Ezüst gazdaság

Magányosnak érzi magát? Menjen le beszélgetni a boltba!

Ez lehetne a szlogenje annak a szupermarketnek Vlijmenben (Hollandia), amelyikben külön “csevegő kasszát” hoztak létre idősek számára.

Csevegő kassza

Hollandiában, sok más országhoz hasonlóan, az 55 év felettiek majdnem fele találkozik rendszeresen a magányosság érzésével. Ez inspirálta a helyi Jumbo szupermarketet, hogy elindítsák a „Mindannyian együtt kávésarok” illetve a „Csevegő kassza” kezdeményezésüket a Mindannyian egymásért (Alles Voor Mekaar) Alapítvánnyal közösen. A helyi áruház egyik sarkában kávézó részt alakítottak ki, ahol a közösség idősebb tagjai találkozhatnak, beszélgethetnek egymással. A kezdeményezés ezen is túl megy. Az erre rászorulók itt segítséget kérhetnek az alapítvány helyi önkénteseitől. Az alapítvány egy éve indult és hatalmas sikernek örvend, mivel önkéntesei segítenek a bevásárlásban, kerti és házkörüli munkák elvégzésében.

Az alapítvány által elindított kezdeményezésbe szállt be most a Jumbo kereskedelmi lánc, amely nemcsak a kávézó helyszínét biztosítja a programhoz, hanem ezzel párhuzamosan külön Csevegő kasszát indított. Ezt a pénztárat direkt azoknak hozták létre, akik nem sietnek, viszont szívesen elbeszélgetnek fizetéskor a pénztárossal.

A kezdeményezés azért is szokatlan, mert szembemegy a kiskereskedelmi láncokban uralkodó trendnek. A költségek csökkentése érdekében egyre több területen vezetnek be emberi erőforrást kiváltó technológiát, ma már általánosnak számít az önkiszolgáló kassza, így egyre kevesebb az emberek közötti tranzakció. A Jumbo ezzel a kezdeményezésével aktív szerepet vállal a magányossággal szembeni küzdelemben és a kezdeményezést, amennyiben sikeresnek bizonyul, további boltokba is tervezi kiterjeszteni.

Az átadásról a video itt látható (hollandul)

Forrás: rtlz.nl

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.