Csúszka

P_AGE Közösségi intergenerációs és idősbarát platform Pécsett

Elindult a P-AGE projekt (Pécsi közösségi intergenerációs és idősbarát platform) a Pécsi Közösségi Alapítvány és Hekate Conscious Ageing Foundation (Hekate Tudatos Öregedés Alapítvány) együttműködésében.

Az ember történelme során először fordul elő, hogy egyszerre 4-5 generáció is aktív szereplője a társadalomnak. Az elmúlt 50-70 évben végbement, ma is sőt a jövőben is tartó demográfiai átalakulás számtalan új lehetőséget hoz, és egyben sok új kihívás elé is állít minket.

Soha annyi 75 év feletti ember nem élt Európában, mint napjainkban, miközben – a digitális átalakulásnak is betudhatóan – talán soha olyan eltérő nem volt az idősebbek és a fiatalabbak világa, mint ma.

Mindeközben társadalmunknak olyan komoly kihívásokra kell megoldást találnia, mint a lakhatási-, demográfiai-, ezzel párhuzamosan a gondoskodási válság, és mindennek tetejébe a javában dúló klíma válság. Ezeknek a komplex kihívásoknak a megválaszolására szükségünk van minden generáció tudására, tapasztalatára, kreativitására, aminek viszont feltétele a generációk összefogása.

Bár a generációk közötti együttműködés spontán létrejöttére minden bizonnyal találunk példákat a saját környezetünkben, a közösségi-társadalmi szintű intergenerációs összefogás megszületése ritkán történik meg spontán. Egy ilyen összefogáshoz szükség van arra, hogy az egyes generációk tagjai kölcsönösen lássák-hallják-megértsék egymást. Fontos, hogy túllépve a valóságot eltorzító előítéleteken, a mindennapok szintjén is megvalósuljon a dialógus a generációk között. Elengedhetetlen, hogy legyenek közös ügyek, tevékenységek, terek, ahol a kölcsönös megismerkedés, megismerés, együttműködés megszülethet.

Éppen ennek az intergenerációs társadalmi kohéziónak az erősítése, támogatása a fő célja Pécsi Közösségi Alapítvány és a Hekate Conscious Ageing Foundation közös P_AGE projektjének.

A két éves projekt keretében a közös munka eredményeként egy idősbarát fókuszú, a nemzetközi tapasztalatokra építő intergenerációs eszköztár kerül megalkotásra. Az eszköztár részét képezi egy együttműködést segítő módszertan, különböző gyakorlatok, illetve egy a közösségekben széles körben alkalmazható érzékenyítő-oktató társasjáték is.

A projekt keretében sor kerül az eszköztár és a társasjáték oktatására/bevezetésére pécsi szakemberek számára. Az interdiszciplináris szakemberek (többek között civil, egészségügyi, felsőoktatási, kutatási, kulturális, önkormányzati, építészeti, esélyegyenlőségi területekről) a két év folyamán maguk is részt vesznek egy 10 alkalmas, közösségi fókuszú, de saját élményre építő Tudatos Öregedés képzésen.

A megszületett eszközök eredményének haszonélvezői nemcsak azok a pécsi és nemzetközi szakemberek lesznek, akik a munkájuk során használják majd ezt a pragmatikus intergenerációs eszköztárat, hanem a közösség minden lakosa (kortól függetlenül), akik számára új terek, lehetőségek nyílnak a generációk közötti találkozások, beszélgetések, megismerések megszületésére.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében valósul meg és az Erasmus+ program biztosítja a megvalósításhoz szükséges pénzügyi hátteret.

     

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.