejezetten jó lehetőségek lesznek.
  • Akik alapvetően elfoglalt életet élnek, nem helyhez kötötten szeretnek élni, és olyan kertet terveznek amit akár hetekre, hónapokra is magára lehet hagyni.
  • Akiket foglalkoztat az is, hogy a gondoskodás válságában, az idősgondozási krízisben hogyan érdemes előre gondolkodni akár a saját, akár a szüleink, és ha vannak, a gyerekeink gondoskodási (szendvicsgenerációs) terheinek enyhítésében.
  • Akiket kifejezetten érdekelnek a permakultúra közösségi, társadalmi vetületei is, és a közösségi megoldások élelemtermelésre, gondoskodásra, lakhatásra.

Kiknek nem ajánljuk

  • Azoknak akik teljes önellátást, sok veteményest, sok feldolgozást igénylő kertet szeretnének, netán nagyobb állatokat tartani. Ez a program NEM erről szól.
  • Akik elsősorban kertészkedési, növénytársítási, növényismereti tudást keresnek.

Mit kapnak a résztvevők?

  • Átfogó, kompakt alapismeretet a permakultúra elméletéről, keretrendszeréről, filozófiájáról, alkalmazási területeiről.
  • A permakultúra társadalmi és közösségi vetületeiről sok hasznos szempontot, és tudást.
  • Gyakorlati tapasztalatokat egy 20+ éves beállt, permás erdőkert kialakításának, építésének és karbantartásának tapasztalatiról. A 20+ év folyamatairól, természeti és társadalmi értelemben egyaránt.
  • Megértést arról, hogy mi lehet a cél (és mi nem), és hogyan lehet elérni, ha TÉNYLEG kis munkaigényű kertet szeretnénk fenntartani.
  • Az öregedés, a tudatos öregedés egyféle szempontrendszerét, inspirációt, tudást. Rádásul permás szemlélettel.
  • Együtt gondolkodó közösséget.

Program menete

A legnagyobb hatékonyság elvét követjük. Ez azt jelenti, hogy bizonyos tudásokat online, otthonról lehet majd megszerezni, illetve a kertlátogatás során azt is meg lehet vizsgálni, hogy az online megtanult elmélet hogyan néz ki, hogyan működik, mit jelent a gyakorlatban. Ezzel a módszerrel viszonylag rövid idő alatt, viszonylag nagy, és átfogó tudást lehet szerezni a témában, hatékonyan. A program módszertana azt is megengedi, hogy ha valaki csak az online részekre, vagy csak a kertlátogatásra akar menni, akkor is hasznos lehet számára.

A program három részből áll, egy online képzési napból, egy kertlátogatásból Gödöllőn, és egy másik online eseményből.

Részletesebben

1. alkalom: online képzési nap (2023. április 14. péntek délután, 16.30-20.00 óráig)

Téma: permakultúra elméleti alapjai, a tudatos öregedés elméleti alapjai, a permakultúra és a tudatos öregedés kapcsolata, szempontok, eszközök, módszerek, megoldási irányok

2. alkalom: látogatás Gödöllőre, a Regina Kertbe (2023. április 15. szombat, 11-16 óráig)

A Regina Kert egy több mint húsz éve permásan gondozott, beállt erdőkert. A látogatás során tanulni lehet a gyakorlati megoldásokról, illetve együtt beszélgetünk majd az ezekkel kapcsolatos szempontokról, lehetőségekről, nehézségekről.

3. alkalom: online beszélgetés (2023. április 17. hétfő 18.00-20.00)

A kertlátogatás után újra összegyűlünk az online térben. Ekkor minden résztvevőnek lehetősége lesz a már részben megemésztett tapasztalatokról újra beszélgetni, reflektálni, megosztani esetleges terveket, dilemmákat, felfedezéseket, és a közösséggel mindezeket megvitatni, együtt tovább gondolkodni.

Részvételi díj: 17.000 Ft/fő
2 résztvevő (párok, barátok, családtagok): 10.000 Ft/fő

A program az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszerünk forrásteremtő eseménye, a teljes adomány a program fejlesztését és működtetését szolgálja.

Jelentkezés, regisztráció és fizetés itt.

Maximális létszám 20 fő, hogy legyen bőven tér és lehetőség beszélgetni.

Online tanulási tér

A résztvevőket bátorítjuk, hogy jöjjenek be az online közösségi terünkbe, amit a program során és utána is használni fogunk a közösségi együttgondolkodásra, beszélgetésre. https://osmosiscare.net/groups/

További információ itt kérhető

 

Végül pár kép a Regina Kertről:

 

Sorry! This product is not available for purchase at this time.

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .