Összes

Meztelenül a szaunában

body2Kellemesen beszélgetek az edzéstársammal a szaunában, ki mit csinált hétvégén, milyen volt a félmaraton. Lazán cseverészünk, csak ketten vagyunk, nem zavarunk senkit. Mindketten edzés után vagyunk, fáradtan, izzadva. Én fekszem a hátamon, kényelmesen elnyúlva, ő üldögél. Mindketten anyaszült meztelenül. Én nő vagyok, ő férfi.

Eszembe jut, amikor 2,5 éve először szaunáztam itt, ugyan így edzés után fekve a padon. Akkora már volt jó néhány meztelen szaunás élményem, diszkrét félhomályban, törülközővel fedve, némiképp félrehúzódva, döntően a férfi tekintetek elől.

Ez ott, 2.5 évvel ezelőtt valahogy más volt. Tekintetektől, megítéléstől mentes és NAGYON meztelen. Azt próbáltam kitalálni, vajon milyen kapcsolat lehet a nő és a három férfi között, akik egymás felé fordulva lelkesen beszélgettek valamiről a szemérmesség minden jele nélkül. Bár a kutya sem foglalkozott velem, tudom én magam mennyire zavarban voltam mellettük a biztonságot adó félhomály, a törülköző takarása nélkül. Örültem, amikor végre kimentek és magamra maradtam a szaunában.

Egyedül fekve aztán elkezdtem nézelődni az ajtó mögötti világba. A szaunából épp a zuhanyzóra láttam rá. A hétfő esti nagy forgalom miatt, kicsit várakozni kellett előtte. Másodpercekig próbáltam értelmezni, amit láttam. Egy fiatal, izmos férfi beszélgetett egy idős, testesebb nővel. Mindketten anyaszült meztelenül, várva, hogy szabad legyen a tusoló. Láttam, ahogy felnevetnek, néztem, a testbeszédüket, amely épp oly természetességről vallott, mint amikor valaki a kantin sorában dumálgat a kollégájával.

Felrémlett előttem gimnazista korom nemzetközi nyári tábora Franciaországban. Voltak ott mindenféle nemzet diákjai: franciák, spanyolok, németek, marokkóiak, olaszok, én egyedül magyarként és persze hollandok. A tábor első hetében elmentünk az Atlanti-óceánhoz strandolni. Ahogy a partra értünk, mindenki elkezdett fürdőruhára vetkőzni. Hamarosan kiderült, hogy egy olyan egyszerű dolog is, mint a fürdőruha, mindenkinek kicsit mást jelenthet. A marokkói lányoknak sortot, trikót, az olaszoknak, spanyoloknak és nekem is bikinit vagy úszódresszt, a holland és német lányoknak kizárólag bikini alsót. Hupsz. Mondanom sem kell, a holland és a német lányok voltak a legfelszabadultabbak mi, többiek (fiúk-lányok) kissé zavartan kezeltük a helyzetet és csak bámultuk, ahogy hangosan röhögve rohangásztak, lubickoltak a hatalmas hullámokban.

Na igen, de mikor kezdődik mindez? Hogyan alakul ki ez a természetesség?

Azt már megfigyeltem, hogy itt, ahol Hollandiában élünk, a test működését teljesen természetesen kezelik. A gyerekek, akár nagyobbak is, bátran pukiznak és büfögnek társaságban. (A felnőttek azért már nem, de azt még nem látom, hogy mikor és hogyan történik meg a váltás.) Az azonban engem is meglepett, amikor a lányom csak úgy mellékesen, valami történet kapcsán elmesélte, hogy az imádott tanáruk betiltotta a fingást az osztályteremben. Tél lévén nem mindig lehet ablakot nyitni és egy-egy szaftosabb puki után percekre fel kellett függeszteni a tanítást. A szabályt kiterjesztette a büfögésre is, mivel egy-egy büfire többen komolyabb műbüfögéssel válaszoltak, zavarva ezzel az órát. Mikor ezeket hallgatva azt gondoltam, több sokk már nem érhet, kiderült, hogy mindez a tanárra is vonatkozik!!! Tulajdonképpen ez volt a lányom sztorija, mert épp azt mesélte, hogy a tanáruk a folyosón már a második öblöset büfögte aznap, holott (a saját maga által felállított szabály szerint) neki csak egy hangos büfi megengedett a folyosón naponta. Úgy tűnt, mindezeket azért nem vette annyira szigorúan.

De sok más sem számít itt szégyellni valónak, pláne nem tabunak.

Hollandiába érkezésünk után nem sokkal a 12 éves fiam azzal jött haza vigyorogva az iskolából, hogy 7.5-est kapott óvszer felhúzásból. Igen, óvszer felhúzásból. Már nem emlékszem pontosan mit válaszoltam rá elsőre, de valami „Mivaaan??” lehetett. Ebéd közben (a 8 éves húga társaságában) elmesélte pontosan mi is történt. A tanárnőjük az óra elején egy nagy műanyag dobozból kiosztott minden gyereknek – fiúknak, lányoknak egyaránt – egy-egy műpéniszt. (Mi ennek a közbeszédben használt neve? Műbroki?) Mindegyikőjük kapott mellé egy-egy óvszert is. Igen, a feladat az volt, hogy a tanárnő által elmondott és bemutatott instrukciók alapján, mindenkinek fel kellett húzni az óvszert a kapott műpéniszre. Ezzel indult az óra, amelyen többek között a reggeli merevedésről, az orgazmusról, a szexről (végigvéve az egyes formák előnyeit-hátrányait, pl. az anális szex egészségi kockázatait), a menstruációról (beleértve a betétek és a tampon működésének bemutatását) beszélgettek. Osztályzatot természetesen csak viccből kaptak rá.

Mindezt kerek szemmel, hol vigyorogva, hol hitetlenkedve hallgattam. A fiam elmondása szerint volt ugyan röhögcsélés, de senki nem érezte cikinek sem a témát, sem egymás előtt kérdezni. A tanárnő pedig természetesen mindenre válaszolt, így egy lány kérdésére reagálva megosztotta a saját tamponcserélési szokását.

Ezen a ponton, bevallom, akármennyire lazítom el a fantáziámat, nem bírom vizualizálni ugyan ezt a képet egyetlen általános vagy középiskolai tanárommal sem. Te jó ég! Gimnáziumban a középkorú tanárnőnk biológia tagozaton (!!) az ember szaporodását egy felvilágosító videóval adta le (nem, nem pornó volt). Úgy emlékszem egyikünknek sem volt kérdése az órán a videó után, de a szünetben lázasan sustorogtunk egymás között a témáról.

Cseppet sem meglepő módon a fiam történetének másnapján az akkor 8 éves lányom is mindenképpen meg akarta tudni, hogy néz ki egy óvszer. Ekkora lehetőséget óvszer lufi fújásra nehéz kihagyni, szóval miközben leadtam neki az óvszer használattal kapcsolatos, egy 8 éves számára legfontosabb tudnivalókat, vadul gyártottunk néhány levegővel és vízzel felfújt lufit.

Hosszan tudnám folytatni a történeteket és azt hiszem lesz is még utánpótlás bőven, hiszen folyamatosan futok bele új helyzetekbe, amelyekben felkenődök saját szocializációm falára. Odáig azonban már eljutottam, hogy a szaunában anyaszült meztelenül beszélgetni az edzéstársammal egész felszabadultan tudok.

Most azt gondolom, hogy nem jöhet már olyan téma, amin meglepődnék, pedig dehogyisnem. Sebaj, röhögünk majd azokon is!

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.