Család

Idősgondozás, gondozási migráció, minőségbiztosítás, avagy ki vigyázzon a Nagyira?

Két éve hoztuk létre azt a FB csoportot, ahol magyarországi családok és ápolók össze tudnak kapcsolódni egymással. A csoport céljai: 1. A bentlakásos idősgondozók és otthoni ápolást igénybe venni kívánók egymásra találásának segítése elsősorban Magyarországon, 2. Az idősgondozásban érintett családok számára információk, segítségnyújtás biztosítása, 3. A szakmai párbeszéd és a megoldások keresésének segítése az idősgondozásban, a gondoskodásban érintettek és érdekeltek között. A csoportnak jelenleg 3800 körüli tagja van, és viszonylag szigorúan moderált, amivel azt kívánjuk elérni, hogy lehetőleg fókuszált munka/kommunikáció/infó-csere tudjon folyni.

Bátorítjuk a csoport tagjait arra is, hogy privát üzenetben visszajelzéseket küldjenek arról, ha valamelyik családnál vagy valamelyik ápolóval probléma, inkorrektség, visszaélés, nehézség van. Az otthoni idősgondozás egy igen érzékeny műfaj, rengeteg visszaélésre van lehetőség akár a családok, akár az ápolók részéről. Minden szereplő sérülékeny, kiszolgáltatott sajnos.
És mivel a csoportot kizárólag önkéntes alapon, a szabad időnk keretére működtetjük, így eszközeink, módszereink igen végesek.

A két év alatt nagyon sokat tanultunk a magyarországi viszonyokról a csoportban zajló kommunikációt és a tagok visszajelzéseit figyelve. Sokat beszélgetünk azokkal a családokkal és ápolókkal is, akik magánban érdeklődnek, információkat, szempontokat, segítséget, tanácsot kérnek. Illetve a Tudatos Öregedésben végzett tevékenységeink miatt általában is sokan mesélnek a családjaik élethelyzetéről.
Részben egyébként emiatt íródtak azok a cikkeink is, amiket itt lehet elolvasni.

Én ugye bentlakásos ápolóként is dolgozom az Egyesült Királyságban, és kutatom is a brit egészségügy idősgondozással kapcsolatos rendszerét, négy éve már. Így van összehasonlítási alapom a két ország körülményeivel, jogi rendszerével, az idősgondozás struktúráival, a minőségbiztosítás lehetőségeivel, illetve azok hiányával kapcsolatosan.

A magyar rendszerhez képest (ami gyakorlatilag nem is létezik) a brit rendszer egy álom. Azzal együtt is, hogy az is ezer sebből vérzik. A gondoskodás válsága, Európa öregedése semelyik országot nem kíméli, és amennyire átlátom, minden európai ország recseg-ropog a gondoskodás válságának megoldatlanságai miatt. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy az egyes országokban milyen jogi, állami, üzleti, közösségi rendszerek és keretek állnak rendelkezésre a családok, a gondoskodók és a rászorulók mögött.

Mi a helyzet Magyarországon az idősgondozásban?

Az idősgondozásnak, az idősek ellátásának gyakorlatilag NINCSEN semmilyen értelmezhető rendszere Magyarországon. Ami önmagában is borzasztó. A politikusok ezt nyilván nem így mondanák, ellenben a családok ezt tapasztalják. Ráadásul sem a jogi, sem a vállalkozási, sem a minőségbiztosítás keretei nem adottak ahhoz, hogy jobb híján a piac mechanizmusai ki tudjanak alakítani valamiféle szolgáltatási rendszert. Eleve nem is tudja senki, hogy mik a pontos igények, szükségletek.

Ennek következtében,

  • az idősgondozás feladatait a családok és az ápolók leginkább a fekete munka világában tudják megszervezni maguknak,
  • nincs jogi védelem sem a családok, sem az ápolók részére,
  • nincs minőségbiztosítás,
  • a családokat senki nem segíti,
  • az ápolók feketén kénytelenek dolgozni,
  • visszaélések vannak, a családok kihasználják az ápolókat, az ápolók visszaélnek a családokkal. Nyilván persze nem mindenki, sőt, de aki igen, az nem megfogható, nem számonkérhető.
  • Az egész rendszer tökéletesen láthatatlan és ellenőrizetlen.
  • A magyar családok erdélyi, ukrán nőket alkalmaznak sokszor.
  • A gondoskodási migráció szempontjából egyaránt vagyunk küldő és fogadó országok.

Tényszerűen kimondható: a családok, az öregek, és a róluk gondoskodni hajlandó ápolók egyaránt magukra vannak hagyva az állam által.

Külön cikkben írok majd az brit rendszerről, és hogy az milyen garanciákat, biztosítékokat, támogatást ad az érintetteknek. Elöljáróban csak annyit, hogy a brit rendszerhez képest a magyar viszonyok egészen hajmeresztőek és tulajdonképpen hihetetlenek is, amit pontosan tudnak akik érintettek a problémában, a családok, az idősek, az ápolók.

Gondoskodási Migráció / Care migration

Nem véletlen az, hogy ennyi magyar nő válik gondoskodási migránssá, magyarul lesz ápoló Németországban, Ausztriában, Nagy Britanniában. Ukrán nők járnak a magyar és a cseh öregeket ápolni, Olaszországban a becslések szerint egymillió román nő ápolja az olasz öregeket. A jelenség önmagában is hallatlanul érdekes.

A Friedrich-Ebert-Stiftung alapítvány ezzel kapcsolatosan szervezett rendezvényén a Tudatos Öregedés színeiben a magyar családok és a gondoskodási migránsok szempontjait képviseltük. A rendezvényen résztvevő több kutató beszámolóiból érdekes kép tárult fel több más európai ország helyzetéről.

A rendezvényről készült két beszámoló cikk itt olvasható:

BETEG A NAGYI? MAJD IMPORTÁLUNK NEKI EGY ERDÉLYI ASSZONYT
https://divany.hu/vilagom/2019/05/28/gondozasi-migracio

Anya azért dolgozik külföldön, mert drága az óvszer
https://index.hu/kulfold/2019/05/22/migracio_idosgondozas_nok_munkaeropiac

Tudomásunk szerint nincsen sem elég jó európai, sem magyar válasz a problémakörre, jelenleg a témával foglalkozó szakemberek és kutatók a problémakör megismerésére, részletes feltárására és leírására koncentrálnak. Policy szintű, komplex javaslat nem született a témában. A magyar policy szintű gondolkodási és közéleti terében még a problémakör is alig ismert.

Van egy-két olyan szempont, amelyekre viszonylag könnyen és gyorsan lehetne megoldást találni, ha lenne erre politikai szándék, ezekről a cikksorozat következő részeiben fogunk írni.

Elöljáróban a magyar helyzetről az mondható el, hogy egy megfelelő vállalkozási és minőségbiztosítási rendszer törvényi kereteinek kidolgozása az állam számára nem lenne nagy munka, nem is kerülne sok pénzbe, ha lenne szándék egy ilyen keret kialakítására. Sajnos ilyen szándék egyelőre nem mutatkozik, így a családok és az ápolók továbbra is kizárólag saját magukra hagyatkozva/utaltan tudnak próbálni boldogulni, egy társadalmilag barátságtalan, gazdaságilag kíméletlen közegben.

———————————————————————————————————————-

Hamarosan folytatjuk

A cikksorozat következő részében tovább folytatjuk a problémák, jó példák, javaslatok ismertetését.
Írunk többek között a brit viszonyokról, annak tanulságairól, a magyar vállalkozási keretek lehetetlenségéről, a szükséges és lehetséges megoldásokról és sok minden másról is.

Ha van a családodban tapasztalat, akár jó akár rossz, akkor szívesen olvassuk, ha beküldöd. További ötleteket és javaslatokat is várunk, ami szerintetek javítana a helyzeten.

Házi betegápolással kapcsolatos csoportunk:

https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Ha szeretnél a témával kapcsolatban további cikkeket olvasni, a főoldalon iratkozhatsz fel.

https://tudatosoregedes.org/

Gondoskodási migrációval, a gondoskodás válságával kapcsolatos cikkeink, illetve hasznos információk családoknak:

https://tudatosoregedes.org/tag/care-work-krizis/

 

 

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.