Életközépi Változás

Felkészülni az elképzelhetetlenre

Ha valamire jó a mostani pandémia, hát arra biztosan, hogy megtapasztaljuk, milyen az, amikor megtörténik az elképzelhetetlen.

Sok évvel ezelőtt egy nagyvállalat üzletfolytonossági és vészhelyzeti helyreállítási tervén dolgozva kellett először komolyan elgondolkodnom egy világméretű járvány lehetőségén és azon, mit és hogyan kellene csinálnunk egy ilyen esetben. Most, amikor Európában még mindig távolinak tűnik a járvány vége, kínosan gondolok vissza arra a magabiztosságra, amit akkor éreztem: „hát ez a forgatókönyv ugyan soha nem fog előfordulni, de mivel a minőségbiztositás ragaszkodik hozzá, készítsünk azért egy ilyet is”. Próbáltam ugyan elképzelni egy lezárt világot, de minden porcikám ellenállt a gondolatnak, hogy valóságosként lássam.

Valami hasonlót éltem át akkor is, amikor 30 évesen azt próbáltam elképzelni, hogy milyen lesz az életem 50 évesen. Egy rakás fantáziám volt arról, hogy mit fogok csinálni, hogy fogok kinézni, hol fogok élni, de a valóság azért sok ponton másként alakult.

Mielőtt bárki elhamarkodottan azt a következtetést vonná le a fenti példákból, hogy akkor kár is hosszú távra tervezni, hozzáteszem gyorsan, mindkét esetben a teljesen hihetetlennek tűnő forgatókönyvek puszta végiggondolása is jelentősen befolyásolta a végül meghozott döntéseket és elindított lépéseket. A cég esetében például egy komolyabb beruházást eszközöltünk, hogy a világ bármely pontjáról biztonságosan el lehessen érni az információs rendszereket, a saját életemben pedig tudatosan kezdtem jelentősebb időt, energiát és pénzt fordítani a folyamatos képzésemre, új tudások, szakmák elsajátítására. Bátran állítom, az akkor meghozott döntéseknek komoly szerepe van abban, hogy a mostani helyzetben is kellően rugalmasan veszem/vesszük az akadályokat.

Márpedig nehézségek, elképzelhetetlennek tűnő helyzetek rövid és hosszú távon is egyre nagyobb számban lesznek. A mostani pandémia bármikor megismétlődhet. A klímaváltozás hatásai, amire még ma is sokan úgy gondolnak, mint én anno a katasztrófa forgatókönyvek kidolgozásakor egy világméretű járvány lehetőségére, szintén ma még elképzelhetetlen kihívások elé fognak állítanak sokunkat. A természet kihívásai mellett fel kell készülnünk a napjainkban zajló negyedik ipari/technológiai forradalom következményeire csakúgy, mint az öregedő Európa társadalmi, gazdasági kilátásaira.

Nem gondolom, hogy épp ezek a hetek-hónapok lennének a legideálisabbak az következő 10-20-30 évünkre vonatkozó stratégiai döntéseket meghozni. Most mindannyiunknak – szó szerint – a túlélés a legfontosabb. A mostani helyzet azonban segíthet, hogy beleképzeljük magunkat az egyébként valószínűtlennek tűnő helyzetekbe is.

Ne feledjük, bármennyire elképzelhetetlen ma, hogy milyen lesz az életünk 50-60-70-80 éves korunkban, már a puszta tény, hogy végiggondoljuk a lehetséges optimista, realista és pesszimista forgatókönyveket, befolyásolhatják az életünkre vonatkozó döntéseinket. A lakhatástól az élethosszig tartó tanulásig számtalan megvizsgálásra érdemes téma van, az itt felsorolt három kérdés azonban kritikus a tudatos öregedés szempontjából.

Az első és legfontosabb, amit érdemes számba vennünk a fizikai, egészségi és mentális állapotunk. Ma már gyakorlatilag mindenhonnan ömlik ránk a téma, nem is lesz szó részletesen erről. Egy szempontot hoznék be csupán. A saját testünkben, saját magunkkal kell leélnünk a életünket. Lehet, hogy épp az átlagnál kevesebb idő jut számunkra, de komoly esélye van, hogy nyolcvan évnél is többet fogunk élni. Hogy ezt aktívan, önállóan, szellemileg épen vagy állandó fájdalmaktól szenvedve, másoknak kiszolgáltatottan tesszük, a mi döntéseinken is múlik.  Érdemes tehát elgondolkodni az alábbi kérdéseken:

  • Megfelelő-e a jelenlegi fizikai, egészségi és mentális állapotom? Ha igen, mit teszek, hogy továbbra is megfelelő maradjon? Ha nem, akarok-e tenni valamit, hogy ez változzon? Ha akarok, milyen lépéseket teszek ezért?

Az aktív, egészséges élet fontos ugyan, de a Harvard 80 éve tartó kutatásának eredményeképpen már azt is tudjuk, hogy a boldog élet kulcsa a minőségi társas kapcsolatok. (Erről a boldog öregedés titka posztunkban részletesen is irtunk). Ebbe pedig nemcsak a család, és a barátok de a helyi közösségek (énekkar, kirándulókör, focicsapat, gyülekezet,…) éppúgy beletartoznak. Több, mint egy évvel az első covid miatti lezárás után ezt már mindenki a saját bőrén is megtapasztalhatta. Bár a nagyobb családi és társas összejövetelekre még várni kell, érdemes hosszú távra kitekintve választ keresni az alábbi kérdésekre:

  • Vannak-e olyan rokonaim, barátaim, kapcsolataim, akikre szükség esetén számíthatok? Tudják-e, hogy számitok rájuk? Számíthatok-e rájuk 10-20-30 év múlva is?
  • Kik azok a rokonaim, barátaim, kapcsolataim, akik szükség esetén rám számíthatnak? Tudják-e, hogy számíthatnak rám? Számíthatnak-e rám 10-20-30 év múlva is?
  • Vannak-e olyan közösségek, ahová tartozom? Van-e olyan (akár tágabb) közösség, amelyre számíthatok? Van-e olyan közösség, amelyben számitanak rám?

Bár furcsának tűnhet, érdemes végig gondolni azt is, hogy a minőségi kapcsolataink között vannak-e a fiatalabb generációkból. Ha hosszú életünk lesz, de nem építünk kapcsolatot nálunk fiatalabbakkal is, megvan az esélye, hogy minden szándékunk ellenére magányosan töltjük életünk utolsó éveit, évtizedeit.

A legfontosabb, amit az egészségünk és a társas kapcsolataink mellett feltétlenül érdemes átgondolunk az anyagi kilátásaink. Magyarországon a nyugdíj nem alkotmányos jog, a mindenkori kormány határozhatja meg az összegét, vagy akár meg is szüntetheti a nyugdíjak kifizetését. Tudván, hogy a magyarok mindössze 22%-a rendelkezik nyugdíj célú megtakarítással valamint a  gazdasági és demográfiai trendeket figyelve meglehetősen borúsak a mai 55 év alattiak nyugdíj kilátásai.

A covid helyzet kérlelhetetlenül rámutatott arra, hogy a bevételeink jóval kiszámíthatatlanabbak, mint a kiadásaink. Márpedig kiadásaink nem fognak csökkeni, különösen, ha egyedül élünk, ha később vállaltunk gyereket vagy ha idős rokonról kell (majd) gondoskodnunk. Európa szinte minden országában elmondható, hogy teljes generációk tartanak egyfajta „alvajárásban” az időskori pénzügyi nélkülözés felé. Nem árt tehát, ha hárítás nélkül elgondolkodunk az alábbiakon:

  • Rendelkezem-e megfelelő esetleg többfajta szaktudással, szakmával? Az automatizálás, a technológiai fejlődés fényében mennyire jövőbiztos a munkám?
  • Ismerem-e azokat a lehetőségeket, eszközöket, potenciális megoldásokat, amelyekkel csökkenthetem időskori anyagi kitettségemet?
  • Mi a tervem, mik a lehetőségeim arra az esetre, ha nem fogok az államtól nyugdíjat kapni?

A Tudatos Öregedésben az egyik fontos célunk, hogy megváltoztassuk az öregedésről alkotott jelenleg uralkodó gondolkodást. Ideje leszámolni azzal az álomképpel, hogy idős korunkban az állam, vagy valaki gondoskodni fog rólunk. Talán lesz elvétve néhány ilyen szerencsés, de ne áltassuk magunkat, a többségünk nem ebbe a körbe fog tartozni.

Az egészséges, aktív és autonóm öregkor nem valami idealisztikus ábránd, hanem egyéni, közösségi és társadalmi felelősségünk. Mi magunk is felelősek vagyunk, hogy az előttünk álló elképzelhetetlen (de nagyon is valószínű) kihívásokra egyéni szinten is felkészüljünk. A covid krízis kapcsán brutális valóságában tapasztaljuk, az adottságnak hitt intézményi és ellátási rendszerekre nem, vagy nem biztos, hogy számíthatunk. Most van itt az idő, hogy hamis magabiztosság és önámítás nélkül számba vegyük az ÖSSZES lehetséges forgatókönyvet. Azokat is, amelyekről ma elképzelni sem tudjuk, hogy valóban bekövetkezik.

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.