Rólunk

Közel negyvenöt éve ismerjük egymást, együtt nőttünk fel (2017-ben írjuk ezt). Követtük egymás életét, és menet közben sokszor megállapítottuk, hogy egyszerre mennyire hasonló, és mennyire különböző utat járunk.

Középkorúak vagyunk immár, mögöttünk évtizedek tapasztalatai, élményei, tanulságai, változásai. És reményeink szerint előttünk még szintén néhány évtized, amit szeretnénk egészségben, szabadon, felelősen, és összefoglalva: boldogan eltölteni.

Útjaink most konkrétan is találkoznak megint, szakmailag talán először életünkben, mivel egy közös projektbe kezdtünk. A Tudatos Öregedés a témája, és ennek többféle, belső és külső, egyéni, közösségi, társadalmi, környezeti aspektusa egyaránt. Kik vagyunk?

***

Milánkovics Kingának hívnak, 1970-ben születtem. Az utóbbi évek a változás jegyében zajlottak, kívül és belül egyaránt. 2014 nyarán külföldre költöztünk a családommal, jelenleg három országban vagyok szakmailag aktív: Máltán, az Egyesült Királyságban, és Magyarországon.

Un. társadalmi vállalkozó vagyok (bár ez nem identitásom, viszont nagyjából ez írja le legjobban amikkel foglalkozom). 14 éven át tanítottam a gödöllői SZIE-n. Voltam települési önkormányzatok tanácsadója környezetvédelmi projektekben, vagyok mai napig civil aktivista, fenntarthatósági témákban. Az évek során számolatlan képzést, tréninget, közösséget, projektet szerveztem, intéztem, tartottam, hozzájárultam. Női köröket, közösségeket, civil szervezeteket hoztunk létre, más nőkkel együttműködve.

Néhány éve kitanultam az idősgondozást, jelenleg is dolgozom Angliában ápolóként. Közben kutatok és környezeti, fenntarthatósági projektekben (permakultúra elsősorban) veszek részt, Máltán és Magyarországon.

Eközben a testem a változó korba lépett, a klimax tüneteit legalább 2-3 éve erősen érzem. Átalakulok lelkileg és testileg is. A gyerekeim megnőttek, anyaként a dolgom szárnyra engedni őket, és ezzel párhuzamosan kialakítani az új, immár sokkal szabadabb, felnőttebb, tágasabb életem.

Ebben a sokszor igen megterhelő, ugyanakkor végtelenül felszabadító lelki és fizikai folyamatban, együtt szültük meg a testvéremmel ezt a honlapot is, reményeink szerint más hasonló cipőben járó embertársunk örömére.

***

Milánkovics Miléna vagyok, a Tudatos Öregedés társ alapítója, Gestalt Terapeuta, Menopauza aktivista. 1973-ban születtem.

Egy olyan társadalom létrehozásáért dolgozom, amelyben az egyén az öregedés folyamatát és az öregkort szabadon, a közösség aktív, önálló és felelős tagjaként élheti meg. Egy olyan társadalomért, amelyben minden generáció együtt, képességeit, tudását, tapasztalatát összerakva fenntartható módon él a Földön, egy közösségben minden élőlénnyel.

Az életközépi változás és a menopauza témában végzett kutatásom során ötvennél több mélyinterjút készítettem nőkkel és férfiakkal Európa minden tájáról. Azt tapasztalom, hogy az életközépi változás során, amely különböző módon ugyan, de szinte mindenkinél bekövetkezik 40-55 éves kora körül, az addig sokszor adottságként kezelt fogalmak megkérdőjeleződnek (pl. egészség, család, szakmai és életcélok), változnak, sok esetben újradefiniálásra kerülnek. Bár változási folyamat évekig is eltarthat, jelenlegi társadalmunk nemcsak, hogy nem támogatja, de gyakran tabuként kezeli ezt.

Hollandiában élve lehetőségem van tapasztalatot gyűjteni és aktívan részt vállalni egy inkluzívabb közösség/társadalom kialakításában, többek között menopauza esték, életközépi karrierváltásban lévő vállalkozói csoportok szervezésével, egyéni terápiával.