Ageism

Ne beszéljünk többé „időseknek szóló” technológiáról!

Vajon hányan vagyunk olyanok akik öregszünk, már a szemünk sem a régi, vagy hát nagyon is az, viszont továbbra is szenvedélyesen érdeklődünk a technikai újítások iránt? Ha te is az az ember vagy aki örömmel, és nem szűnő kíváncsisággal figyeled mindazokat az újításokat, melyek vagy megkönnyítik vagy megszínesítik a mindennapjaid, akkor valószínűleg nagyon egyet fogsz érteni ezzel a cikkel.

Sokszor hallom embereket arról panaszkodni, hogy a sok kütyü milyen fölösleges. Részben egyet is értek. De leginkább azt gondolom hogy nekünk, öregedő embereknek sokféle és klassz megoldásokra van szükségünk. Olyanokra amik támogatják az egészséges, tudatos, aktív, és autonóm öregedést.

Köszönet Nagy Gabinak a fordításért!

***

Az időseknek való technológiai eszközökről manapság sok szó esik. De milyen korlátai vannak a senior népességnek szánt speciális termékeknek?

Vezető innovációs menedzserünk, Jemma Mouland az „age-tech” iránti jelenlegi érdeklődést vizsgálta, és azt állítja, hogy sokkal befogadóbb hozzáállással kell gondolkodnunk arról, hogy az emberek milyen termékeket akarnak idősebb korukban.

Se szeri se száma a hosszabb életet támogató kütyüket taglaló újságcikkeknek. A technológiai fejlesztők és a befektetők egyre inkább efelé a „feltörekvő piac” felé fordulnak. Amint arra az időseknek szóló innovációs és befektetési környezetről készült legutóbbi áttekintésünk rávilágított, rengeteg cég száll be az időskorúaknak fejlesztett technológiai termékek piacára.

A Guardian is foglalkozott már a témával, kiemelve többek között, hogy rohamtempóban készülnek az időseknek szánt alkalmazások és szolgáltatások. Ez a jó szándékú és kiegyensúlyozott cikk a technológia és az öregedés körüli narratíva hátterében álló tévhiteket és kihívásokat is megmutatta.

Az írás csodálatos bizonyítéka annak, hogy az „időskorú” szót a „betegség” és a „fogyatékosság” szinonimájaként használják. Heti rendszerességgel találkozni olyan új kütyükkel, amelyek segíthetnek a gyógyszerek kezelésében, támogatják az emlékezést, figyelik a felhasználó otthonát, mozgását és légzését.

Természetesen szükségünk van olyan újításokra, amelyek segítenek az egészségnek és a képességeknek az életkor előrehaladtával megjelenő változásait kezelni. Bár ezen termékek gyakran kockázatosak és funkcionalitásuk korlátozott, sok esetben jelentős mértékben javíthatják az életminőséget. De ezeket meg kell haladnunk.

A Guardian cikke rámutat, hogy a kockázati tőke az „ezüsthajú unikornis” cégeket keresi (az „unikornisok” az 1 milliárd dollárnál nagyobb értékű startupok – lásd AirBnb, WeWork, Deliveroo-, az „ezüsthajúak” pedig az idősebb embereknek szánt termékekre utal). A keresés azonban valószínűleg hosszú ideig fog tartani, ha az időseknek szóló innováció jelenlegi trendjei folytatódnak. A speciális termékek, például az otthoni felügyeleti eszközök és a digitális egészségsegédek, eredendően korlátozottak: általában krízisvásárlások eredményeként beszerzett, egyedi termékek, amelyeket az emberek azért vesznek meg, mert muszáj, nem pedig azért, mert ilyet akarnak. Ön sem várja azt a napot, amikor ilyen termékek költöznek az otthonába, ugye? Az meglehet, hogy a semminél vagy a jelenlegi alternatíváknál jobbak, de nem igazán szerepelnek azon áhított termékeket tartalmazó lista élén, amelyet a nehezen megkeresett nyugdíjából akar az ember megvenni.

A tervezőknek és a fejlesztőknek túl kell lépniük a sztereotípiákon, ha valóban ki akarják használni a hosszabb életben rejlő lehetőségeket.

Sokkal inkább olyan termékeket kellene fejleszteni, amelyek az életkor előrehaladtával relevánsak a fogyasztók számára. A nagy márkák túl gyakran figyelmen kívül hagyják vagy félreértelmezik az „idősebb fogyasztót”. Az 55 év felettiek közül ötből négy (82%) érzi úgy, hogy a kedvenc márkája már nem érti őket, és nem tudja mire van szükségük.Hogyan biztosíthatjuk, hogy a munkahelyeink, üzleteink, edzőtermeink, éjszakai klubjaink olyasmit kínáljanak, amit korunktól függetlenül akarunk és képesek vagyunk használni?

Olyan dolgokat, amelyek segítenek a legtöbbet kihozni a hátralévő évekből, segítve például a jó egészség fenntartását, az anyagi biztonságot és az emberi kapcsolatokat. Jelenleg ugyanis, amikor a baby boomerek piacának „robbanásszerű növekedését” és az ebben rejlő piaci lehetőségeket emlegetik, azt kissé baljós felhanggal teszik. Ha a senior technológiai fejlesztéseket kizárólag olyan termékek és szolgáltatások összességeként kezeljük, amelyek segítenek a demenciával élőknek jobban élni, vagy a mobilitáscsökkenést kezelni, akkor alapvetően elfogadjuk, hogy az ilyen betegségekkel élők száma robbanásszerűen növekedik. Azért ennél tovább kéne látni (és nézni). Mi a helyzet azokkal a termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyek segítenek megelőzni vagy késleltetni ezeket az állapotokat? Olyan dolgokkal, amelyek kimozdítanak, aktívan tartanak, segítenek kapcsolatban maradni másokkal, megtalálni a munka- és önkéntes lehetőségeket, illetve a társadalmi tevékenységeket?

Az életkor és a gyengeség összekapcsolása nemcsak az innovációt korlátozza, de a sztereotípiákat is fenntartja. Joseph F Coughlin nagyszerű cikke ezt szépen összefoglalja: „Az időseknek tervezett termékek megerősítik azt a hamis képet, hogy ezek az emberek passzívak és gyengék.” A tervezőknek és a fejlesztőknek túl kell lépniük ezeken a sztereotípiákon, ha valóban ki akarják használni a hosszabb életben rejlő lehetőségeket. Már magát a meghatározást is érdemes megvizsgálni: ki az idős? Az életkor önmagában nem teljes körű meghatározás és nem jelöl homogén fogyasztói piacot.

Mi lenne tehát, ha teljesen félredobnánk „az idősek számára szóló technológia” gondolatát? Egy korlátozott, speciális termék- és szolgáltatási piac létrehozására történő törekvés helyett koncentráljunk inkább arra, hogyan tudunk olyan termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni és nyújtani, amelyek mindannyiunknak segítenek abban, hogy teljes értékű, egészséges, hosszabb életet élhessünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idősebb emberek bevonásával kell olyan változatos, befogadóbb és vonzóbb termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni, amelyek életkortól és képességektől függetlenül mindenki számára működnek.

Eredeti cikk: https://ageing-better.org.uk/blogs/lets-stop-talking-about-technology-older-people
Fordította Nagy Gabi

 

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .