Életközépi Változás

Amit érdemes elolvasnod a menopauzáról I. (Akkor is, ha nem vagy érintett)

A Tudatos Öregedés keretében elindítottunk egy cikksorozatot, amelyben részletesen írunk a perimenopauza, menopauza és posztmenopauza során bekövetkező hormonális, testi és lelki változásokról, az elérhető természetes és gyógyszeres kezelésekről. Beszámolunk az életközépi változásban érintettek szakmai, munkahelyi igényeinek változásáról, valamint arról hogyan reagál a gazdaság és az technológia ezekre az igényekre.

Előzetesen: nem vagyok orvos. A cikksorozatot megelőzően több, mint 30, különböző nemzetiségű 43-55 év közötti nővel készítettem mélyinterjút és megszámlálhatatlan orvosi, társadalomtudományi kutatást, könyvet valamint cikket olvastam el a menopauzával kapcsolatban. Elemeztem, rendszereztem a témába vágó több ezer facebook posztot és hozzászólást. A cikkekben ezeket az információkat, megállapításokat és néhol az ebből eredő következtetéseket használom. (A források a cikkek végén megtalálhatóak.)

Kezdjük az adatokkal

Amikor menopauzáról beszélünk, érdemes tudni, hogy Európa teljes lakosságának ötöde, a nők harmada potenciálisan érintett a menopauzában, az Egyesült Államokban naponta 6000 nő éri el a menopauzát. A menopauza tünetei átlagosan 7 éven keresztül jelentkeznek, de elhúzódhatnak akár 14 éven keresztül is.

Bár a közgondolkodásban, a közbeszédben alig, a mindennapi életünkben a menopauza nagyon is jelen van. A felesége, munkatársa, anyja, tanára, szomszédja, … kapcsán közvetve azok is érintettek, akik esetleg még magával a jelenséggel sincsenek tisztában. Érdemes tehát mindenkinek (férjeket, tinédzser gyerekeket, munkatársakat, munkahelyi vezetőket is beleértve) tisztában lenni az alapvető fogalmakkal, a menopauza tüneteivel és azok hatásaival az érintettek (és környezetük) életére. Mindezek ismerete nélkül nehéz megmagyarázni, megérteni az egyébként „megmagyarázhatatlannak” tűnő változásokat.

Akkor jöjjön egy kis biológia

A menopauza a női test természetes folyamata, amelynek során a szervezet kevesebb női nemi hormont (ösztrogént, progeszteront) és, bár kevesen vannak tisztában vele, kevesebb tesztoszteront termel.

Az első menstruációt követő normális, termékeny időszakot PREmenopauzának vagyis menopauza előtti periódusként szokták emlegetni (35-45 éves korig). A premenopauza során is előfordulhatnak hormonális változások, de ezek nem vagy alig érzékelhető fizikai változásokkal járnak.

Jelentősebb változások a PERImenopauza beköszöntével (35-50 év között bármikor, de zömében 45-47,5 év között) jelentkeznek. Azt, hogy pontosan mikor kezdődik a perimenopauza egy 2011-ben publikált amerikai kutatás alapján nagyon sok tényező befolyásolja, így hatással van rá a genetika, az etnicitás csakúgy, mint az életmód (súly, dohányzás, étkezés).

A perimenopauza szakasza „hivatalosan” a menopauza beköszöntéig tart. Menopauza beálltáról akkor beszélünk, amikor a menstruáció 12 egymás követő hónapban elmarad (átlagosan 51 éves korban).

A perimenopauza időszakában a petefészekben egyre kevesebb tüsző indul fejlődésnek (a benne lévő petesejttel), így a tüsző érése során végbemenő ösztrogén, ennek hatására pedig a menstruációt beindító progeszteron termelése is elmarad.

Az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenése közvetlen hatással van a hipotalamusz (köztiagy) működésére is. A hipotalamusz azonban kritikus szerepet játszik a szervezet szinte minden fontos élettani működésének szabályozásában. Kihat többek között a testhőmérsékletre, az étvágyra, az alvásra, a teljes idegrendszerre. Ha mindez nem lenne elég, a hipotalamusz működése befolyásolja szexuális viselkedésünket, illetve érzelmi állapotunkat is.

Folytassuk a tünetekkel

Az egyik általános nehézség a menopauza során, hogy a tünetek egy része számos betegség tünetével megegyezik, ezért fennáll a lehetőség, hogy egyes tünetek okát (pl. heves szívverés, erős menstruáció, részleges memória zavar esetén) hosszasan vizsgálják, esetleg gyógyszeresen kezelik is, miközben “egyszerűen” a hormonváltozás áll a hátterében. A korai menopauza esetében fordulhat elő ez gyakrabban, mivel az orvosok nagy része ritkán gondol a menopauzára 50 éves kor alatt. Sajnos azonban az ellenkezője is előfordulhat, egyes tüneteket a menopauza során nem kerülnek kivizsgálásra („á, ez is csak a menopauza”), miközben komolyabb problémák állnak a háttérben.

Az örök érvényű igazság a menopauza esetében is áll: ahány nő, annyiféle folyamat. Bár beszélhetünk a menopauza tüneteiről általánosságban, ezek megjelenése, hatása egyénenként eltérő. Érdemes azt is kiemelni, hogy az (ebben a sorozatban is) felsorolt tünetek nem mind és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek. Bár akad olyan is, aki a tünetek nagyobb részét tudja azonosítani magán, az általam megkérdezettek általában 3-4-et soroltak fel, és ezek közül sem jelentett mindegyik komolyabb nehézséget számukra a mindennapokban.

Ha már itt tartunk, érdemes azt is megjegyezni, hogy egy amerikai felmérés szerint a nők 10%-a semmilyen különösebb tünetet nem tapasztal a menstruáció elmaradása előtt.

Azok a nők azonban, akik nem a szerencsés 10%-ba tartoznak, általában tapasztalják a perimenopauza egyik klasszikusnak számító tünetét, az ovuláció és a menstruáció rendszertelenné válását. Ez azonban nemcsak azzal járhat, hogy a menstruáció lerövidül és egyre gyengébb lesz, sok nőnél épp az ellenkezője történik. A vérzés akár kéthetente is jelentkezhet, hetekig is eltarthat, intenzitása pedig jelentősen erősödhet. Utóbbi esetében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mivel a vérzés hátterében komolyabb egészségügyi probléma is állhat.

A hormonális változásokon átmenő nők majdnem fele tapasztal a folyamat során hőhullámokat. Ezek megjelenése és gyakorisága is egyénenként igen eltérő. Vannak, akik csak hetente 3-4 alkalommal, mások viszont naponta akár 30-40 alkalommal is átélik ezeket. A forróság indulhat a mell, a méh vagy éppen az arc-nyak környékéről. Van, amikor épp csak másodpercekre jelentkezik, de eltarthat akár hosszú percekig is. Bár a hőhullámok teljesen random jelentkezhetnek, általánosságban elmondható, hogy a stressz hatására felerősödnek. Előfordul, hogy a hőhullámtól való aggodalom önmagában is stresszt jelent (munkahelyi helyzetben például), így könnyen beindulhat egyfajta negatív “hőhullám spirál”.

Az éjszakai izzadás, a hőhullámok éjszakai megjelenése szintén gyakori perimenopauza tünet. Érdekes módon a nappali és az éjszakai hőhullámok elválhatnak egymástól. Sokan, akik nappal szenvednek hőhullámoktól éjszaka nem tapasztalják őket, illetve némelyeknél kizárólag éjszaka jelentkeznek. Az éjszakai izzadás sok esetben ébredéssel is jár. A tünetet tapasztalók körében nem számít ritkaságnak, hogy az éjszakai felébredés során hálóruhát kell cserélniük, esetleg le is kell zuhanyozniuk. Mivel az éjszakai, néha elhúzódó ébrenlétek megtörik az alvásciklust, gyakran ólmos fáradtsággal induló másnapokkal járnak.

Ráadásul, mind az ösztrogén, mind a progeszteron fontos szerepet játszik a jó alvás minőségének kialakításában, így csökkenésük önmagában is gyakori éjszakai ébredésekhez, alvási zavarokhoz, álmatlansághoz vezethet. Amennyiben pedig a minőségi alvás hiánya huzamosabb ideig fennáll, könnyen krónikus kialvatlansággal, fáradtsággal járhat.

Általában elmondható, hogy egy nő ebben az időszakban annyi változáson megy keresztül (beleértve a lelki változásokat is), ami már önmagában rengeteg energiát visz el és gyorsabb kifáradáshoz vezet.

Bár az öregedés általános velejárója a memória gyengülés, és a koncentráció csökkenés több tanulmány is kimutatta, hogy a perimenopauza során bekövetkező hormonális változások hatással lehetnek a tanulási, emlékezési és gondolkodási képességre. A feledékenység, az összpontosítási és koncentrációs nehézség általános tünetnek számítanak ebben az időszakban. Ha feledékenyebb, szórakozottabb valaki ilyenkor a normálisnál, valószínűleg nincs ok aggodalomra. Ha azonban valaki komolyabb memória problémákat tapasztal, például egy kérdést többször tesz fel, mindennapos tárgyak használatát felejti el, számára ismerős helyeken nem ismerik ki magát, vagy mindennapos tevékenységek elvégzése, mint pl. fürdés, fogmosás problémát jelentenek, fontos azonnal orvoshoz fordulni. Mindezek mögött komolyabb problémák, többek között Alzheimer kór, fejsérülés, fertőzések, pajzsmirigy működési probléma, depresszió állhatnak.

———————————————————————————————————————-

Hamarosan folytatjuk

A cikksorozat következő részében tovább folytatjuk a tünetek ismertetését. Írunk többek közt a hangulatváltozásokról, a vagina szárazságról, a libido csökkenéséről, a húgyúti fertőzésekről, a bőr és a haj változásáról, az erős szívverésről, a további részekben pedig sok minden másról is.

A cikkhez felhasznált forrás és irodalom:

 1. Ellen B. Gold, The Timing of the Age at Which Natural Menopause Occurs (Obstetrics and Gynecology Clinics of North America)
 2. Hill, JA. The reproductive life cycle. Fertility Centers of New England
 3. What is menopause? NIH National Institute on Aging
 4. Menopause, perimenopause, and postmenopause. Cleveland Clinic
 5. Gindoff, PR, Jewelewitz, R. Reproductive potential in the older woman. Fertil Steril. 1986 Dec;46(6). PMID: 3536609
 6.  Shaw, G. When will you reach menopause? WebMD
 7. 2011 Women’s health stats and facts. The American Congress of Obstetricians and Gynecologists
 8. Perimenopause: A rocky road to menopause. Harward Health Publishing
 9. Changes in hormone levels. The North American Menopause Society
 10. How menopause affects sleep. The Sleep Doctor
 11. Karlamangla, AS, Lachman, ME, Han, WJ, Huang, M, Greendale, GA. Evidence for cognitive aging in midlife women: Study of women’s health across the nation. PLoS ONE. 2017; 12(1). PMID: 28045986
 12. Weber, MT, Maki, PM, McDermott, MP. Cognition and mood in perimenopause: A systematic review and meta-analysis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Jul; 0: 90–98. PMID: 23770320
 13. Rekkas, PV, Wilson, AA, Lee, WVH. Greater monoamine oxidase a binding in perimenopausal age as measured with carbon 11–labeled harmine positron emission tomography. JAMA Psychiatry. 2014;71(8):873-879.
 14. Lizcano, F, Guzman, G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;2014:757461. PMID: 24734243
 15. Stress symptoms. WebMD
 16. https://drjockers.com
 17. International Menopause Society ‘Menopause Terminology’

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

4 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.