Életközépi Változás

A Silver Economy, az öregedő Európa, illetve a 45 fölötti nők lehetséges karrier-újratervezése

Ezzel a címmel szervezünk workshopot november 18-án délután, Budapesten. A workshop a Vállalkozz szívvel a fenntartható jövőért, mindannyiunk jól-létéért! című konferencia keretében valósul meg, a Vállalkozó Nők Világnapja alkalmából.

Európa öregszik, demográfiai szerkezete átalakul. A teljes lakosság 2019-ben 515 millió fő. 2040-ig ez a szám várhatóan növekedni fog, 2070-ig pedig már a maihoz képest csökkenni. A 64 fölötti, egyre inkább ellátásra szoruló emberek, és az Ezüst Gazdaságban érintett 50+ generációk száma ugyanakkor várhatóan folyamatosan emelkedni fog. Az EU lakosságának jelenleg is már 41%-a tartozik az Ezüst Generáció tagjai közé, ez az arány 2040-re előreláthatóan 46%-ra nő.

Vállalkozz szívvel a fenntartható jövőért, mindannyiunk jól-létéért!
A rendezvény Facebook linkje:
https://www.facebook.com/events/468092014048859/
Jegyvásárlás itt:
https://tixa.hu/vallalkozo-nok-vilagnapja-2019

Ezek a nyers becslések, adatok, amik önmagukban is beszédesek. De az, hogy mindez mit jelent akár az érintettekre, akár az általuk generált igényekre, szükségletekre, termékekre, szolgáltatásokra, piacra és munkalehetőségekre, vagyis az Ezüst Gazdaságra nézvést, talán még sokkal érdekesebb. És további számos izgalmas kérdést felvet:

  • Hogyan érdemes készülnünk a saját öregkorunkra? Ez ugye eleve a Tudatos Öregedés egyik központi kérdése is.
  • Mit tehetünk, mit tegyünk annak érdekében, hogy minél tovább őrizni tudjuk egészségünket, autonómiánkat?
  • Ha az Életközépi Változás során a szakmai utunk valamiért gyökeres fordulatot vesz, milyen esetleges lehetőségeket kínál számunkra az Ezüst Gazdaság?
  • A magyarországi vállalkozási körülmények milyen lehetőségeket és kihívásokat jelentenek?
  • Hogy van mindez Európa más országaiban, pl. az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Franciaországban, Máltán. Mit tanulhatunk más országok tapasztalataiból?

Ilyen és hasonló kérdésekről beszélgetünk majd a kerekasztal beszélgetés keretében, négy olyan nő akik maguk is érintettek a témákban.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Kereskedő Emőke
Empátia Balatin Kft. Oktatási Koordinátor, blogger, szociális lelki gondozó, újságíró

Kamaszkoromban, mikor megkérdezték tőlem: “Emőke, mi leszel, ha nagy leszel?” Gondolkozás nélkül rávágtam: “Szegényeket, betegeket fogok gyógyítani Afrikában!” Magamban még hozzá tettem: “És férjhez megyek egy világsztárhoz, aki mindezt majd finanszírozza!”
Ennél komolytalanabb választ nemigen kaptak akkoriban egy tini lánytól.
Ebből természetesen, semmi nem valósult meg! Sokáig úgy tűnt, nem is fog! Egészen addig, amig nem találkoztam az Empátia iroda és családsegítő szolgálat tulajdonos ügyvezetőjével, Galla Évával, akivel egy kávé mellett eldöntöttük, ezentúl együtt dolgozunk.
Ennek már 10 éve!
Azóta számtalan gondozásra szoruló beteg életét könnyítettük meg, s közben több ezer idősgondozót is képeztünk, és segítettünk munkához.

Missziómnak érzem ezt a területet, ezért iratkoztam be a Baptista Teológiai Akadémiára, melynek végzős hallgatója vagyok, szociális lelkigondozó szakon. Mindemellett egy háziorvosi rendelőben is dolgozom, így a napom nagy részét segítségnyújtással töltöm.
Afrikába csak turistaként jutottam el, világsztárokról régen nem ábrándozom, de rájöttem, hogy hazánkban is egyre több az idős rászoruló, akin segíthetek, és olyanok, akik hirtelen szembesülhetnek a rászorultság, kiszolgáltatottság érzésével.
Ezért hoztam létre a honlapom: www.elso80ev.hu Facebook: Első 80 év

 

Simonfi Ági
közgazdász, Pilates mesteredző-és edzőképző, coach, a „Jövőre fiatalabb!” Mozgalom és a JF Akadémia alapítója

Nem hiszek a „leépülés a kor előre haladtával elkerülhetetlen” téveszmében! Abban hiszek – és Pilates edzőként ezt is tapasztalom – hogy a tested csak arra képes reagálni, amit napi szinten
ingerként Tőled kap. Ha ez minden nap a sok ücsörgés, a mozgáshiány, az izmaid parlagon hagyása, választása sincs más, mint az, hogy beszűküljön, lemerevedjen, elgyengüljön. Ha viszont ez az inger a rendszeres igénybevétel, mozgatás, erősítés-nyújtás – azt meghálálja.

2017-ben kedves és nagyra becsült Kolléganőmmel, Barátnőmmel, Fincza Erikával útjára indítottuk a „Jövőre fiatalabb!” Mozgalmat és a rá épített Programot. Minthogy az ember nem csak test, de szellem és lélek is, a rendszeres, online tornák mellett észjárást és egészségfejlesztést tanítunk mindazoknak, akik velünk tartanak. Vissza akarjuk adni a Nőknek az Önmaguba, az Önmaguk fejlesztésének lehetőségébe vetett HITÉT és saját példánkkal elöl járva mutatni az utat – mert hisszük, hogy a jövőd a Te kezedben van! S ennek semmi köze a korodhoz ;)! Ha tartasz a múló időtől, félsz a menopauzától, az elhízástól, a csontritkulástól stb. – egy sor jó hírünk van Számodra is! Rád is vár a Jövőre fiatalabb! Mozgalom és egy remek KÖZÖSSÉG.
http://www.agipilates.hu http://www.jövörefiatalabb.hu

 

Milánkovics Miléna
Gestalt Terapeuta, Menopauza aktivista, a Tudatos Öregedés társalapítója

Egy olyan társadalom létrehozásáért dolgozom, amelyben az egyén az öregedés folyamatát és az öregkort szabadon, a közösség aktív, önálló és felelős tagjaként élheti meg. Egy olyan társadalomért, amelyben minden generáció együtt, képességeit, tudását, tapasztalatát összerakva fenntartható módon él a Földön, egy közösségben minden élőlénnyel.

Az életközépi változás és a menopauza témában végzett kutatásom során ötvennél több mélyinterjút készítettem nőkkel és férfiakkal Európa minden tájáról. Azt tapasztalom, hogy az életközépi változás során, amely különböző módon ugyan, de szinte mindenkinél bekövetkezik 40-50 éves kora körül, az addig sokszor adottságként kezelt fogalmak megkérdőjeleződnek (pl. egészség, család, szakmai és életcélok), változnak, sok esetben újradefiniálásra kerülnek. Bár változási folyamat évekig is eltarthat, jelenlegi társadalmunk nemcsak, hogy nem támogatja, de gyakran tabuként kezeli.

Hollandiában élve lehetőségem van tapasztalatot gyűjteni és aktívan részt vállalni egy inkluzívabb közösség/társadalom kialakításában, többek között menopauza esték, életközépi karrierváltásban lévő vállalkozói csoportok szervezésével, egyéni terápiával.

 

Milánkovics Kinga
Közgazdász, társadalmi vállalkozó, ápoló, kutató, a Tudatos Öregedés társalapítója

Magyarországon még alig beszélünk az Ezüst Gazdaságról, és az ebben rejlő lehetőségekről. Vagy arról, hogy a mostani középkorú emberek számára milyen gazdasági és egzisztenciális kihívásokat és lehetőségeket jelent a saját öregedésünk. 1994-óta dolgozom terepen, ahol közvetlen kapcsolatban vagyok az emberek mindennapjaival. Eközben kutatom, hogy a formális és informális viszonyok és struktúrák között milyen mozgástere van az egyéneknek, családoknak, közösségeknek, egy harmonikusabb, fenntarthatóbb és boldogabb életet kialakítani maguk, szeretteik, embertársaik és a természet lényei számára. Illetve, hogy hogyan érdemes a társadalmi rendszereinket fenntarthatóbb irányba terelni.

Pár éve idősápolóként is dolgozom Angliában, ahol igen öreg emberek és családjaik mindennapjait követem. Olyan tanulságokat látok, amelyekről eddig senkitől nem hallottam, amik nem részei a társadalmi dialógusnak, és amik nagymértékben átalakították a véleményemet az életről, a öregedésről, a halálról. Részben ennek is köszönhető az, hogy Milénával létrehoztuk a Tudatos Öregedést. Hiszem, hogy ez egy olyan lényeges és komplex téma, amivel foglalkozni szükséges akkor, ha az egyre inkább öregedő Európa és polgárai békés és prosperáló társadalmakat kívánnak építeni maguk számára.

A workshop és az egész rendezvény egyben lehetőséget is kínál inspirálódni, kapcsolatokat építeni hasonló cipőben járó vállalkozó, vállalkozni akaró, vagy vállalkozni kénytelen nőkkel.

Végül pedig néhány tanulságos számadat, ami kontextusba teszi az Ezüst Gazdaság volumenét és tendenciáit:

Ha módodban áll gyere el a rendezvényre, beszélgetni, kapcsolódni, együtt gondolkodni:

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.