Életközépi Változás

Amit érdemes elolvasnod a menopauzáról II. Rázósabb részek

Elindítottunk egy cikksorozatot, amelyben részletesen írunk a perimenopauza, menopauza és posztmenopauza során bekövetkező hormonális, testi és lelki változásokról, az elérhető természetes és orvosi kezelésekről.

Előző cikkünkben szó volt adatokról, a menopauza biológiai folyamatáról valamint elkezdtük bemutatni a perimenopauza fontosabb tüneteit. Ezzel folytatjuk ebben a részben is. Mivel a cikksorozattal az informálás, tudatosítás nem pedig a riogatás a célunk, fontosnak tartjuk ismételten hangsúlyozni, hogy az ismertetett tünetek nem mind és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek. Bár akad olyan is, aki a tünetek nagyobb részét tudja azonosítani magán, az általam megkérdezettek általában 3-4 tünetet soroltak fel, és ezek közül sem mindegyik jelentett számukra komolyabb nehézséget a mindennapokban.

Öveket bekapcsolni! Rázósabb részek következnek

A menopauza gondolata gyakran még fel sem merül, amikor már sok nő érzékeli a menstruáció előtti tünetek (PMS), különösen gyakran a hangulatváltozások erősödését, ami a későbbiek során még tovább erősödhet. A perimenopauza során a nők 70%-a az ingerlékenységet nevezte meg a legnagyobb kihívásnak a mindennapi életben. Az érintettek és környezetük számára számos tünet lehet ismerős az alábbiakból: fokozott türelmetlenség, alacsony toleranciaszint, túlreagálás, dühkitörések, izomfeszültség, feszes állkapocs (alvás közben), megnövekedett stressz-szint, gyakori fejfájások.

Ez már így önmagában is elég megterhelő lehet, ráadásul mindezek gyakran egy amúgy is komplex élethelyzetben jelentkeznek. Attól függően, hogy kinek hogyan alakult ezidáig az élete, ebben az időszakban jó eséllyel vagy a gyerekei leválásával, vagy a tinédzser kori turbulenciákkal, vagy éppen a még kis gyerekeivel küzd, miközben (még a gyermekteleneknek is) valószínűleg egyre többet kell foglalkoznia idősödő rokonaival esetleg saját párkapcsolatával. Bár minden nő története egyedi, az általánosságban elmondható, hogy ezek az évek, testileg csakúgy, mint lelkileg, különösen megterhelőek a nőknek és gyakran közvetlen környezetüknek.

Nem véletlen, hogy a depressziót is fel szokták sorolni a menopauza tünetei között. Bár a rendelkezésre álló kutatási eredmények nem mutatnak egyértelműen közvetlen összefüggést a perimenopauza és a depresszió között, kimutatható azonban a depresszió kockázatának növekedése. Fokozott kockázatot jelent például, ha valakit előzőleg depresszióval diagnosztizáltak, esetleg szülés utáni depresszióban vagy premenstruációs diszfóriás zavarban (premenstruációs szindrómánál {PMS} súlyosabb tünet együttes) szenvedett.

Talán az összes, eddig ismertetett tünet közül az ingerlékenység, hangulatváltozások esetben van az legnagyobb szükség a közvetlen környezet és a családtagok türelmére és támogatására. Sok perimenopauzában érintett nő a testi-lelki változások hatására eleve zárkózottabb, „magának valóbb” lesz, az ingerlékenység hatására pedig a környezet is gyakrabban „menekül” a közelükből. Ez viszont egyfajta spirálként még jobban felerősítheti a nők által amúgy is ilyenkor gyakran megélt elszigeteltség érzését, növelve ezzel a depresszió kockázatát.

Érdemes és fontos minden érintettnek (ismételten hangsúlyozva a közvetlen környezetet) tudatosítani, hogy egy irracionálisnak tűnő dühkitörés vagy túlzott érzelmi reakció mögött nem feltétlenül csak egy otthagyott szennyes, egy éppen későn hazaérő társ, vagy egy rosszul sikerült munkanap, hanem nagyon gyakran az összevissza ingadozó hormonok állnak. Ahogy a személyiségfejlődés során külön kategóriaként tekintünk a „rémes kétéves” és a serdülőkorra, ideje elkezdeni így tekinteni az életközépi változókorra is.

Ahogy a hormonális változások biológia magyarázatakor már említettük, az ösztrogén és a progeszteron csökkenése kihat a szexuális vágyra is. Mivel a menopauza „klasszikus” 34 tünete között csak a libido hanyatlását tartják számon és szinte semmilyen publikációban nincs nyoma, különösen fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a perimenopauza első éveiben számos nő tapasztal megnövekedett szexuális vágyat, amely később, a menopauza folyamatának előrehaladtával akár egyik napról a másikra megszűnhet. A nők többség azonban valóban a libidó hanyatlásában érintett.

Mi a helyzet odalent?

Ha pedig már ennél a témánál járunk, fontos megemlíteni, hogy a hormonális változások hatására változnak a hüvelyben és a vizeletkiválasztó (úgynevezett urogenitális) rendszerekben található szövetek is, emiatt gyakrabban (és könnyebben) jelentkezhetnek húgyúti fertőzések, vizelet visszatartási, húgyhólyag szabályozási nehézségek. (Itt jegyezzük meg, hogy ezek a problémák gyakran férfiaknál is fellépnek, de ez nem témája jelen cikkünknek).  Mivel az ösztrogén a hüvelynedvesség fenntartásáért, a hüvely falának megfelelő vastagságáért és rugalmasságáért is felel, így a női hormonok csökkenése a hüvelyfal elvékonyodásával jár, ez pedig hüvelyszárazságot, hüvelyi irritációt, égő-viszkető érzetet és a bakteriális fertőzésekkel szembeni nagyobb kitettséget eredményezhet. Egy amerikai felmérés során a megkérdezett 44-55 éves kor közötti nők 40%-a tapasztalt nedvesedési nehézséget szexuális aktus során. A hüvelyszárazság (sok más tünettel ellentétben), gyakran a posztmenopauza során sőt, utána is fennmarad.

Nagyon fontos, hogy mindezeknek a partner is tudatában legyen, mert egész más kontextusba kerül a szex és más reakciókat/megoldásokat hozhat, ha a partner is tudja/érti, hogy nem feltétlenül a kapcsolatban keresendő a nedvesedési nehézség oka.

Ha valaki esetleg a cikksorozat ezen a pontján elkezdene kétségbeesni, hogy mi minden vár még rá, hangsúlyozzuk, hogy nagyon sok olyan nő van, aki mindezek ellenére minőségi szexuális életet él. Bár a megoldásokról egy későbbi cikkben lesz szó, azt fontos itt leszögezni, hogy ezek mellett a (nem mindig örömteli) változások mellett, jó kommunikációval, kreatív alternatívák megteremtésével, sok humorérzékkel és még több türelemmel, abszolút minőségi életet lehet élni. Ha pedig már a rázós részeknél tartunk, akkor nem maradhat ki a felsorolásból egy másik, a menopauza kapcsán minden esetben megemlített, a mindennapi életet megnehezítő tünet, a

Súlygyarapodás

Kutatások tucatjai bizonyítják, hogy az anyagcsere a kor előrehaladtával nőknél és férfiaknál egyaránt lelassul, a testtömeg index (BMI) pedig fokozatosan nő. A párizsi Hôtel-Dieu kórház által közel ezer európai nő bevonásával készített, három éven át tartó kutatás eredménye azt mutatta, hogy a súlyváltozás a megfigyelt időszakban a 42-50 éves nők esetében átlagosan +/- 2.2-4.1 kiló volt. A tanulmány azonban hangsúlyozza, hogy a mért súlyváltozásokban akkora volt a szórás (14,8 kilós súlyveszteségtől 32,4 kiló súlynövekedésig minden előfordult), hogy átlagról beszélni nem biztos, hogy érdemes.

A kutatás végső megállapítása szerint, tény ugyan, hogy ebben az életszakaszban a nők súlya gyarapszik, de nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy ez kizárólagosan a menopauza számlájára írható. A kutatás során a menopauza előtt álló (premenopauza) és a menopauzában érintett nők súlya ugyanis hasonló mértékben növekedett.

Az előzetes feltételezések ellenére a súlygyarapodás mértékében nem találtak jelentős eltérést az egyes országok (Franciaország, Olaszország, Németország és Nagy-Brittania) eredményei között. A 20 és 50 éves kor közötti súlygyarapodás átlagosan mindegyik országban 10,6 kilót mutatott. A kutatókat az is meglepte, hogy a súlynövekedés mértéke a különböző korcsoportokban (vagyis a 20-30-40-50 éveseknél) azonos volt. Az eredmények tehát nem igazolták a jelentős súlynövekedést a menopauza előtti és közbeni években.

Az adatok és a közvélekedés közötti különbséget egyébként szintén vizsgálták. Kikérdezték ugyanis a kutatásban résztvevőket is. A megkérdezett 52-58 éves nők 44%-a tényként kezelte, hogy a súlygyarapodásuk oka a menopauza volt. Ami az eredményekből kirajzolódott, hogy a menopauza megítélése országonként eltérő (ezt az általunk elvégzett személyes interjúkból is kiderült). Míg a brit nők 53%-a gondolta azt, hogy a súlynövekedése egyértelmű oka a menopauza, az olaszok közül csupán 37% gondolta így.

Ha ezt olvasva esetleg kétségek ébrednének az olvasóban az eredményeket illetően, mindehhez gyorsan hozzátesszük, hogy a kutatás publikációjában is hivatkoznak (a saját eredményeiket alátámasztó más eredmények mellett) több olyan kutatásra is, amelyek viszont a kortól független súlygyarapodásról számolnak be a menopauza időszaka alatt.

Abban viszont teljes konszenzus van, hogy a menopauza során a testfelépítés, a test összetétele változik. Míg a test zsírtömege megnő (a menopauza során gyakran megjelenik a kar, a törzs és a láb környéki zsírlerakódás) a csont-, a zsírmentes testtömeg csökken. Érdemes tudatosítani, hogy a menopauza mindezen hatásai együttesen a test természetes öregedésének folyamataival együtt, fokozott egészségügyi kockázatot jelenthetnek az életközépi változások során.

A cikksorozat következő részében még szó lesz a kevésbé gyakori tünetekről (heves szívverés, bőrszárazság, hajhullás,…) valamint rátérünk arra, hogyan lehet az egyes tüneteket természetes és orvosi módon kezelni.

A folytatásában pedig lesz még szó az orvosokkal való kapcsolatról, a munkahelyen tapasztalt kihívásokról és mindezek lehetséges megoldásairól.

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

A cikkhez felhasznált forrás és irodalom:

 1. Karlamangla, AS, Lachman, ME, Han, WJ, Huang, M, Greendale, GA. Evidence for cognitive aging in midlife women: Study of women’s health across the nation. PLoS ONE. 2017; 12(1).
 2. Weber, MT, Maki, PM, McDermott, MP. Cognition and mood in perimenopause: A systematic review and meta-analysis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Jul; 0: 90–98.
 3. Rekkas, PV, Wilson, AA, Lee, WVH. Greater monoamine oxidase a binding in perimenopausal age as measured with carbon 11–labeled harmine positron emission tomography. JAMA Psychiatry.
 4. Lizcano, F, Guzman, G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;
 5. Stress symptoms.
 6. https://drjockers.com
 7. Depression or Menopause? Presentation and Management of Major Depressive Disorder in Perimenopausal and Postmenopausal Women, Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2010
 8. Reproductive Aging: Perimenopause and Psychopathological Symptoms, By Ksenija Gersak, Ziva Miriam Gersak and Arijana Turcin, Published: May 2nd 2018
 9. What causes mood swings during menopause? 22 May 2017, By Danielle Dresde
 10. A new, female-specific irritability rating scale J Psychiatry Neurosci. 2008 Jul, Leslie BornGideon KorenElizabeth Lin, and Meir Steiner
 11. Menopausal Symptoms and Their Management, Published in final edited form as: Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep; 44(3): 497–515. Nanette Santoro, MD,a,* C. Neill Epperson, MD,b and Sarah B. Mathews, MD
 12. Understanding weight gain at menopause, Davis SR1, Castelo-Branco CChedraui PLumsden MANappi REShah DVillaseca PWriting Group of the International Menopause Society for World Menopause Day 2012.
 13. Weight gain at the time of menopause G.Panotopoulos, J.Raison, J.C.Ruiz, B.Guy-Grand and A.Basdevant1 Department of Internal Medicine and Nutrition, Hotel-Dieu, Parvis de Notre Dame, 75181 Paris Cedex 04, Franc

2 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.