Cohousing

Az öregedésnek a városrehabilitációról szóló vita részét kell képeznie

Azok, akik kevéssé, vagy egyáltalán nem követik közelebbről Európa más országaiban zajló terepi folyamatokat, talán nem is tudják, hogy milyen sok érdekes és inspiráló dolgot tanulhatunk a különböző külföldi progresszív közösségektől. “Kitekintő” rovatunkban már írtunk párszor ilyen klassz hírekről. Viszont közösségünk egy aktív és tudatosan öregedő tagjának, Nagy Gabi önkéntes munkájának és profi fordításainak köszönhetően a következő időszakban még több ilyen érdekes írást tudtok majd itt olvasni. Gabi egyébként írt már cikket nemrég, azt is érdemes megnézni, ha még nem láttátok.

Ez a cikk több érdekes és tanulságos gondolatot vet fel, a városok fejlesztése kapcsán, az öregedő Európában.

***

Az Egyesült Királyság városai komoly regenerációs projekteket terveznek. De vajon figyelembe veszik az idős emberek szükségleteit?

Camilla Lewis, a Newcastle Egyetem Idősödés és Várostudomány Tanszéke vezető oktatója legújabb kutatása alapján szót emel azért, hogy az idősek ne maradjanak ki a városrehabilitáció előnyeiből.

Van egy sztereotípia, miszerint, ha idősebbek leszünk, ki akarunk költözni a városból a külvárosba vagy vidékre. De egyre többen maradnak idősebb korukban is a belvárosban, mert szeretik a helyi üzletek és szolgáltatások kényelmét, valamint a városi területek nyüzsgő közösségeit. Mivel az Egyesült Királyságban folyamatosan nő a megfelelő és hozzáférhető lakások iránti kereslet, számos városi önkormányzat ambiciózus lakhatási projektekbe kezdett. Ezeknek a projekteknek vegyes, megfizethető és a korosztálynak megfelelő lakásokat és kényelmi szolgáltatásokat kell kínálniuk. De vajon részletesen figyelembe veszik a különböző korosztályok eltérő igényeit?

A Newcastle-i Egyetem és a Manchesteri Egyetem kutatói a Centre for Ageing Better (Központ a jobb öregedésért) és az Age Friendly Manchester (Manchester Városi Tanács) finanszírozta vizsgálatban azt találták, hogy a városrehabilitáció gyakran csak a fiatalabb, tehetősebb lakosok számára előnyös. Angliában például a helyi lakásépítési tervek kevesebb mint fele tartalmazott olyan akadálymentesített lakásokat, amelyek lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára az önálló életvitelt.

Ez aggasztó, különösen annak fényében, hogy az előrejelzések szerint a következő húsz évben ugrásszerűen megnő a magánbérleményben élő idősek száma – ezen lakások nagy része valószínűleg nem fogja kiszolgálni az igényeiket.

Tekintettel a társadalmat átalakító demográfiai változásokra, az idősödésnek központi szerepet kell kapnia a városfejlesztésről, valamint a városaink és közösségeink kialakításáról szóló vitákban. A vizsgálat alapján a kutatók a következőket javasolják:

  1. Az új projekteknek vegyes, megfizethető és a különböző korosztályoknak megfelelő lakásokat kell kínálniuk. Az új, akadálymentesített lakások építése minden generáció számára előnyös lesz, hiszen segít az embereknek abban, hogy idős korban is függetlenek maradjanak, biztonságos otthonban lakjanak és ne nélkülözzék a társas kapcsolatokat.
  2. A városi regenerációnak biztosítania kell, hogy az emberek koruk előrehaladtával is aktívan részesei legyenek a környékük életének, és kapcsolatban maradjanak azokkal, akik fontosak számukra. Ez azt jelenti, hogy különféle terekre van szükség, például könyvtárakra és közösségi központokra, hogy minden korosztály számára nyitva álljon a másokkal való kapcsolódás lehetősége.
  3. A fejlesztőknek foglalkozniuk kell az idős emberek szükségleteivel és törekvéseivel a különböző bérleti viszonyok között (beleértve a szociális lakásokat, a magánbérlést és a saját tulajdonú lakást), felismerve az idősebb korcsoportok körében kialakuló tendenciákat. Ide tartozik a magánszektorba való belépés vagy ottmaradás, a válás vagy különválás által érintettek számának növekedése, valamint a belvárosi élet iránti fokozott érdeklődés.
  4. A városrehabilitációs terveknek meg kell próbálniuk elkerülni a különböző csoportok területi szegregációját, különösen a lakosok korcsoport, bérleti jogviszony és ingatlanméret szerinti elkülönítését. Sok ember számára az idősbarát közösség olyan közösség, amelyben különböző életszakaszokban lévő emberek vannak, nem pedig egyfajta speciális lakhatási forma.
  5. A regenerációnak arra kell törekednie, hogy az eredmény a régóta ott élők és az újonnan érkezők számára egyaránt előnyös legyen. Ezt úgy lehet elérni, hogy támogatjuk a meglévő közösségi tereket, és az új fejlesztések középpontjába a hely identitása kerül.

Tudjuk, hogy az emberek egyre tovább élnek, és erre fel kell készülnünk. Jelenleg több mint 11,9 millió 65 év feletti ember él az Egyesült Királyságban, és a számuk a következő 20 évben több mint 40%-kal fog emelkedni.

Létfontosságú, hogy a városrehabilitáció megfelelő és hozzáférhető lakhatást biztosítson olyan közösségekben, amelyek lehetővé teszik az emberek számára a boldog öregedést. A városi idősödő közösségek igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen, hogy a helyi hatóságok, a magán ingatlanfejlesztők és az érdekelt felek tudatosabban foglalkozzanak ezzel a témával, és nagyobb erőfeszítéseket tegyenek az idősödéssel kapcsolatos kérdések megválaszolásában a városrehabilitációs projektek keretében.

Eredeti cikk:  https://ageing-better.org.uk/blogs/ageing-needs-be-part-debate-about-urban-regeneration
Fordította: Nagy Gabi

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.