Életközépi Változás

Permakultúrás közösség és település fejlesztés Jánoshidán, Európai fókusszal

Még 2019-ben, a pandémia előtt írtuk ezt a cikket: Magyarország az idősgondozás Mekkája lehetne, avagy írjunk új országvíziót. 20+ év magyar vidék-, és közösségfejlesztési, illetve kb. 8 év idősgondozási tapasztalata állt mögötte, megspékelve több száz interjúval és beszélgetéssel, amit ápolókkal, idősekkel, családtagokkal folytattunk le 2015 óta.

A cikket olvasva keresett meg bennünket a jánoshidai Sziráki Péter a pandémia elején, akit az angliai ápolás kapcsán ismertem meg már korábban. Hamarosan kiderült, hogy Jánoshidán már akkor is erőn felül figyeltek az idősgondozás helyi viszonyainak javítására, hiszen – ahogy a legtöbb kistelepülés Magyarországon – Jánoshida is öregszik.

Szó szót követett, elkezdődtek a stratégiai ötletelések a falu polgármesterével Eszes Bélával. Mindannyiunk számára nagy öröm volt látni, hogy milyen sok ponton egyeznek az elképzelések, és hogy a falu és a Tudatos Öregedés mennyi már meglévő szellemi, emberi és infrastrukturális erőforrással bír, amivel már el lehet kezdeni a fenti cikkben is vázolt vízió megvalósítását.

Azt hozzá kell tenni, hogy nulla forintból indult az együttműködés, időt, energiát és munkát nem kímélve, de nagyon lelkesítő és energetizáló légkörben.

2021-ben megnyertük az első pályázati forrást is, ami tovább motorizálta a munkát. A falu közössége, és a projekt iránt érdeklődő hazai és külföldi emberek és kezdeményezések is örömmel vesznek részt a közös munkában, illetve némiképp sürgetően mondják, hogy szeretnék, ha mielőbb elkezdődhetne az építkezés is. Csakhogy érdemi források nélkül ez sajnos nem megy egyik napról a másikra, de sebaj. Fontos számunkra, hogy a projekt körül lévő, és ahhoz kapcsolódó emberek között valódi, jó, kedvességen, kooperáción és közös érdekeken alapuló közösség jöjjön létre. Olyan közösség ami célorientáltan, pragmatikusan és egymással valódi, őszinte érzéseken keresztül kapcsolódik egymáshoz, az egyéni és közös érdekek mentén.

2022 tavaszán elkezdtük a permakultúrás alapokon kiinduló közösségi tervezést is, melyhez a MAPER és a WeCare Architecture kollégái is kapcsolódtak. Terveink szerint 2023-ban tovább konkretizálhatjuk a terveket, és talán az építészeti tervezés is elindulhat.

A projekt iránt meglepően nagy a hazai és nemzetközi érdeklődés. Jánoshida 2021-ben belépett az Európai Ökofalu Hálózatba, és több olyan progresszív európai településfejlesztési és közösségi kezdeményezéssel léptünk kapcsolatba akikkel együtt gondolkozhatunk, segíthetjük egymást.

2022. október 3-án este 6. órakor egy online beszélgetést szervezünk, ahol a permakultúrás alapokon épülő közösség és településfejlesztésről beszélgetünk. Jánoshida polgármestere is beszél majd arról, hogy hogyan látja a falvak lehetőségeit és potenciális jövőjét, egy ilyen progresszív, környezetileg is fenntartható, és az idősödő társadalom realitásain is nyugvó keretben.

A rendezvényt a Magyar Permakultúra Egyesülettel együttműködésben szervezzük, a Permakultúra Klub sorozat következő eseményeként.

UPDATE: A rendezvény itt visszanézhető:

Gyertek el ha helykereső fiatalok vagytok, akár gazdálkodni szeretnétek, ha idősödő emberek vagytok akik akár saját maguk, akár a saját szüleik számára keresik a lehető legjobb körülményeket az öregségükre. A Tudatos Öregedés közösségében sokat beszélgetünk az idejében elkezdett felkészülésről, a közösségi lakhatásról, az aktív, tudatos öregedésről. A MAPERben pedig arról beszélgetünk sokat, hogy hogyan szervezzük újra a közösségeinket úgy, hogy fenntartható és regeneratív módon tudjunk élni, az emberek és a természet szempontjából egyaránt. Ez a két gondolati irány találkozik majd most, ennek az online rendezvénynek a keretében.

A rendezvény FB eseménye innen érhető el.

A JANOSHIDA2030 projekt honlapja pedig innen.

Egy riport a munkálatokról, a Deutsche Welle által:

Végül pár fotó a tavaszi permakultúrás közösségi tervezésről:

 

A projekt az Erasmus+ társfinanszírozásával valósul meg.

**********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.