Életközépi Változás

Kire érdemes figyelni, hallgatni amikor változunk? Ti hogy csináljátok?

Avagy hogyan keressük és találjuk meg a számunkra adekvát segítséget, segítőket?

Ezt most nem egy szokványos poszt. Problémafelvetés és közösségi dialógus indító anyaga. Elsősorban azoknak szól, akik alapvetően jól vannak a bőrükben, tudatosan élnek, van egy rendszerük a saját lelkük és testük harmóniában tartására. Illetve azoknak akik rutinosak abban, hogy hogyan találjanak megfelelő segítséget, mikor arra szükségük van. Azért írom meg, mert szeretnénk róla eszmét cserélni a Tudatos Öregedés közösségében illetve a baráti köreinkben.

A kérdés(ek): Amikor valami lényeges változás áll be az életetekben, akár lelki, akár fizikai/testi, akár logisztikai értelemben, és úgy érzitek hogy segítségre van szükségetek, akkor honnan szereztek információt? Milyen módon választjátok ki az orvost, a segítőt? Kire hallgattok, kinek a tanácsát kéritek? Mik a módszereitek erre? Milyen stratégiákat követtek? Mi alapján döntitek el, hogy egy információ vagy személy hiteles-e?

Mondok egy konkrét példát: 40 fölött valamikor megérkezik az Életközépi Változás, a Midlife Change, a klimax lelki és testi változásai. Van egy kismillió lehetséges tünet, amiből azonosítunk magunkon jópárat. Plusz a lelki átalakulási folyamatok. A korábbi önkarbantartási rendszer mindenképpen fejlesztésre, újragondolásra szorul.

Nyilván van az embernek egy csomó saját bejáratott módszere, de mivel ennyi paraméter mozog, így nem mindig lehet pontosan/könnyen tudni, hogy akkor mibe és mivel kellene belenyúlni. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

Nálam ez úgy 4-5 éve kezdődött, a 34 klimax tünetből 16-ot azonosítottam be magamon az elmúlt évek alatt. Keresgélek, nézelődök, figyelem, hogy ki mit mond a témában, próbálom megszülni az új válaszaimat. Lelki, érzelmi, testi és életvezetési szinteken egyaránt markáns átalakulásokat hoz a folyamat, amit a közbeszéd, a közgondolkodás még nem tematizál rendszerben, sőt az orvostudomány sem. Nincs meg ennek sem az adekvát nyelvi kerete, sem pedig a kiforrott segítség-kultúrája.

Eközben iszonyú nagy a zaj. Az utóbbi pár évben gombamód elszaporodtak a coachok, sőt life-coachok, életmód tanácsadók, ezerféle különböző ezoizé, diéta, életmód promoterek, influencerek, folyamatkísérők, guruk, celebek, manipulátorok, mágusok. Divat lett az egészséges életmód végre, a maga összes pozitívumával és negatívumával.

Közben kitört a technológiai forradalom is, néhány kattintással tud magának akárki ingyen médiafelületet létrehozni, és azon keresztül tolni a világba amit csak gondol. A tudás, az információ közösségi tulajdon immár, egy kattintásra, egy megosztásnyira, egy keresésre van tőlünk. Magyarán: dől be az infó.

Emlékszem, húsz évvel ezelőtt még abszolút nem így volt. Nem volt közösségi-, sem online média, az információt fel kellett kutatni. A női magazinok főleg az önbántó szépségkultusz és a “női princípium” által vezérelt cikkeket toltak, az egészség önmagában nem volt ennyire lényeges.

Most ömlik mindenhonnan. Divat lett az egészség, az autonóm, erős nő és férfi kultusza, még reklámok is ezzel adnak el mindenféle, nem is feltétlenül egészséges terméket. A feladat immár nem a hasznos infókat megtalálni/felkutatni, hanem kiszűrni a zajból, a félinformációkból és a fake cikkekből.

Nagyon érdekes ezt figyelni egyébként. Mivel ingyen tud bárki mindenféle tartalmat vagy módszert legyártani és közzétenni, még a lakásból sem kell kimenni hozzá, így aztán nincs semmiféle rendszerszintű kontroll. Bárki bármit állíthat és próbálhat eladni. Napi 1-2 új módszer, ötlet, eszköz biztos bejön, ha máshonnan nem akkor az ismerősök megosztásain, vagy FB reklámokon, vagy spameken keresztül. Nagy része marhaság persze. Üzlet van az életmódban, az egészségvédelemben, sokan próbálnak bevételre szert tenni ezen keresztül, ami teljesen érthető.

Ti hogyan szűritek a bejövő infókat, impulzusokat, javaslatokat? Mik a jó és rossz tapasztalataitok?

Mennyire fontos szerintetek, hogy aki valamit ajánl, teszem azt párkapcsolati tanácsadást, maga is harmonikus kapcsolat(ok)ban éljen? Ha valaki a harmonikus életvezetéssel kapcsolatosan tart csoportokat, akkor nyugalmat sugározzon? Hogyan szűritek, hogy mi/ki hiteles és mi/ki nem?

Meséljetek, értekezzünk!

 

3 replies »

 1. Ez nagyon személyes.Hol lehet úgy értekezni, hogy közben a face nem halász le adatokat és azt nem adja el???

 2. Nagyon fontos, hogy az akitől információt/segítséget/tanácsot kérek Hiteles legyen! Ezért valóban az információ bőség közepette, és a sok “tanácsadó” között nehéz megtalálni azt akire szükségünk van!
  De én tovább gondolom, attól is függ, hogy kit keresek, hogy milyen tudatossági szinn vagyok! Illetve mit akarok meghallani, kitől akarok tanácsot! Ki mondja azt amit én is szeretnék, de nem merem, csak megerősítést várok!
  Pl, mire gondolok: Ha az elmúlt évtizedek “egészségügyi” agymosásán nevelkedtem és nem léptem feljebb akkor a vérnyomás problémával a “A lemaradt házi orvos”, esetleg az “ugyanezen” szinten praktizáló szakorvos “szakmai” tanácsát megfogadva elkezdek először 2 majd 3 majd már 10 szem “gyógyszert” szedni a vérnyomás és már a mellékhatások miatt fellépő problémákra!
  Viszont ha nyitottabb vagyok, tudatosabb akkor lehet, hogy csak életmódot váltok, odafigyelek a mozgásra, a táplálkozásra…stb. és ezen a “szinten” lévő segítséget/ tanácsot látok meg és fogadok az információs csatornákon!
  Most Én azon a szinten tartok amikor erősen “szűri” a belső radarom, tudatom, hogy kitől fogadjon! Egyre élesebb, tudatosabb, és emiatt szűkül a csatorna is ahol fogad.. A számomra fontos segítséget/tanácsot/javaslatot most egyenlőre kevés Hiteles csatorna adja!
  Ugyanakkor belső megérzés, radar ha rátalálok, Ide találok! Ez Jó! Hiszek abban, hogy a emelkedett, tudatos, embereknek egymás irányába van radarjuk!
  Összesítve, nincs általánosan alkalmazható tippem, csak nyitott szívem a vételre! 🙂

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.