Összes

Magyarország Európa idősgondozási Mekkája lehetne, avagy írjunk új országvíziót

Magyarország földi Paradicsom lehetne! Képzeljétek csak el… Mi lenne, ha egy váratlan fordulat és egy modern koncepció alapján elkezdenénk kialakítani egy komplex, kellemes, idősgondozási és nyugdíjas-ellátási hálózatot, ami mint a mágnes vonzaná az EU gazdagabb országainak minőségi életet élni akaró, fizetőképes, öregedő embereit? Aka #silvereconomy #ezüstgazdaság.

Mire is gondolok?

Magyarországnak több olyan adottsága van, ami tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy egy európai szinten is ultramodern hely legyen az idősödő korosztályok számára:

  • Az ország adottságai jók a biozöldségek, bioélelmiszerek, jó minőségű táplálékok térségi előállítására.
  • Az orvosok (aki még ott van) jók, képzettek.
  • Masszőrök, terapeuták, fejlesztők, gyógytornászok hada elérhető (és vándorol külföldre…)
  • A vidék, a falvak néptelenednek elfele, szakadnak le a világtól.
  • A vidéki önkormányzatok alulfinanszírozottak és nem tudnak kilépni abból a csapdából, hogy nincsenek forrásaik munkahelyek és szociális struktúrák teremtésére.
  • Sok a tanulatlan, képzetlen munkaerő, akik nem férnek hozzá a munkaerő piachoz, max közmunkán tengődnek.
  • Remek gyógyvizeink, kiránduló helyeink, turisztikai látványosságaink vannak.

Ehhez képest Nyugat-Európa tele van olyan nyugdíjassal, akiknek a havi nyugdíja a saját országában megélni kevés, viszont szeretnének békésen, egészségesen, jó és elérhető szolgáltatások között élni. Illetve vannak mobilizálható megtakarításaik, ingatlanjaik. A kisebb, olcsóbb ingatlanba költözést pl. az UK-ban népszerűsítik is, “downsizing” a szakszó. A kisebb ingatlanok fenntartása olcsóbb és a különbözetet az emberek a saját ellátásukra tudják költeni.

Miért ne lehetne akkor a downsizing helyszíne egy magyarországi, idősbarát, orvosilag és szolgáltatásilag ellátott, jól felépített térség vagy település?
Ha már nem tudjuk fiatalokkal benépesíteni a Kárpát medencét, akkor miért ne telepítsük be tőkeerős, tudatos, öregedő nyugat-európaiakkal, akik a gazdaságot is felvirágoztathatnák pénzükkel és ellátás-igényükkel, piaci alapon? Ráadásul a gyerekeik (ha vannak) jöhetnének látogatni őket és használni a magyar turizmus szolgáltatásait.

Dél-Spanyolországban több mint 300.000 brit nyugdíjas él remekül, és serkenti masszívan a helyi gazdaságokat, a helyi kisvállalkozásokat. Ezek az emberek munkát adnak a helyieknek, rengeteg pénzt hoznak a térségbe, motorizálják az amúgy igen elmaradott és szegény vidékeket.

Máltán is rengeteg brit nyugdíjas él, az angol nyugdíjaiból, tök lazán. Imádják a napfényt, a tengert, önkénteskednek, szervezkednek, részt vesznek a helyi folyamatokban.

Pontosan ugyanezeket a társadalmi körülményeket lehetne előállítani Magyarországon is, ha lenne ehhez megfelelő politikai szándék, hozzáértés, jogi és gazdasági keretek, ellátó szolgáltatások, tematikus és stratégiai összefogás az állami, a civil és az üzleti szféra szereplői között.

Egyéni szinten egyébként mindennek számtalan eleme már meg is valósult:

  • Holland és német nyugdíjasok vásárolnak házakat a Balaton környékén.
  • Szállodák, termálvizes helyek, turisztikai célpontok kínálnak szuper egészségügyi-turizmus szolgáltatásokat. Lehet Magyarországra menni szemet, fogat, derekat csináltatni.
  • A falusi turizmus egyes szereplői is ráálltak már arra, hogy a sportos, egészséges, és tőkeerős idősödő embereket vonzzák.

Láthatóan sokan felfedezték már Magyarországon és Magyarországban a lehetőséget. Ezt lehetne tovább fejleszteni és szintet emelni.

Képzeljétek csak el:

  • A kistelepülési önkormányzatok a falvakban üresen álló és pusztuló házakat holland, német, brit öregek/öregedők számára felajánlanák, akik azt öregbarát, mozgáskorlátozott-barát módon felújítanák. Már ebben is kaphatnának segítséget helyi szervezőktől, piaci alapon.
  • Az egyes (kis)települések egymással összefogva akár piaci alapon foglalkoztatnának körzeti orvost, fodrászt, betegszállítót, akik (kis)térségi szinten látnák el a helyi időseket.
  • A helyi emberek számára munkalehetőséget jelentene a bevándorló idősek házainak, szükségleteinek ellátása, és ennek anyagi fedezete az idősek nyugdíja és megtakarításai lennének. Komplett, átfogó és minőségbiztosított idősgondozási, otthonápolási szolgálatokat lehetne kiépíteni, immár a fizetőképes keresletre alapozva.
  • A helyben előállított jó minőségű biozöldségek és más élelmiszerek termelésének végre lenne rendes piaca.
  • A vidéki térségek újra vonzóvá válhatnának a jelenleg külföldön élő és nyelveket beszélő magyar fiatal családok számára, akik saját vállalkozásokat tudnának indítani kapcsolódó területeken. Egyre több az öreg, az öregedő, a piac növekszik.
  • A létrejövő egész rendszer motorizálná, vitalizálna a magyar vidéket. Azok a magyarok akik még soha nem láttak bevándorlókat, most végre láthatnának. A magyar és a külföldi idős(ödő) emberek az idők során megismernénk egymást, megtanulnák egymás nyelvét, kultúráját, gondolatait, szempontjait. Interakciók lennének, kapcsolódások, közösségek.
  • Az egészségtudatosság növekedne, az egészségmegőrzés, a mozgás, az egészséges táplálkozás felértékelődne. Az érkező idősödő emberek segítségével importálhatnánk a NyEurópában már elég elterjedt tudatos életmódot. A tudatos öregedés műfaja általánossá válna.
  • A sokezer “Vidéken Újrakezdő” ember számára helyi munkalehetőségek és piacok nyílnának.
  • Stb. stb. stb. a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.

Mindennek a fedezete elsősorban a Magyarországra csábított nyugat-európai idős emberek megtakarításai és nyugdíjai lehetnének, továbbá az EU-s források is csatornázhatóak lenének egy ilyen komplex rendszer infrastrukturális kifejlesztéséhez.

Nyugat-Európában a privát egészségügy, az idősellátás, és a kapcsolódó szolgáltatások drágák. Ahelyett, hogy a magyar munkaerő áramlik nyugatra ellátni az öregeket, miért nem az öregeket hívjuk Magyarországra és látjuk el őket ott? Ez nemcsak a teljes magyar gondozási szektort erősíthetné, hanem jótékonyan hatna a magyar öregekre, fiatalokra és a gazdaságra is.

Mi kell mindehhez:

  • Elsősorban társadalmi összefogás és politikai szándék egy átfogó koncepció kialakítására és megvalósítására. Jelenleg azért nem tudnak szintet ugrani a már meglévő helyi kezdeményezések, mert nincs koordinációs kapacitás és szándék, mindezt országos prioritássá és koncepcióvá emelni.
  • A már meglévő kezdeményezések és szándékok összehangolásával, illetve megfelelő vidékfejlesztési, idősügyi, idősgondozási szakértelemmel elkezdeni az országot ebbe az irányba kormányozni.
  • Progresszív kistelepülések, önkormányzatok, helyi civil kezdeményezések.
  • Sokat segítene az ügynek, ha előállna végre valami olyan politikai erő, ami érti és átlátja a gondoskodás válságát, és beleállna ennek a megoldásába. Aki felvállalná a koncepció politikai szintű képviseletét és érdekvédelmét.
  • Új jogszabályokra, vállalkozói és munkafeltételekre, és minőségbiztosításra is szükség lenne idővel, ahogy a rendszer elkezdene kibontakozni, sőt már az elején is.
  • Egy újragondolt oktatási és szakképzési rendszer, melynek középpontjában a gondoskodási válság, a fenntarthatóság és ezek alkalmazott megoldásai állnak.
  • Profi nyelvtanulási, nyelvtanítási oktatás, idegen nyelveket jobban beszélő magyar emberek.
  • Egy-két pilóta hely, település, térség, önkormányzat, ahol a szisztematikus gyakorlati megvalósítás elkezdődhet és minta lehet.
  • És persze még sokminden más is nyilván, de az már a helyi körülményektől is függ.

Húsz évvel ezelőtt kezdtem vidékfejlesztéssel foglalkozni. Közel tíz éve foglalkozom idősgondozással, és kutatom annak strukturális körülményeit, nehézségeit, gazdasági és társadalmi lehetőségeit. Azok alapján a tapasztalatok alapján amit az idők során összegyűjtöttem, azt gondolom, hogy egy ilyen koncepció abszolút húzóágazati lehetősége (lenne) Magyarországnak.

Ezt a cikket most csak gondolatébresztőnek szánom, nyilván a megvalósítás szintjén sokkal részletesebb és alaposabb koncepció leírására van szükség. Sok részlet van, amire választ kell még adni, ha ebben az irányban akarunk haladni.

DE! Magyarország lakossága is öregszik, a vidék felélesztésére nincs életképes koncepció/országvízió. Az EU tagságunk, a single-market, a schengeni övezet óriási lehetőségek. Jó lenne tudni értelmes és előremutató munkalehetőségeket és életpálya lehetőségeket kínálni a magyar fiataloknak és vállalkozásoknak, ha nem akarjuk őket is elveszíteni. Erre egy ilyen komplex program millió lehetőséget kínál.

Egy ilyen koncepció megvalósításával megszámlálhatatlanul sok legyet tudnánk leütni egy csapásra. Továbbá ahelyett, hogy balsors akit régen tép, illetve az EU okolása minden bajunkért, végre lehetne egy olyan országvíziónk és stratégiánk, amivel kihúzhatjuk magunkat a nemzeti süllyesztőből, és pozitív irányba kormányozhatnánk az ország jövőjét.

Mi a Tudatos Öregedésben véges erőforrásokkal és eszközökkel tudjuk egy ilyen terv megvalósítását segíteni. Meg kicsit korai is még ez a téma. De láthatóan jön és erősödik. Meglátjuk meddig lehet vele eljutni. Nyitottak vagyunk arra, hogy települési önkormányzatokkal, szakpolitikusokkal, vállalkozásokkal, befektetőkkel, egészségügyi szolgáltatókkal, civilekkel, a téma iránt érdeklődőkkel együttműködjünk, és elkezdjük ezt a munkát másokkal is összedolgozva végezni.

Illetve örömmel várunk további javaslatokat, véleményeket, szempontokat! Érintettek, érdekeltek, írjatok!

UPDATE: mióta kitettük a cikket, kapunk több visszajelzést is arról, hogy milyen kapcsolódó kezdeményezések vannak az országban, itt-ott. Nagyon inspiráló amiket hallunk. Kérjük, hogy ha tudtok ilyenekről, akkor azt küldjétek el, akár honlapokkal, cikkekkel, kontakt infókkal, infókkal az info kukac tudatosoregedes.org címre vagy a FB oldalon keresztül.

UPDATE 2021. október: A fenti cikkünkben leírtak kapcsán kezdtük el az együttműködést Jánoshidával. Építkezünk, dolgozunk. A projekt honlapja itt érhető el. A Deutsche Welle riportja a JANOSHIDA2030 projektről:

 

UPDATE 2024 március: Újra beszélgettünk a témáról, a koncepcióról, és Jánoshidáról:


Időskor másként: mi kell ahhoz, hogy ne csak az elmagányosodás várjon ránk nyugdíj után? | Europeo+ – YouTube

**********************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?
**********************************************************************

6 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .