Összes

“Hétvégére már letartóztatható leszek!”, aka #ExtinctionRebellion #XR

“A hét elején most még van pár fontos elintéznivalóm, de a hét végére már letartóztatható (arrestable) leszek.” Ezt mesélte nekem vigyorogva a lenti képen látható középkorú nő, az Extinction Rebellion londoni tüntetésén, a minap.

Wow! 😀

Nem tudom ki mennyire követi, de óriási dolgok történnek a nagyvilágban! 2018 májusában az Egyesült Királyságban, kb. 100 kutató egy felhívást írt alá, melyben változásra hívtak a klímakatasztrófa miatt. Azóta a mozgalom világméretűvé nőtt, emberek milliói csatlakoznak folyamatosan.

A mozgalomnak az UK-ban három fő politikai követelése van:

Igazat mondani / #1 Tell the truth

A kormányok mondjanak igazat a klímakrízis kapcsán.
(Government must tell the truth by declaring a climate and ecological emergency, working with other institutions to communicate the urgency for change.)

Azonnali cselekvés / #2 Act now

A kormány azonnal cselekedjen. A biodiverzitás csökkenését meg kell állítani és az üvegházhatású gázok kibocsátást nullára kell csökkenteni 2025-ig.
(Government must act now to halt biodiversity loss and reduce greenhouse gas emissions to net-zero by 2025.)

A politikán túl / #3 Beyond politics

A kormány hívjon életre egy Állampolgári Tanácsot és annak a döntései alapján kormányozzon a klímaügyi és ökológiai kérdésekben.
(Government must create, and be led by the decisions of, a citizens’ assembly on climate and ecological justice.)

A politikai követeléseiknek azzal adnak súlyt, hogy a világ nagyvárosainak közlekedését blokkolják. Sátrakkal kiköltöznek forgalmi csomópontokba és meglehetősen nagy fennakadásokat okoznak. Amivel viszont sikerül elérniük, hogy az ügy bekerült a médiába, az emberek és a politikai sem tud nem foglalkozni a kérdéssel. Parlamenti képviselők szállnak be, és viszik a törvénykezés elé a témát.

A magunk módján mi, a Tudatos Öregedés is beszálltunk. Hosszú évek óta én személy szerint a legörömtelibb fejleménynek tartom az XR-t klímaügyben, és boldog vagyok ha tehetek valamit a mozgalomért, a megfogalmazott célokért. Sokan vagyunk azok, akiket évtizedek óta frusztál, frusztrált már, hogy nem nagyon történik érdemi változás a klímaügyek politikai és gazdasági szintű kezelésében. És akkor most, elkezdődött végre egy ilyen.

Iszonyú lelkesítő az egész. Fiatalok, középkorúak, öregek együtt tolják az ügyeket. Régi motoros zöld mozgalmárok, profi tüntetésszervezők, lobbisták, nyugdíjasok, erős fiatalok, szoptatós anyák, fogyatékkal élők, mindenféle színű és vallású emberek, együtt pörögnek. Ebben a cikkben egy ausztrál, kétgyerekes anya mondja el, hogy miért blokkolja az utat, miért vesz részt az #XR-ban. Nagyon átélhető, azt hiszem vagyunk ezzel hasonlóan jópáran.

A médiában elképesztően felkészült, jól és szakmailag érvelő emberek beszélnek, az utcán a fizikai megpróbáltatásokat bíró emberek protestálnak. Lelekesedés, finomság, kreativitás, összekapcsolódás van többnyire.

A módszer az, hogy blokkolják az utakat sátrakkal, odaragasztják magukat a helyekhez így nem tud a forgalom haladni. Mire eltávolítják őket a rendőrség tagjai, jönnek újjak. Ezeket az embereket aztán letartóztatják, 1-2 napra lecsukják, aztán kiengedik őket. Ők meg visszamennek, újra kiülnek, és kezdődik az egész elölről.

Kimentem én is, beszélgettem emberekkel. A letartóztathatóak és a nem-letartóztathatóak megosztják a feladatokat. A nem letartóztathatóak a tömeget alkotják, főznek, táncolnak, zenélnek, hangadnak, a letartóztathatóak blokkolnak. Annyira jól szervezett az egész, hogy döbbenet.

És a mozgalom békés. Az arcok lazák, jó fejek, az emberek spontán ölelgetik egymást, mosolygás van, megéljük az erőt. Azt az erőt, amit ha emberek összeadnak, összefogással, koncepcióval, stratégiával, átgondoltan, akkor lehet változást csinálni, politikai, gazdasági nyomást gyakorolni a rendszerre.

Tervezünk még a témáról részletesen írni, most egy dolgot szeretnék kiemelni még. Beléptem a helyi csoportba itt Londonban, kapom a híreket, felhívásokat, nézem hogy mibe és hogyan tudok beszállni.

Idősödő, öregedő emberek az XR-ban

Elmondhatatlanul jó érzés látni, ahogy például az idősödő emberek is simán tolják a dolgot. Ez a minap jött:

Az XR Nagyszülők mennek közös fotózásra 🙂 ! Óriási! Ugyanis a kormányfő és más ellenzők előszeretettel próbálják füves hippikként és komolytalan emberekként ábrázolni az ellenállókat, és ezáltal hitelteleníteni a mozgalmat. Erre viszont nagyon komoly válasz az őszülő, decens angol polgárok higgadt kiállása.

Ez a cikk arról mesél, hogy a nyugdíjasok simán tudnak menni blokkolni az utakat, mert ők károsodás nélkül letartóztathatóak. A nyugdíjuk megvan, a CV-jüket már leszarhatják, a priusz nem riasztja el őket. Eleve tisztelet övezi az öregeket, és idejük is van. Elmondhatatlanul nagy szolgálatot tesznek a mozgalomnak és az emberiségnek! És jönnek a fitt öregek, fülig érő szájjal, és ragasztják oda magukat az akárhova. Beszéltem rendőrökkel, szépen és tisztelettel vannak a tüntetők iránt többnyire, az egész elég kultúrált. A minap egy rendőr nagyon illedelmesen elnézést kért, mikor kérdeztem tőle valamit és nem tudta a választ, mert hogy ő nem a “helyi rendőr”, csak oda lettt vezényelve. Annyira angol az egész, hogy attól önmagában el lehet olvadni.

Beteszek pár jó videót és fotót, élvezzétek ti is! Van mit csinálni, lehet mit csinálni, és láthatóan még eredménye is van. Mi, középkorú, öregedő emberek is tehetünk a klíma krízis ellen, a jövő generációkra tett terheket próbálva enyhíteni.

Ezt a videót én csináltam, az egyik napon, remélem átmegy a hangulat:

Ez a TV-ben két politikai műsor, elég jól átadja a társadalmi dialógusban megjelenő szempontokat:

 

 

 

És legyen itt akkor még egy fotó sorozat az XR mostani londoni tüntetéssorozatáról, enjoy! 🙂

 

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

2 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.