Összes

Meztelenül a szaunában

body2Kellemesen beszélgetek az edzéstársammal a szaunában, ki mit csinált hétvégén, milyen volt a félmaraton. Lazán cseverészünk, csak ketten vagyunk, nem zavarunk senkit. Mindketten edzés után vagyunk, fáradtan, izzadva. Én fekszem a hátamon, kényelmesen elnyúlva, ő üldögél. Mindketten anyaszült meztelenül. Én nő vagyok, ő férfi.

Eszembe jut, amikor 2,5 éve először szaunáztam itt, ugyan így edzés után fekve a padon. Akkora már volt jó néhány meztelen szaunás élményem, diszkrét félhomályban, törülközővel fedve, némiképp félrehúzódva, döntően a férfi tekintetek elől.

Ez ott, 2.5 évvel ezelőtt valahogy más volt. Tekintetektől, megítéléstől mentes és NAGYON meztelen. Azt próbáltam kitalálni, vajon milyen kapcsolat lehet a nő és a három férfi között, akik egymás felé fordulva lelkesen beszélgettek valamiről a szemérmesség minden jele nélkül. Bár a kutya sem foglalkozott velem, tudom én magam mennyire zavarban voltam mellettük a biztonságot adó félhomály, a törülköző takarása nélkül. Örültem, amikor végre kimentek és magamra maradtam a szaunában.

Egyedül fekve aztán elkezdtem nézelődni az ajtó mögötti világba. A szaunából épp a zuhanyzóra láttam rá. A hétfő esti nagy forgalom miatt, kicsit várakozni kellett előtte. Másodpercekig próbáltam értelmezni, amit láttam. Egy fiatal, izmos férfi beszélgetett egy idős, testesebb nővel. Mindketten anyaszült meztelenül, várva, hogy szabad legyen a tusoló. Láttam, ahogy felnevetnek, néztem, a testbeszédüket, amely épp oly természetességről vallott, mint amikor valaki a kantin sorában dumálgat a kollégájával.

Felrémlett előttem gimnazista korom nemzetközi nyári tábora Franciaországban. Voltak ott mindenféle nemzet diákjai: franciák, spanyolok, németek, marokkóiak, olaszok, én egyedül magyarként és persze hollandok. A tábor első hetében elmentünk az Atlanti-óceánhoz strandolni. Ahogy a partra értünk, mindenki elkezdett fürdőruhára vetkőzni. Hamarosan kiderült, hogy egy olyan egyszerű dolog is, mint a fürdőruha, mindenkinek kicsit mást jelenthet. A marokkói lányoknak sortot, trikót, az olaszoknak, spanyoloknak és nekem is bikinit vagy úszódresszt, a holland és német lányoknak kizárólag bikini alsót. Hupsz. Mondanom sem kell, a holland és a német lányok voltak a legfelszabadultabbak mi, többiek (fiúk-lányok) kissé zavartan kezeltük a helyzetet és csak bámultuk, ahogy hangosan röhögve rohangásztak, lubickoltak a hatalmas hullámokban.

Na igen, de mikor kezdődik mindez? Hogyan alakul ki ez a természetesség?

Azt már megfigyeltem, hogy itt, ahol Hollandiában élünk, a test működését teljesen természetesen kezelik. A gyerekek, akár nagyobbak is, bátran pukiznak és büfögnek társaságban. (A felnőttek azért már nem, de azt még nem látom, hogy mikor és hogyan történik meg a váltás.) Az azonban engem is meglepett, amikor a lányom csak úgy mellékesen, valami történet kapcsán elmesélte, hogy az imádott tanáruk betiltotta a fingást az osztályteremben. Tél lévén nem mindig lehet ablakot nyitni és egy-egy szaftosabb puki után percekre fel kellett függeszteni a tanítást. A szabályt kiterjesztette a büfögésre is, mivel egy-egy büfire többen komolyabb műbüfögéssel válaszoltak, zavarva ezzel az órát. Mikor ezeket hallgatva azt gondoltam, több sokk már nem érhet, kiderült, hogy mindez a tanárra is vonatkozik!!! Tulajdonképpen ez volt a lányom sztorija, mert épp azt mesélte, hogy a tanáruk a folyosón már a második öblöset büfögte aznap, holott (a saját maga által felállított szabály szerint) neki csak egy hangos büfi megengedett a folyosón naponta. Úgy tűnt, mindezeket azért nem vette annyira szigorúan.

De sok más sem számít itt szégyellni valónak, pláne nem tabunak.

Hollandiába érkezésünk után nem sokkal a 12 éves fiam azzal jött haza vigyorogva az iskolából, hogy 7.5-est kapott óvszer felhúzásból. Igen, óvszer felhúzásból. Már nem emlékszem pontosan mit válaszoltam rá elsőre, de valami „Mivaaan??” lehetett. Ebéd közben (a 8 éves húga társaságában) elmesélte pontosan mi is történt. A tanárnőjük az óra elején egy nagy műanyag dobozból kiosztott minden gyereknek – fiúknak, lányoknak egyaránt – egy-egy műpéniszt. (Mi ennek a közbeszédben használt neve? Műbroki?) Mindegyikőjük kapott mellé egy-egy óvszert is. Igen, a feladat az volt, hogy a tanárnő által elmondott és bemutatott instrukciók alapján, mindenkinek fel kellett húzni az óvszert a kapott műpéniszre. Ezzel indult az óra, amelyen többek között a reggeli merevedésről, az orgazmusról, a szexről (végigvéve az egyes formák előnyeit-hátrányait, pl. az anális szex egészségi kockázatait), a menstruációról (beleértve a betétek és a tampon működésének bemutatását) beszélgettek. Osztályzatot természetesen csak viccből kaptak rá.

Mindezt kerek szemmel, hol vigyorogva, hol hitetlenkedve hallgattam. A fiam elmondása szerint volt ugyan röhögcsélés, de senki nem érezte cikinek sem a témát, sem egymás előtt kérdezni. A tanárnő pedig természetesen mindenre válaszolt, így egy lány kérdésére reagálva megosztotta a saját tamponcserélési szokását.

Ezen a ponton, bevallom, akármennyire lazítom el a fantáziámat, nem bírom vizualizálni ugyan ezt a képet egyetlen általános vagy középiskolai tanárommal sem. Te jó ég! Gimnáziumban a középkorú tanárnőnk biológia tagozaton (!!) az ember szaporodását egy felvilágosító videóval adta le (nem, nem pornó volt). Úgy emlékszem egyikünknek sem volt kérdése az órán a videó után, de a szünetben lázasan sustorogtunk egymás között a témáról.

Cseppet sem meglepő módon a fiam történetének másnapján az akkor 8 éves lányom is mindenképpen meg akarta tudni, hogy néz ki egy óvszer. Ekkora lehetőséget óvszer lufi fújásra nehéz kihagyni, szóval miközben leadtam neki az óvszer használattal kapcsolatos, egy 8 éves számára legfontosabb tudnivalókat, vadul gyártottunk néhány levegővel és vízzel felfújt lufit.

Hosszan tudnám folytatni a történeteket és azt hiszem lesz is még utánpótlás bőven, hiszen folyamatosan futok bele új helyzetekbe, amelyekben felkenődök saját szocializációm falára. Odáig azonban már eljutottam, hogy a szaunában anyaszült meztelenül beszélgetni az edzéstársammal egész felszabadultan tudok.

Most azt gondolom, hogy nem jöhet már olyan téma, amin meglepődnék, pedig dehogyisnem. Sebaj, röhögünk majd azokon is!

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.