Bolygónk

A tenger veszélyes, avagy nagyon fontos információ Máltára induló turistáknak!

Málta nem Horvátország! A tenger egészen másképpen viselkedik mint amihez a magyar turisták hozzászoktak. Mivel a sziget nagyon kicsi, és gyakorlatilag egyedül ácsorog a Földközi tenger közepén (ellentétben a hullám-védett horvát öblökkel és szigetekkel), így amikor hosszasan egyirányú nagy szél van, akkor mindenféle tengeri áramlatok keletkeznek a partok mentén. Eleve a hullámok is elég nagyok tudnak lenni olyankor.

Sajnos ugyanakkor a hullámok mégsem elég nagyok, nem elég riasztóak, és gyakorta előfordul, hogy a rutintalan turisták bemennek a vízbe ilyenkor. A máltaiak tudják ezt, ismerik, félik a tengert, ők olyankor nem mennek be. Viszont minden évben több külföldi is belefullad.

Tegnap is elég haragos volt a tenger. Ketten lemásztunk egy totálisan elhagyatott partra napozni, magunkban. Eszünk ágában sem volt belemenni a vízbe, hiába nagyon csábító a még októberben is sokszor 25 fokos, kéklő csoda. Egyszercsak arra lettünk figyelmesek, hogy egy viharvert, vérző férfi egy db békatalppal próbál kimászni a vízből. Kérdezte, hogy van-e mobiltelefonunk és segítenénk-e neki. Mint kiderült, 2,5 km-t sodródott északra onnan ahol bement a vízbe, és az életét az egy szem békatalpnak köszönheti (a másikat lesodorta róla a víz) és annak, hogy nem veszítette el a lélekjelenlétét.

A férfi egyébként azért ment be a vízbe, hogy kimentse a barátját, aki annak ellenére ment bele a tengerbe hogy mondta neki, hogy ne menjen, mert veszélyes. Helikopterekkel, hajókkal keresték ekkor immár őket.

A srácnak nem volt nyilván cipője, vérzett, és kimerült volt, de épségben és magánál. A férjem odaadta neki a cipőjét és együtt visszamásztunk a kb 1 km-re lévő útra, ahova odajött a hadsereg két katonája is. És még így is szerencséje volt, hogy ott talált partot, ahol embereket is. Tavaly két fiú napokat töltött a meredek parton, miután sikerült kimászniuk a vízből, mert nem találták meg őket, és nem volt út sem felfele. A saját vizeletüket itták és végül egy kis halászhajó gazdája bukkant rájuk. Ők, akkor ott, szerencsére megúszták.

A máltaiak iszonyú profik. Kikérdeztek mindent, próbálták bepontosítani, hogy merre keressék a másik, még vízben lévő embert. Órákon át körözött a helikopter. Egyébként a srác mondta, hogy látta a hajót is, de akkorák voltak a hullámok, és olyan nagy az áramlás, hogy nem tudta elképzelni, hogy meglássák, így inkább megpróbált északabbra sodródni és egy kevésbé meredek partot és embereket találni, akik a segítségére lehetnek. Tiszta szerencse volt, hogy mi épp odamentünk pihenni, pont azért, mert távol akartunk lenni a civilizációtól.

Borzasztó ez az egész, borzasztó volt megélni, még nekünk is. A vízből fáradtan kimászó férfit látni, a hadsereggel értekezni, aggódni, félni. A srác, miután már biztonságban volt, elmesélte, hogy mennyire mondta a barátjának, hogy ne menjen bele. Dühös volt, és félt. Félt, hogy a barátja nem ússza meg, neki békatalpa sem volt. És ő tényleg csak azért ment bele a vízbe, hogy kimentse az addigra már kimerülő barátját. És sajnos a félelme beigazolódott.

Ma reggel a hadsereg már csak a barátja holttestét találta meg. 😥

Málta gyönyörű, az emberek kedvesek, a klíma csodás, a tenger csábító. De ahogy a máltai mondás mondja: Il-bahar rasu iebsa u zaqqu ratba. A tenger keményfejű, de a hasa puha. Vagyis a tenger vonzó, de veszélyes is tud lenni!

Nekünk magyaroknak gyakorlatilag ismeretlen a tenger, pláne a máltai. Vigyázzatok magatokra ha idejöttök nyaralni, és ne menjetek bele ha nem nyugalmas! És mondjátok ezt el a fiataloknak is! Mi sem tudtuk ezt sajnos az elején, viszont a lábam is belezsibbad ahogy visszaidézem a tegnap délutánt. Megrázó ez az egész 😦
Mindenesetre mostantól tartunk egy pár tartalék cipőt a kocsiban.

 

 

 

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.