Életközépi Változás

Megváltani a világot ötven fölött!?

Ezt a hírt olvastam az imént: Bernie Sanders újra elindul a választásokon, jelölteti magát amerikai elnöknek. Ő egyébként 77 éves. Érdemes elolvasni a cikket, eszméletlenül érdekes az életútja. Már 1962-ben nyilvánosan beszélt a rasszizmus ellen. A hatvanas években háborúellenes civil aktivista munkát végzett.

Mr Sanders is the longest-serving independent in congressional history, but competes for the Democratic nomination as he says standing as a third-party candidate would diminish his chances of winning the presidency.

Itt van egy leírás róla. 50+ évnyi hiteles, szakmai és mozgalmi munka, le vagyok nyűgözve!! És most, 77 évesen, újra beszáll ebbe az embertelenül nehéz, energiaigényes és kegyetlen játékba, az amerikai elnökválasztási kampányba. Ráadásul egy ilyen fickó ellen, mint Trump, akit egyébként ő maga egyszerűen patológiás hazudozónak, rasszistának, szexistának és homofóbnak tart. Ismétlem, Sanders egy 77 éves, fehér, amerikai férfi. Ha nyer, ő lesz a legöregebb amerikai elnök.

“We are running against a president who is a pathological liar, a fraud, a racist, a sexist, a xenophobe and someone who is undermining American democracy as he leads us in an authoritarian direction.”

Sanders, ha sikerülne megnyerni az elnökválasztást, 78 évesen kezdené irányítani a bolygó legnagyobb és talán legkárosabb államát. 78 évesen vállalná be azt a munkát és felelősséget, hogy az országából egy igazságosabb társadalmat csináljon. Itt van leírva, hogy mi mindenben hisz, elég szimpatikusak a gazdasági, szociális és klímaügyi állítások. Plusz nem mostanság kezdett erről beszélni, amikor már trendinek számítanak ezek a témák.
Bernie Sandersnek egy gyereke van és eddig két házassága.

Aztán itt van még Theresa May is, akit én mondjuk egyáltalán nem komálok finoman szólva, nagyon károsnak tartom a politikát amit képvisel a Brexit ügyében. Ugyanakkor évek óta tátott szájjal figyelem, hogy milyen iszonyú energiával és fáradhatatlanul tolja azt, amit tol. Aki követi a brit belpolitikai folyamatokat, az tudja, hogy az elmúlt 3 év nem egy wellness hétvége az UK politikai terében. Theresa May 62 éves, elképesztően aktív politikus és tudható róla, hogy nincs gyereke.

És itt van ez a TED beszéd is, linkeltük már és írtunk róla, de beteszem újra. Paul Tasner 66 éves korában lett vállalkozó. Ráadásul kényszerből. (Van hozzá magyar felirat.)

 

 

***

Miért írok most erről? A Tudatos Öregedés egyik fontos témája az Életközépi Változás, a Midlife Change kutatása, elemzése. Ráadásul magunk is érintettek vagyunk benne, egyéni szinteken is.

Magyarországon a 40+ éves ember is már öregnek számít, a 65 éves meg aztán főleg. A közgondolkodásra az a jellemző, hogy 50+, 60+, 70+ évesen az ember már csak a halált várja, illetve ha nő, akkor előtte maximum vigyáz egy kicsit a cseperedő unokákra, süti a pogácsát és a vasárnapi ebédet a gyerekeknek. Ha azok nem vándoroltak ki valahova…
Kicsit leegyszerűsítve kb. ez a kép és a perspektíva, amivel megkínál minket a magyar tér.

Pedig lenne azért Magyarországon is 1-2 ügy, amiben érdemes lenne változást csinálni. Az idősgondozásnak nincs rendszere, az egészségügy romokban, aminek leginkább az antibiotikum-rezisztens baktériumok örülnek. A kórházi fertőzésben meghalt magyarok számát nem lehet kideríteni sem, mert az érintett minisztérium szerint pánik lenne.

Mi lenne a magyar társadalom válasza, ha a jelenlegi rendszer megreformálására egy 78 éves dinamikus “öregúr” vagy “idős hölgy” állna elő lelkesen? Inkább angol abszurdban tudom elképzelni a szituációt, mint a valódi magyar közéletben. Vagy mégsem?

***

Lassan öt éve lesz, hogy elköltöztünk Magyarországról. Addigra a kiégési skálán minimum a négyesnél voltam. Rosszabb napjaimon simán a hatosnál. Teljesen kimerülten, csalódottan és minden reményemet elveszítve indultunk útnak, 16 évnyi aktív, bár praktikusan eredménytelen szélmalomharc országépítés után. Az új országban, akkor 44 évesen, gyakorlatilag a nulláról kellett felépíteni az életünket újra. Akkor még nyakunkban volt a két kamasz gyerek minőségi oktatásának anyagi terhe is.

Ma Magyarországon, az átlag ember számára a gyerekvállalás, a gyerekek tisztességes felnevelése akkora teher, hogy abba leginkább csak belerokkanni lehet. Ráadásul a gyerekeken keresztül láncolja le a rendszer a családokat, és hallgattatja el őket. Olyan embertelen mennyiségű idő, energia, pénz és küzdelem boldogulni, ami mellett nem sok lehetőség marad arra, hogy egy élhető, jövőbe tekintő, pozitív országvíziót szüljünk és valósítsunk meg.  Az hagyján, hogy a gyerekeket fel kell nevelni, de még gondoskodnunk kellene anyagilag a saját öregségünkről is, illetve őrizni az egészségünket, a kondíciónkat, a szellemünket.

A tandíjak utolsó részletét egy évvel ezelőtt fizettük ki. Az elmúlt év azzal telt, hogy próbáljuk anyagilag és energetikailag is utolérni magunkat. Még nem vagyunk a végén. 20 évünk telt el azzal, hogy az iszonyatos társadalmi ellenszélben, erőn felül próbáltuk felnevelni a gyerekeket, és felelős polgárokként tevékenyen hozzájárulni egy fenntarthatóbb világ és ország létrehozásához.

Még fél évvel ezelőtt is úgy gondoltam, hogy kész, én már innentől kezdve csak pihenni akarok. Pont elég öreg vagyok és pont eleget melóztam ahhoz, hogy egy minimális költségű de magas minőségű életet akarjak élni, minimális állampolgári aktivitással, valami elhagyott tengerparton, egy permakultúrás kertben, digitális nomádként. És így leélni a még hátralévő időmet…
Ennyi ambíció és tettvágy maradt bennem, és mondhatom, hogy abszolút vidáman és elégedetten készültem erre az időszakra.

Közben persze toljuk a talicskát, agyalunk a Tudatos Öregedésben, Midlife Change pörög, figyelünk, képződünk, dumálunk, reflektálunk. Megy az idő, csökkennek a terhek. Valóban egyre többet tudok pihenni, és érzem, ahogy egyre inkább sikerül kiheverni az elmúlt 20 év terhelését. Jönnek a megkeresések is, alakulnak, haladnak a projektek szépen, organikusan.

***

Elmondom mit gondolok, hol tartok most, és miért írtam meg ezt az egész cikket:

 • 50 körül még van majdnem 30 évünk, hogy annyi idősek legyünk, mint az az ember, akinek szándéka, hogy az USA elnöke legyen. 30 év… Az jó sok. Akkor is, ha irtó gyorsan el fog repülni.
 • Márpedig sokan vagyunk 50 körül úgy, hogy kirepültek a gyerekeink, van időnk, agyunk, lelkünk, energiánk. Sok-sok tudásunk, tapasztalatunk is van. Tudjuk már sokmindenről, hogy nem is érdemes belefogni, és tudjuk azt is, hogy miben vagyunk jók, hatékonyak. Vagy ha nem is tudjuk épp, de kis munkával utánajárhatunk, tudatosíthatjuk.
 • Nem kötelező magunkra húzni a magyar közvélekedést és eltemetni magunkat a kilátástalanságba. A jövő, a saját jövőnk, a gyerekek kirepülése után, végre a lábunk előtt hever. Látom a különbséget az Egyesült Királyságban, az ottani 50+, 60+, 70+, 80+, 90+ emberektől van mit tanulni. A tudatos öregedés részben pont arról szól, hogy akár a közvélekedés ellenszelében is próbáljuk kihozni a lehető legtöbbet a saját lehetőségeinkből.
 • Iszonyú gyorsan eltelt 10-20-30-40 év, megváltozott a világ. Van internet, közösségi média, google, társadalmi dialógus, nyelvleckék, videók, TED, edX. Ingyen. A tudás immár public domain és egy karnyújtásnyira van, sőt még annyira sem, itt van az orrunk előtt a monitoron.
 • Van klímaváltozás, vannak közösségi kezdeményezések, vannak ügyek, emberek, aktív csoportok, pezsgés. Sokan és sokféle módon próbálnak hatékonyan válaszolni a változó világ sokszor szörnyű és nyomasztó kihívásaira. A segítő kéz, az agy, a szándék sok helyen elkel.
 • Egyre erősebb és hangosabb a Tudatosan Gyerektelenek mozgalma. Ők azok a fiatalok, akik abszolút bátran, és vágyvezérelt, részrehajló kompromisszumok nélkül néznek szembe a környezeti realitással, és teszik meg a társadalmi és gazdasági állításaikat. Mivel ők nem is húzzák magukra a gyerekvállalás terheit, így még idejük, energiájuk, mozgásterük is van hatékonyan tenni egy fenntartható társadalomért. Van egy komplett új, fiatal felnőtt generáció, akik új paradigmát hoznak.
 • És itt vannak a mégfiatalabbak, akik már tinédzserként felszólalnak a klímaügyek érdekében. Lázadnak, tüntetnek, pedig még 20 évesek sincsenek. Politikai követeléseik vannak. Olvassátok el a 15 éves, svéd Greta Thunberg szavait. (Ha elgondolom, hogy hol tartott az én generációm, ennyi idős korunkban… Wow.)
 • Itt vagyunk a térben együtt, azok akiknek van ideje, figyelme, energiája. MINDEN eszköz a kezünkben van ahhoz, hogy generációk együtt, összefogva, valami egészen újat, új paradigmát, új eszközöket, új módszereket hozzunk létre, segítsünk elterjedni. Dúskálunk a lehetőségekben… és a problémákban is. Szóval nem törvényszerű, hogy céltalanul unatkozzunk, ha éppenséggel tettre késznek érezzük magunkat.
 • Bernie Sanders és Theresa May is viszonylag szerencsés helyre született. Kihozták a legtöbbet az oktatásukból, tolják, amit tolni gondolnak. Ők és a hozzájuk hasonló “idős” emberek élő példák előttünk, inspirációk.

Most hogy immár újra kezdem érezni, hogy van plusz, megosztható energiám, amit szívesen fordítok aktív tevékenységre, nem tudom nem feltenni magamnak a kérdést:

Ha még van 30 évem addig amíg annyi idős leszek mint Bernie Sanders most, biztos, hogy tényleg csak a tengerparton akarok elvonultan élni? Még nem tudom… Az tuti, hogy soha többet nem akarom túlvállalni magam, sem kiégni valami “fontos” ügy miatt. De 30 év hosszú idő. Szóval még bármi klassz dolog is lehet…

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

********************************************************************************

 

 

4 replies »

 1. Ötven évesen még több aktív, megélhető évünk lehet még, mint addig volt. Csak rakjuk ōssze, 20 évig még gyerek az ember, bármennyire is szépnek tünik, de azért mások életnek. 20-30 kōzōtt a helykeresés-családalapítás. 30-40 kōzött az egzisztenciális és szociális megállapodás. 40 éves kortól kezdjük élni a saját életünket.

 2. Pontosan! Abszolut igy latom en is. Es mar van eleg tapasztalatom es rutinom, h azokat a donteseket tudjam meghozni ami nekem valoban jo.
  Az egeszseg megorzese me’g nagyon fontos, h a test allapota ne legyen akadaly lehetoleg.

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.