Rólunk

Közel negyvenöt éve ismerjük egymást, együtt nőttünk fel. Követtük egymás életét, és menet közben sokszor megállapítottuk, hogy egyszerre mennyire hasonló, és mennyire különböző utat járunk.

Középkorúak vagyunk immár, mögöttünk évtizedek tapasztalatai, élményei, tanulságai, változásai. És reményeink szerint előttünk még szintén néhány évtized, amit szeretnénk egészségben, szabadon, felelősen, és összefoglalva: boldogan eltölteni.

Útjaink most konkrétan is találkoznak megint, szakmailag talán először életünkben, mivel egy közös projektbe kezdtünk. A Tudatos Öregedés a témája, és ennek többféle, belső és külső, egyéni, közösségi, társadalmi, környezeti aspektusa egyaránt. Kik vagyunk?

***

Milánkovics Kingának hívnak, 1970-ben születtem. Az utóbbi évek a változás jegyében zajlottak, kívül és belül egyaránt. 2014 nyarán külföldre költöztünk a családommal, jelenleg három országban vagyok szakmailag aktív: Máltán, az Egyesült Királyságban, és Magyarországon.

Un. társadalmi vállalkozó vagyok (bár ez nem identitásom, viszont nagyjából ez írja le legjobban amikkel foglalkozom). 14 éven át tanítottam a gödöllői SZIE-n. Voltam települési önkormányzatok tanácsadója környezetvédelmi projektekben, vagyok mai napig civil aktivista, fenntarthatósági témákban. Az évek során számolatlan képzést, tréninget, közösséget, projektet szerveztem, intéztem, tartottam, hozzájárultam. Női köröket, közösségeket, civil szervezeteket hoztunk létre, más nőkkel együttműködve.

Néhány éve kitanultam az idősgondozást, jelenleg is dolgozom Angliában ápolóként. Közben kutatok és környezeti, fenntarthatósági projektekben (permakultúra elsősorban) veszek részt, Máltán és Magyarországon.

Eközben a testem a változó korba lépett, a klimax tüneteit legalább 2-3 éve erősen érzem. Átalakulok lelkileg és testileg is. A gyerekeim megnőttek, anyaként a dolgom szárnyra engedni őket, és ezzel párhuzamosan kialakítani az új, immár sokkal szabadabb, felnőttebb, tágasabb életem.

Ebben a sokszor igen megterhelő, ugyanakkor végtelenül felszabadító lelki és fizikai folyamatban, együtt szültük meg a testvéremmel ezt a honlapot is, reményeink szerint más hasonló cipőben járó embertársunk örömére.

***

Milánkovics Miléna vagyok. 1973-ban születtem.

Az elmúlt 20 évben vezetőként döntően nagyvállalati környezetben dolgoztam üzleti folyamatokkal, vállalatirányítási rendszerekkel, szervezetekkel, csoportokkal, emberekkel.

Információtechnológián, projektvezetésen, vezetői készség fejlesztésen túl tanultam és folyamatosan dolgoztam szervezetfejlesztési tanácsadóként, coachként, Gestalt Terapeutaként.

Magyarországon 35-40 éves korom óta folyamatosan kapom a szűkebb és tágabb környezetemtől a koromra vonatkozó (főként negatív) visszajelzéseket. Ezek azért is zavarba ejtenek, mert én magamat egyre felszabadultabbnak, hitelesebbnek, szebbnek látom. Ahogy a gyerekeim nőnek úgy nyílik ki körülettem újra a világ, erősödik napról napra a konstruktív energiám. Minderről miközben mintha a külvilág nem akarna tudomást venni.

2015-ben, 42 évesen, a családommal Hollandiába költöztünk. Az új környezet, az új emberek, impulzusok még inkább megerősítették bennem a felismerést, hogy az életem ebben a testileg, szellemileg, lelkileg változó-új szakaszban rengeteg lehetőséget, kalandot, megismerést tartogat. Ezzel párhuzamosan egyre gyűlik bennem a mondanivaló és a szándék, hogy ezt megosszam.

Az, hogy a testvéremmel együtt indítjuk el a Tudatos Öregedés honlapot és együtt haladunk tovább a Tudatos Öregedés útján, az egyik ilyen új kaland, váratlan ajándék.

Hiszem, hogy az öregedés, a Tudatos Öregedés sokaknak fontos téma. Örömmel hallgatom, olvasom erről mások véleményét, tapasztalatait.