Életközépi Változás

45 feletti vagy? Érdemes elolvasnod!

Bár a menopauzáról egyre több szó esik, egyre több cikket lehet róla olvasni és már színdarabban is feldolgozták, a téma még mindig egyfajta tabunak számít.

A menopauzában érintett nők leginkább a család nőtagjaival, hasonló helyzetben lévő közeli barátnőikkel beszélgetnek erről és gyakori, hogy a partnerükkel sem osztják meg a konkrét testi-lelki tünetek részleteit. Ma még szinte elképzelhetetlen, hogy valaki a munkahelyén nyíltan beszéljen a témáról, holott egy 2017-es brit felmérés alapján a menopauzában érintett nők majdnem fele vett már ki szabadságot emiatt. Sajnos sokszor az orvosok sem nyújtanak kellő támogatást. A nem nőgyógyász szakorvosok szinte soha nem gondolnak a menopauzára egy-egy tünet kapcsán, de a nőgyógyászok egy része is csak akkor „kapcsol”, amikor a havi vérzés elkezd elmaradni.

Nem meglepő tehát, hogy a menopauzáról, annak lefolyásáról maguknak az érintetteknek is csak töredékes információja van, amely kimerül a leggyakrabban emlegetett tünetek (hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozás, menstruáció elmaradása) ismeretében.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a menstruáció elmaradását (átlag 51 évesen) évekkel megelőzve (35-50 éves kor között) elindul(hat)nak egyes testi és lelki változások a  peri menopauza beköszöntésével. Ilyenkor ugyanis a női test fokozatosan kevesebb ösztrogént és progreszteront (női hormont) termel. Mivel ez a korai időszakban vérvételből sem mutatható ki, sok esetben észrevétlen, a vele járó tünetek pedig megmagyarázatlanok vagy félrediagnosztizáltak maradnak. Míg a hőhullámokat, a rendszertelen menstruációt, a súlynövekedést és a vagina szárazságot könnyen a kezdődő menopauza tüneteiként azonosítják, a rendszeres migrén, erősödő PMS, alvászavar, feledékenység, erős szívdobogás, hajhullás, gyakori húgyúti fertőzések, a szexuális vágy csökkenése, gyakoribb szorongás, vagy akár az önbizalom/önértékelés csökkenése kapcsán csak kevesek gondolnak a menopauzára, holott mindezek a peri menopauza tünetei is lehetnek.

Annál is inkább, mivel ebben az életszakaszban gyakran olyan meghatározó és stresszes/traumatikus életesemények történnek (szülők betegsége/elvesztése, válás, gyerekek kirepülése), amelyek önmagában is komoly testi, lelki változást generálhatnak. Mindezek, a teljes hormonrendszer megváltozása, természetesen együttesen, gyakran egymást erősítve, hógolyó effektusként hatnak és szinte lehetetlen visszakövetni, hogy egyes tünetek a stressz vagy a peri menopauza miatt jelentkeznek.

Példaként egy negyvenes éveinek második felében járó nő, idős szüleit ápolva, esetleg egy válás közepén meglehetősen komoly stresszen megy keresztül, amely már önmagában is komoly hatással van a női hormonok termelődésére, a testi-lelki változásokra. Ezek együttes hatása hamar éjszakai ébredéseket, alvászavart eredményezhet, beindítva egy egyre meredekebb spirált, amely könnyen krónikus fáradtsághoz, szorongáshoz, rossz hangulathoz, akár önértékelési problémákhoz is vezethet.

A fejlett társadalmak fiatalság, egészség és szépségkultusza egyébként is nagy pszichikai nyomás a középkorúak számára. Egy olyan társadalomban (amilyen a magyar társadalom is), ahol egy nő „értékét” még mindig a kinézete, szexuális vonzereje, reproduktív képessége alapján állapítják meg, a peri menopauza, menopauza során bekövetkező változások, az öregedés még kihívóbbá teszik az életközépi változás időszakát. Sok nő érzi úgy, hogy nőként elkezd láthatatlanná, “csökkent értékű” válni. A férfiak szexuális érdeklődésének csökkenése sokak számára valódi veszteséget jelent, amely negatívan befolyásolja az önértékelésüket és önbizalmukat. Mivel pedig ez életszakasz gyakran egybeesik a gyerekek kirepülésével a klasszikusnak számító női szerep, az „anya” szerep is újradefiniálásra szorul.

Partnerrel vagy partner nélkül, sok nőben (és minden bizonnyal sok férfiban is) merül fel ilyenkor komoly kérdőjel a saját szexuális életével, ennek jövőjével kapcsolatban. Ha a menopauza tabunak számít, akkor az 50 feletti, illetve az időskori szex szinte egyáltalán nem is létezik a közbeszédben. Bár ezzel kapcsolatban is érzékelhető némi változás [lásd például a Milyen hosszú az éjszaka filmet (Our souls at night, 2017)], még mindig alig hozzáférhető információ a témával kapcsolatban.

Azt gondolhatnánk, azért, mert tényleg nem létezik időskori szex, amit a michigani egyetem és az Amerikai Nyugdíjasok Egyesületének (AARP) megbízásából 2018-ban készített felmérés alaposan megcáfol. Ez alapján a 65-70 közöttiek 46%-a, a 71-75 év közöttiek 39%-a, a 76-80 évesek 25%-a aktív szexuális életet él. Tehát annak ellenére, hogy az idős kori szex igenis létezik, totális tabunak számít.

Bár kevésbé köztudott az életközépi változással járó hormonális változások a férfiakat is érintik. Andropauzának (vagy tesztoszteron hiány szindrómának) hívják a férfiaknál az idősödés során bekövetkező tesztoszteron szint csökkenését, amely a női menopauzával sok esetben hasonló tüneteket eredményez. Alvászavar (inszomnia vagy megnövekedett alvásszükséglet), megnövekedett testzsírból adódó súlygyarapodás, csökkenő izomzat és csontsűrűség, megnövekedett és lágyabb mellszövet, a testszőr hullása, energiahiány, valamint csökkent szexuális vágy, erekciós nehézség és terméketlenség is előfordulhat a testi tünetek között. A férfiaknál is jelentkezhet a motiváció, az önbizalom/önértékelés csökkenése, szomorúság, szorongás érzése, koncentrációs és emlékezési nehézségek gyakoribbá válása.

Bár eddig mi is csak az életközépi változás és a menopauza okozta negatív változásait említettük, szerencsére sok nő számára hoz ez pozitív testi-lelki változásokat is. Sokan ilyenkor érkeznek el életük azon pontjára, ahol le tudják tenni a társadalom, a család, a saját maguk által állított elvárásokat. Akiknek a gyerekei erre az életszakaszra már felnőttek, hosszú idők után végre élvezhetik felszabadult kapacitásaikat, először jut idő és figyelem saját magukra. Sokan kezdenek bele régóta halogatott, vagy újonnan megszülető hobbiba, tanulmányokba, élesztik újra régi baráti kapcsolataikat. Nem ritka, hogy az életközépi változás szakmai váltással is együtt jár.

A menopauzával, de egyébként is a test öregedésével járó egyre erősödő tünetek lehetőséget adnak a testtudatosság elmélyítésére. Sokan, akik hajlamosak voltak előtte főként a fejükben/gondolataikban élni, ilyenkor kezdenek el kapcsolatba, dialógusba kerülni a testükkel. De számos praktikus előnnyel is jár, mint például, a menstruáció elmaradásával megszűnik a szorongás, hogy épp az utazás, nyaralás, fontos munka,… alatt “jön meg”, spórolhatunk a tamponon és a betéten, valamint nem kell többé görcsölni a teherbeesés elleni védekezésen.

Az életközépi változás folyamatai gyakran szembesítenek az elmúlás, a végesség természetével. Bár ennek felismerése ijesztő és félelmetes lehet, sokaknak alkalmat ad arra, hogy életüket, cselekedeteiket, céljaikat nagyobb kontextusban vizsgálják. Vannak, akiknek épp az életközépi változás indítja el az igényt, hogy nekifussanak életük egyéb területén felhalmozódott problémák, elakadások régóta elodázott megoldásának.

Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy nem jobb-e az egésszel egyáltalán nem foglalkozni, hiszen minél több figyelmet fordítunk a tünetekre, annyival erősebben érezzük őket, míg „amiről nem tudunk az nincs is” módon, a lehető legkevesebb tudással is „ki lehet bekkelni” a testi és lelki változások időszakát.

Azzal, hogy növeljük a tudatosságot az életközépi változással, annak testi-lelki tüneteivel kapcsolatban, hogy beszélünk, írunk róla nem az a célunk, hogy problémát keressünk és találjunk ott, ahol nincs. Nem kell tüneteket keresni, tudatosan generálni pedig főleg nem. Általánosságban azonban érdemes és hasznos tisztába lenni mindezekkel, mert nem mindegy, hogy tudjuk-e csökkenteni az esetleg valódi nehézséget jelentő tünetek intenzitását, illetve az sem mindegy, hogy csak az egyes tünetekre keresünk részmegoldást vagy a tüneteket együtt vizsgálva globálisan.

Azok számára, akik nem feltétlenül szeretnének minden jelentős tünetükre külön gyógyszert szedni (pl. altatót, gyulladáscsökkentőket,…) fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a tünetek egy része természetes módszerekkel, tudatosabb étkezéssel, egyes vitaminok bevételével, megfelelően kialakított alvási szokásokkal, mozgással is kezelhető.

Azt is fontos tudni, hogy mind a nők, mind a férfiak számára létezik hormonpótlás terápia, ami ugyan nem természetes és bizonyos kockázatokkal is járhat, mégis sokaknak jelent hatékony megoldást az életminőséget komolyan csökkentő tünetek kezelésére.

Mivel a Tudatos Öregedés kapcsán különösen fontosnak tartjuk, hogy társadalmi beszélgetést indítsunk és támogatást nyújtsunk az életközépi változások kapcsán elindítunk egy cikksorozatot, amelyben részletesen írunk a peri menopauza, menopauza és poszt menopauza során bekövetkező hormonális, testi, lelki változásokról, a természetes és orvosi kezelésekről. Írunk az életközépi változásban érintettek szakmai, munkahelyi igényeinek változásáról, valamint arról hogyan reagál a gazdaság és az technológia ezekre az igényekre.

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

3 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .