Összes

A felnőttkori fogszabályozásról (1. rész)

Dr Nochta Liliant öt éve ismerem, a munkáját is, mivel több családtagomat és engem is ő vizsgált, kezelt. Szakszerű és profi fogszabályozási munkája mellett kedves, támogató és megerősítő jelenléte és kommunikációja, nagyban segítette kamasz családtagom fogszabályozási folyamatának sikerét.

Nagy örömünkre szolgál, hogy számíthatunk rá a Tudatos Öregedés egészségvédelmi területein, illetve kiemelten a fogászati kérdésekben. Úgy gondoljuk, hogy ez a téma sokakat érint és érdekel:

***

Mi?? Felnőttkori fogszabályozás? Nem túl késő már?? Nem vagyok már túl “öreg”hozzá?

Ezeket és hasonló kérdéseket szegeznek hozzám félve harminc-negyven-ötven körüli nők a rendelőben, egyre gyakrabban, a fogszabályzó-konzultáció során. Szinte félnek bejönni az ajtón, látom hogy kellemetlenül érzik magukat mikor megkérdezem, hogy miben tudok segíteni. Nem tudják, hogy ők az egyik kedvenc célcsoportom.

Mosolyogva figyelem ezeket az érett nőket, akik mesélik a történetüket, gyerekkori sikertelen fogszabályozó kezelésüket, hogy miért nem hordták anno a készüléket, vagy ha hordták, miért volt mégis kudarc a fogszabályozás. Nekik még valami szörnyű kép van a fejükben mindenféle kínzó készülékekről, foghúzásokról, szájpadlástágítókról és hogy mennyire de mennyire utálták a fém készülékeket.

Ilyenkor szoktam a beszélgetésben már aktív résztvevővé válni, és megpróbálni oldani a rendelőbe hozott kételyeket. Elmondani nekik, hogy mennyire becsülöm, hogy most szeretnének belevágni a kezelésbe. Hogy az életkor már régen nem akadály elérni az áhított mosolyt! Hogy ne hagyják magukat befolyásolni senki által! Ha valamit nagyon szeretnének, és van rá lehetőségük, tegyék meg! Én örömmel fogom őket segíteni.

A fogszabályozó kezelésnek szerencsére ma már nincsen felső korhatára. Az, hogy csak gyermekkorban lehet szabályozni a fogakat, már nem igaz. Ép fogágy esetén, nem lyukas fogakra lehet rögzített készüléket ragasztani.

Milyen lehetőségek vannak?

A fehér, alig látszó készülék

Manapság már nem csak a klasszikus ragasztott készülékek vannak a piacon. Hozzáteszem, hogy egy esztétikus külső ragasztott készülék, fehér dróttal, csak intim távolságból észrevehető. 2-3 m távolságból már nem, és egyébként is nagyon esztétikusak. Ezek a készülékek fel vannak ragasztva a fogakra és aktiválni/állítani kell őket bizonyos időközönként.

Van ezeknek a készülékeknek egy speciális, újabb, korszerűbb változata is, amelyet elég 3-4 havonta állítani. Emiatt, külföldön élő pácienseim előszeretettel választják ezt a megoldást. Egy családi látogatással egybekötött fogszabályozó állítás rendkívül jó program tud lenni… 🙂

A láthatatlan készülék

Bizonyos esetekben sok páciens, mégis a teljesen láthatatlan készülék mellett dönt. Kényelmesebb, kivehető, napi hordási ideje 22h! Ezért csak étkezésre szabad kivenni. Mégis teljesen diszkrét. Nem akadályoz semmiben, egyénre tervezett, digitális lenyomat alapján készül a laborban. Egyetlen hátránya, hogy a kezelés jóval költségesebb mint egy rögzített készülék. Bizonyos komplikáltabb esetek megoldására nem szoktuk javasolni, ilyen pl. egy impaktált szemfog műtéttel kombinált “lehozatala”. A legtöbb esetben mégis nagyon szép és gyors eredmények érhetők el vele. Rendkívül kedvelt, a kozmetikai kezeléseknél legjobban alkalmazhatók az “alignerek”.

Legyen szó rögzített vagy láthatatlan készülékről, a rendezett fogazat még mindig nem általános sajnos, és aminek számtalan egészségügyi következménye is van, melyekről a következő cikkemben fogok írni.

És ismétlem: a kor nem akadály! A mai technológia teljesen alkalmas már a középkorú emberek fogainak szabályozására. Ráadásul ahogy megfigyelhetjük, az élet számos területén az életkor kitolódik. 50 az új 40, 40 az új 30, 30 az új 20. Miért lenne ez másképp a fogszabályozással?

Mindenkit arra bíztatok tehát, hogy ha vágya és lehetősége van, menjen el egy konzultációra, tájékozódjon az alternatívákról, és ne hagyja magát! Ahogy egy kedves férfi páciensem mondta a saját készülékéről: ”Ez szexi, és fiatalít”.

A cikk második részében arról írok majd, hogy milyen nehézségekkel jár a középkorú emberek fogainak összecsúszása, mi a fogszabályozás egészségvédelmi, prevenciós szerepe és jelentősége.

Dr. Nochta Lili
fogorvos, fogszabályozó fogszakorvos
http://arlident.com/

 

3 replies »

      • Kedves Anna! Köszönöm a kérdést. Mindenképpen minden eset és páciens egyedi eset, ezért úgy is kell kezelni. Panoráma röntgen felvétel után mérjük fel a helyzetet a lehetőségeket, megfelelően kezelt fogágy és csont mennyiség mellett nem akadály, sokszor paradontológus kolléga bevonása és szoros kontroll indokolt. Vannak kevésbé szerencsés esetek, amikor valóban nem lehet szó fogszabályozásról, de személy szerint nem sok ilyennel találkoztam. További szép napot kívánok!

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.