Összes

Silver Economy, Ezüst Gazdaság, avagy egy lehetséges új tér a kapitalizmus után?

Silver Economy, Ezüst Gazdaság. Mi ez?

A wikipedia szerint:

Az Ezüst Gazdaság olyan javak és szolgáltatások előállítása, elosztása és fogyasztása, melyek az öregedő emberek vásárlói potenciálját célozzák meg, kielégítve ezzel a fogyasztási, életmódbeli és egészségügyi szükségleteiket.

Silver economy is the system of production, distribution and consumption of goods and services aimed at using the purchasing potential of older and ageing people and satisfying their consumption, living and health needs.
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_economy

Az Ezüst Gazdaság egy viszonylag fiatal fogalom/jelenség, ami az öregekről, az öregedésről, és az öregedő társadalomról elmélkedik, elsősorban gazdasági szemüvegen keresztül. Lényegét tekintve arról szól, hogy mivel sok ország, társadalom, így Európa is öregszik, az öregedő emberek egyre nagyobb tömegeinek speciális igényei, szükségletei vannak. Ennek a mértéke olyan jelentős, hogy erről immár mint önálló gazdasági tényezőről is érdemes gondolkodni.

Az Ezüst Gazdaság az 50+ embereket veszi általában figyelembe. Egyes gazdasági becslések szerint, ha az európai Ezüst Gazdaság méretét a nemzeti gazdaságok méretéhez viszonyítjuk, akkor az USA és Kína után ez a harmadik legnagyobb a világon.

A cikkben említett EU-s tanulmány szerint az európai Ezüst Gazdaság mérete 2015-ben 3700 milliárd Euró volt, és ez évente 5%-kal növekszik. Szóval elég jelentős méretekről és mértékekről beszélünk…

A témára persze lendületből rárepülni látszik az üzleti világ. Új célcsoportokat, termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek az emberek, egy részük hasznos, értékes, egy másik részük haszontalan és fölösleges fogyasztás. Az Ezüst Gazdaság keretei között, az 50+ korosztály életének számtalan területe érintett, így például az egészség, a táplálkozás, a szabadidő, a jólét (wellbeing), pénzügyek, utazás/szállítás/közlekedés, lakhatás, oktatás, munkavállalás, gondoskodás, idősgondozás, életminőség, stb.

A nemzetközi térben, mi, a Tudatos Öregedés is rész veszünk az Ezüst Gazdaság formálásával kapcsolatos társadalmi folyamatokban és dialógusokban. Számunkra az Ezüst Gazdaság az a fogalmi keret, kapcsolódási felület és ablak, aminek a segítségével a “tudatos öregedés” gazdasági folyamatokká és struktúrákká transzformálható.

Tudatos Öregedés és Ezüst Gazdaság, avagy Conscious Ageing és Silver Economy

Azt állítjuk, hogy a hagyományos közgazdasági szemlélet immár fájdalmasan elavult. A klímakatasztrófa tombol, az klímaváltozás hatására emberek milliói kénytelenek nélkülözni, elvándorolni, éhezni, nyomorogni. Föld túlnépesedett. Egymilliárd ember kelhet útra 2050-ig a klímaváltozás miatt, de fogalmunk sincs, mi legyen velük. A Földön élő növények és állatok immár a hatodik kihalási hullámot kénytelenek elszenvedni, jelenleg kifejezetten az emberiség tevékenységeinek következtében. Európában a gondoskodás válsága tombol, az idősek, a gyerekek, a betegek jelentős része számára a megfelelő színvonalú ápolás, gondoskodás egyszerűen nem hozzáférhető. Sokan lettünk, sokat fogyasztunk, sok kárt okozunk, ugyanakkor szeretnénk jól, békésen, harmonikusan élni.

Ebben a kontextusban vizsgálva az Ezüst Gazdaságot azt állítjuk, hogy egy új közgazdasági logika bevezetésére van szükség, amikor annak formálásáról, jövőjéről gondolkozunk. A valóban modern közgazdasági gondolkodás immár nem a GDP alapján határozza meg, hogy egy gazdaság mennyire jól működik, hanem annak környezeti, gazdasági, társadalmi fenntarthatósága és a benne élők jóléte alapján.

Maga az új közgazdasági logika igénye, szüksége és megoldásai egyáltalán nem újak, számtalan olyan irányzat van, melyek ezeket a szempontokat immár jól integrálják: az Ecological Economics, a Feminist Economics, a Regenerative Economy, a Circular Economy, a Permakultúra, a Degrowth Movement, az Átalakuló Városok mozgalma stb. Csupa olyan gondolkodási és gyakorlati működési keret, ami a fenti problémákra hatékony válaszokat keres és talál.

Két vizuális példa a hagyományos és az új fajta közgazdasági logikára:

Mit állítunk mi, a Tudatos Öregedésben az Ezüst Gazdaság fejlesztése és formálása kapcsán?

  1. Az Ezüst Gazdaság alakulásának és jövőjének szempontjából azt állítjuk, hogy a logikai középpontba itt sem a profit maximalizálását, hanem sokkal inkább a Care, a Gondoskodás eszményét célszerű betenni. Mivel az így létrejövő gazdasági tér egyaránt szolgálni tudja az öregedő emberek, az egész társadalom és a természet igényeit is.
  2. A Care/Gondoskodás alatt nem csak az idősgondozásra gondolunk, sőt! A gondoskodás itt az az eszmény, amit a Regenerative Economy is mint világképet említ. A lényege az, hogy a tevékenységek alapvető eszmei célja a saját magunk, mások és a környezet lényei számára kínált törődés, együttérzés, felelősségérzet, támogatás, ami utána lefordítható gazdasági folyamatokká és társadalmi struktúrákká is.
  3. Az ideális Ezüst Gazdaságban annak tagjai maguk is igyekeznek/képesek saját magukról, az egészségükről, a mobilitásukról, a mentális jólétükről gondoskodni. Ennek támogatására mindenféle üzleti és társadalmi struktúrák épülnek ki, minél inkább reális áron, hozzáférhető módon és leginkább non-profit, társadalmi vállalkozási alapon.
  4. Úgy gondoljuk hogy az életünk, a saját öregedésünk során egyre nagyobb tapasztalat és bölcsesség megszerzésére van elvi lehetőségünk és módunk. Mire elérjük azt a kor amivel a Silver Economy célcsoportjába lépünk, optimális esetben már számtalan pozitív és negatív tapasztalat van a hátunk mögött. Az Életközépi Változás éppen ennek a folyamatnak a része is talán. Hiszünk abban, hogy tudatosan, felelősen öregedve immár olyan készségekkel, tudásokkal és elképzelésekkel léphetünk be az Ezüst Gazdaságba, ami lehetőséget nyújt mind saját magunk, mind környezetünk és közösségeink számára egy békésebb, harmonikusabb, fenntarthatóbb világ kialakítására. Ennek a világnak immár mi magunk, akár mint felhasználók, akár mint szolgáltatók egyaránt tagjai, aktív formálói lehetünk.

Nade, hogyan csinálhatjuk akkor mindezt a gyakorlatban? Milyen üzleti lehetőségeket kínál egy ilyen felelős, tudatos Ezüst Gazdaság?

Ezt most egy ilyen poszt keretében nyilván nem lehet kimerítően megválaszolni. Éppen az ezzel kapcsolatos társadalmi dialógust szeretnénk serkenteni, illetve hozzájárulni, hogy a téma iránt érdeklődők minél könnyebben megtalálják saját, adekvát, kielégítő megoldásaikat, saját maguk számára.

Úgy véljük, hogy ebben a gyorsan és alapjaiban változó világban fontos keresztúthoz értünk, mi, korosodó emberek is. Sokan vagyunk, sok az igényünk, sok a lehetőségünk, sokféle módon szorulunk segítségre. Keressük a legjobb, legkielégítőbb, leginkább vállalható utakat. Az, hogy az Ezüst Gazdaság végül mivé forrja ki magát, nem kis részben rajtunk is múlik, illetve azokon az eszményeken és struktúrákon, amiket ezekben a változó időkben közös nevezővé, konszenzussá, politikai követeléssé emelünk.

Azt mostanra már talán kevés gondolkodó ember vitatja, hogy a kapitalizmus és a pusztán profit-orientált gondolkodás olyan környezeti és társadalmi károkat okozott, melyek megoldása finoman szólva időszerű. Gondoljátok csak el: itt vagyunk öregedő, sokat látott, sokat megélt arcok! Még van erőnk, mobilitásunk, figyelmünk. Lehetőségünk van immár felnőtt fejjel, nagy tömegben és nagy tőkeerővel, egy új gazdasági keretrendszert létrehozni. Jó stratégiákkal, átgondoltan, összefogva, egymást segítve, célirányosan! Minden azon múlik, hogy itt és most milyen döntéseket hozunk, és hogyan befolyásoljuk azokat a gazdasági kereteket és politikai szereplőket, amelyek immár a mi vásárló-, és szavazóerőnkön kívánnak gazdagodni!
Lehet, hogy végre megnyílt a lehetőség egy új, a kapitalizmus törvényszerűségeit meghaladó teret generálni magunknak? A Gondoskodás eszményével a logikai középpontjában?

Nemrégiben meghívást kaptunk a Vállalkozó Nők Világnapjára. A rendezvény 2019. november 18-án lesz, (A Grund, 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.). A délután során egy Workshopot tartunk, melynek címe: “A Silver Economy, az öregedő Európa, illetve a 45 fölötti nők lehetséges karrier-újratervezése“. Itt nagyrészt ezekről a témákról fogunk beszélgetni.

Folyamatosan dolgozunk továbbá a magyar és nemzetközi térben is azon, hogy mindazokkal akik az Ezüst Gazdaságban keresik a helyüket, kialakítsuk azokat a struktúrákat, melyek a hatékony szinergiák és üdítő közösségi együttműködések létrejöttét és fejlődését szolgálják.

Ha a cikket elolvasva úgy érzed a téma rezonál, és a fenti szellemiség neked is sajátod, akkor várunk téged is a Tudatos Öregedés közösségébe.

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

2 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .