Bolygónk

Hőség, klímaváltozás és CO2 kibocsátás helyett: PERMAKULTÚRA

Hőség idején egy permakultúrás kert: oázis. Reggelire friss cseresznyét, meggyet, barackot ad, netán ribizlit, és sok más egyebet. A fák alatt legelészve nehéz nem észrevenni ahogy ápol, eltakar, ellát, megtart, megvéd. Például a melegtől is. A természet kegyes, ha hagyjuk érvényesülni és megtanulunk vele együtt élni…

Most, hogy Magyarországon immár a füge is simán beérik, sőt el sem fagy, talán érdemes lehet elmélkedni a tereink természetes hűtéséről.

Csend van. Hőhullám. A távolban egy magányos fűnyíró zúg, a macska kevés meggyőződéssel jön-megy, de inkább lepihen az árnyékban. A madarak, a rovarok szüntelenül tevékenykednek. És még így is, hogy nagy a meleg, a szitakötő a kis tó partján a napos foltot választja a levélen. Érdekes.

A héten többször is közlekedtem Budapesten. Nem fáztunk… A városban, ahol sok a kő, az aszfalt, ahol kivágják a fákat. Micsoda kontraszt.

Legelem a cseresznyét, hűsölök a fa alatt. Iszogatom a jeges tejeskávét a tavacska partján, nézegetem a lényeket ahogy tevékenykednek. Hiába a csend, élőlények milliárdjai tesznek-vesznek körülöttem. Érzem, ahogy része vagyok az egésznek, ebben a kicsi, szabadjára engedett oázisban, melynek a gazdája, és formálója is vagyok.

Megnéznél egy permás kertet? Tanulnál erről az egészről? Ez most egy angol nyelvű programunk lesz augusztusban. Kattints a linkre további infóért. Gyertek el, hívjátok külföldi ismerőseiteket is! 

Elmélázva kitágul, testtelenné válik a tudat. ÉRZEM a lényeket. “Hallom” ahogy a levelekben turbóra jár a fotoszintézis, dolgoznak a sejtek, kötik, isszák, építik be testükbe az CO2-ot. Érzékelem ahogy gyarapodik a biomassza körülöttem.

A permakultúrás kertem fenntartásában a legnagyobb munka a túlnőtt vegetáció visszametszése, és esetenkénti aprítása. Ez mind megy is vissza a talajra, komposztálódik. Az tudjátok, hogy az egészséges talajélet milyen iszonyatos mennyiségű CO2-ot köt meg?

Elképzelem a várost, ahol az emberek utaznak, tevékenykednek. Nagyon messzinek tűnik az a világ.

Mit tud tehát egy permakultúrás kert, miért érdemes kertjeinket permásan gondozni?

  • Abszolút vegyszermentes a tér, az élőlények nagyjából háborítatlanul tudják létrehozni saját ökoszisztémáikat, élet-rendszereiket.
  • Nagyon kevés munka fenntartani, egy “hagyományos” udvarhoz, kerthez képest.
  • Rengeteg élelmiszert biztosít.
  • Nagy a biodiverzitás, a kert energiája egészséges, gyógyító. Pont úgy, ahogyan az erdők is. A természet gondoskodik magáról.
  • Nagyon jó érzés benne lenni.
  • Széndioxidot (CO2) köt meg, javul a talajélet, növekszik a biodiverzitás, a biomassza.
  • És hűvös… Mondhatni cool 🙂
  • A ház körüli nagy fák onsite légkondicionálók, hűtik, párásítják a környezetet, így a házat is hűtik.
  • Hatékony, a gazda gyakorlatilag csak nyer a módszerrel.

Élénkül a szél, talán ma már elmegy a hőhullám. Hátha jön megint egy kis eső. Az idei év a magyar horoszkóp szerint a szúnyog éve… 😀

Éljen a Természet, éljen az Élet! Éljen a Permakultúra, a módszer, filozófia és szemlélet, ami jó az embernek és a környezetnek egyaránt.

További cikkeink a permakultúrával kapcsolatosan: https://tudatosoregedes.org/tag/permakultura/

Beszéljenek inkább a képek:

 

UPDATE: Az Index körbejárt pár helyen és mért hőmérsékleteket Budapesten. Gyakorlatilag egy poros szauna a város.

Napok óta hőségriadó van a fővárosban, megdőlt a melegrekord is. Mindenki arról panaszkodik, hogy ebben a forróságban nem lehet megmaradni. Kíváncsiak voltunk, hány fokot jelent ez a gyakorlatban? Ezért fogtunk egy olyan mobiltelefont, amiben van hőkamera, és sétáltunk egyet Budapesten. Az eredmény minket is megdöbbentett: 70 fokosak a házfalak, 60 fokosak a térkövek és nagyon kevés az árnyékos hely, ahol hűsölni lehetne.

Nem kéne a fákat kivágni, ellenben jó sok fát kéne ültetni és gondozni… Így megy ez…

 

**********************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?
**********************************************************************

 

 

 

3 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.