Csúszka

Permakultúra-tervezés képzés a tudatos öregedés „szemüvegén” keresztül

A nyár folyamán zajlott a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER) közösségi fókuszú PDC képzése, melynek lebonyolításában a Tudatos Öregedés is partner volt. Közösségünk egyik tagja, Nagy Gabi is részt vett a képzésen. Gabi beszámolóját olvashatjátok most.

***

Gabi vályog téglát fűrészel

Már egészen fiatal koromban foglalkoztatott, hogy milyen lesz megöregedni. Nem tetszettek a példák, amelyeket magam körül láttam. Természetes ellenkezés ébredt bennem mindig, amikor kijelentették nekem, hogy majd meglátom, hogy idősen már nem úgy mennek ám a dolgok, és egy csomó mindent hiába akarok, nem tehetek majd meg. Ahogy teltek az évek, és öregedtem, egyre inkább tolódott ki az az életkor, amit „öregnek” hívtam. Húszévesen már a negyven is öregkornak számított, ma 50 felett ezen már csak mosolygok, és pontosan tudom, hogy addig nem fogok igazán megöregedni, amíg megmarad a kíváncsiságom, a tanulásvágyam és a változásra való képességem. Rengeteg dolog érdekel, mostanában főleg a kertészkedés, az önellátás és a fenntarthatóság – és persze még sok minden más, ami ennek az írásnak nem témája.

A Tudatos Öregedés oldalra és ennek Facebook-csoportjára Kinga idősgondozásról szóló blogján keresztül találtam rá, és bár nem kedvelem a Facebookot, vitathatlanul hasznosak ott az érdeklődési körök alapján szerveződő csoportok, ahol – jó esetben – sokat lehet tanulni másoktól az adott témában. Álmomban sem gondoltam volna, hogy épp a tudatosan öregedők között találok rá egy permakultúrás képzésre. Már nem emlékszem, mikor hallottam először a permakultúráról, a képzés előtt még azt hittem, hogy ez egy kertészkedési „irányzat”, amelynek lényege a természettel való nagyon szoros együttműködés, ezért amikor láttam a PDC-képzésről szóló posztot a csoportban, gondolkodás nélkül kattintottam és kitöltöttem a jelentkezési lapot. Hamarosan azt is megtudtam, hogy megkaptam az egyik támogatott helyet, tehát azért kaptam kedvezményt, mert (tudatosan) öregszem 😊

Egyetlen cikk keretében lehetetlenség leírni mindazt a tudást és élményt, amit ez a képzés adott, én sem vállalkozom rá, de igyekszem semmit sem kihagyni. Maga a PDC – Permaculture Design Course (Permakultura-tervezés képzés) rövidítése. Tehát a képzés lényege és célja, hogy a résztvevők megtanuljanak a permakultúra elvei alapján tervezni. A MAPER ezen képzése még annyit tett ehhez hozzá, hogy közösségfókuszú képzést szervezett nekünk, azaz a közösség, mint háttér, keret és cél kiemelt szerepet kapott a képzés két hetében. (Bár a jelentkezés hevében ez nekem nem esett le azonnal, később nagyon megörültem ennek az extrának, mert saját életem egyik tanulsága, hogy közösségben élni, közösségben öregedni, idős emberként létezni sok mindenre megoldást jelent.)
A közösség, mint fontos téma már a helyszínválasztásban megmutatkozott: a képzés első hetét a balatonfelvidéki Hideghegyi menedék, a másodikat a nyimi Öko közösség vendégszeretetét élvezve töltöttük. Ők adtak nekünk szállást, ők gondoskodtak az ellátásunkról, és beengedtek minket az életükbe: megmutatták a képzés 2×7 napja alatt, hogyan működtetik a saját közösségüket, hol és hogyan kezdték, hol tartanak és milyen célok felé haladnak. Mindkét helyen gyönyörű természeti környezetben volt a szállásunk és a mindennapok gyakorlatában is láthattuk, hogyan valósítják meg a permakultúra három etikai pillérét:

  1. Törődés a földdel (a talaj, az erdők és a vizek gondozása, stb.) / Earth care
  2. Törődés az emberekkel (gondoskodás saját magunkról, rokonainkról és a közösségről) / People care
  3. Igazságos elosztás (a fogyasztás és az újratermelés mértékének meghatározása, a fölösleg újraelosztása) / Fair share

Minden napunk reggel 7 körül indult a reggelivel és 8 órakor már körben ülve kezdtük meg az adott nap programját, amely jellemzően este 10 körül ért véget. A tananyagunk rendkívül átfogó és lebilincselő volt, az elméleti és a gyakorlati tanulás kéz a kézben járt: tanultunk különböző tervezési módszerekről, hogy a képzés után mi magunk is képesek legyünk különféle adottságú helyeken permakultúrás ökoszisztémát „beindítani”, de készítettünk vízmegtartó övárkokat, gombakomposztot, kötöztünk paradicsomot, vetettünk céklapalántákat, megfigyelhettük, hogyan tartják az állatokat vagy terelik össze az elkódorgott birkanyájat, de még egy szalmabálaház építésében is segíthettünk, ahol a vályog összekeverésétől kezdve a vályogtégla-vetésen át a falazásig és tapasztásig minden egyes lépést saját magunk is gyakorolhattunk.

A szervezők több előadót is meghívtak a képzésre, így lehetőségünk volt bepillantást nyerni például a talajelemzés, a természetes anyagokat használó építkezés vagy a gombatermesztés alapjaiba, de elmehettünk egy biokertészetbe is, ahol a közösségi dobozrendszert működtető kertész megmutatta nekünk a kertészetet miközben beszélt a biotermesztés szépségeiről és buktatóiról.

Fontos és visszatérő témája volt a képzésnek a közösségteremtés, a közösségépítés és a közösségmegtartás, illetve a különböző közösségtípusok a látható és láthatatlan hálózatokkal, struktúrákkal együtt.
Nagyon nagyra értékelem ebben is a gyakorlatias hozzáállást: egy többéves tapasztalattal rendelkező közösségfejlesztő szakember, de a két, számunkra szállást biztosító közösség tagjai is őszintén beszéltek arról, hogy milyen tudatosságot és folyamatos odafigyelést igényel egy különböző hátterű, életkorú és habitusú emberekből álló közösséget működtetni, és hogy muszáj ehhez is ugyanúgy hozzáállni, mint az önellátó gazdálkodás mindennapjaihoz: a közösségre ugyanúgy figyelni kell, azt ugyanúgy gondozni kell, mint az élelmet adó kertet és az állatokat.

A közösségi fókusz azonban nemcsak itt kapott hangsúlyt: mi a résztvevők is szépen lassan közösséggé kovácsolódtunk. Már a képzés előtt lett egy Facebook-csoportunk, ahol a tagok számos fénykép kíséretében bemutatkoztak, így senki sem idegenként érkezett a helyszínre, emellett nagyon sokat dolgoztunk random csoportokban és napi szinten voltak körök, ahol a különböző témákról beszélgettünk és vitatkoztunk. Nagyon sokat tanultunk egymástól is, a közel harminc résztvevő tudása és tapasztalata egyfajta színes, extra csokorként gazdagította a képzés alatt kapott tudást.

A képzés második hetének utolsó három napja pedig izgalmas gyakorlati tervezéssel telt: valós helyzetek és témák közül lehetett választani, majd 3 napig 4-5 fős csoportokban ezeken dolgozni. Támogatásként minden csoport kapott egy mentort, az utolsó napon pedig megnéztük a terveket bemutató prezentációkat. Volt olyan csoport, aki egy jelenleg elhagyatott falusi ház és környezete permakulturás elveken alapuló felélesztését kapta feladatul, voltak, akik a nyími Öko közösség önkéntesházának és közösségi terének továbbfejlesztésén dolgoztak. Senkinek sem volt könnyű dolga, és a képzés végén kiosztott oklevelekért mindenki keményen megdolgozott.

Sok mindenért szerettem ezt a képzést, péládul a profi képzésvezetés, a rendkívül érdekes tematika, a finom ételek miatt, de a leghálásabb azért vagyok, mert kaptam tőle egy szemléletet, amelyet nemcsak a kertemben tudok majd hasznosítani, hanem az életem egyéb területein is.

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

***

Végül pár fotó a képzésről:

 

**********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.