Csúszka

Otthoni idősgondozás, idősápolás Magyarországon: lehetőségek, eszközök

Három éve indítottuk el az a munkát, amely keretében a magyarországi idős embereket, családjaikat és az ápolókat segítjük információkkal, tanácsadással, szolgáltatásokkal. A munka során több száz családdal és ápolóval beszélgettünk és beszélgetünk most is, az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer keretében.

Ebben a cikkben most összefoglalunk néhány olyan eszközt és fogódzkodót, melyeket a családok és az ápolók saját hatáskörben, online tudnak használni, és ingyenesen hozzáférhetőek.

1. Idősgondozási Facebook csoportunk: Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon

A csoportot három éve hoztuk létre, jelenleg 7200+ tagja van. Ez nem csak egy szimpla FB csoport. Egyrészt az idősgondozással kapcsolatos praktikus nehézségekre lehet itt megoldásokat keresni, ápolókat, eszközöket, tanácsokat, információkat. Másrészt az idősgondozás magyarországi viszonyairól és a javítás lehetőségeiről zajlik dialógus az érintettek között.

A csoportban nagyon sok ápoló, családtag, érintett beszélget, osztja meg az ápolási tapasztalatait, így az évek során egy elég terjedelmes tudástár jött létre. Ezt a tudástárat, az emberek saját tapasztalatainak gyűjteményét tematikusan rendezve lehet böngészi a “topik”-ok között.

A csoportban jelen vannak szakszervezetek képviselői, szakpolitikusok, külföldön élő ápolók, újságírók, művészek, szakértők, kutatók, stb. egyaránt. Tudomásunk szerint ez ma az egyetlen olyan magyar nyelvű tematikus tér, ahol ennyi és ennyiféle érintett egyszerre van jelen, illetve van lehetősége egymással folyamatos dialógusban lenni. Sajnos Magyarországon az idősgondozási téma kapcsán a szektorok, az érintettek, az értelmiség, az érdekvédők közötti folyamatos, mély és eredmény-orientált dialógus és együttműködés nagyon kicsinyke és gyenge. Reményeink szerint ennek a helyzetnek a javításában hosszú távon ez a közösségi tér és kommunikációs fórum egyre jobban fog tudni segíteni, ahogy fejlődik, alakul, formálódik.

Tudástár, tematikus információk

A következő témákban lehet böngészni:

Direkt kérdezési lehetőség

Mivel a csoport nagy létszámú és sokféle szakértelem jelen van a tagok tudásán keresztül, ezért mind a családoknak, mind az ápolóknak lehetősége van kérdezni, segítséget kérni. Mostanra elég jól kialakult a közösségi segítés kultúrája, sok és jó információt osztanak meg a közösség tagjai egy-egy kérdés kapcsán.

Anonim kérdezés és segítség kérés lehetősége

Ha valaki nem tudja vállalni, hogy saját néven írjon a csoportba, akkor mi kitesszük adminként. A válaszokat a kérdező látja, vagy megkapja emailben.

2. Cikkek, írások

A munka során nagyon sok tapasztalat gyűlt össze a “terep” szintjéről, ezekről több helyen is írunk:

Más honlapokon

3. Ápolók közössége

Egy külön ápolói közösséget is építünk. Azokat, akik az ápolók közösségéhez kapcsolódnak, emailben értesítjük aktuális információkról, munkalehetőségekről. Kapcsolódni itt lehet.

4. Családok, érintettek közössége

Ez a közösség egyelőre még nem nagyon formalizált a virtuális térben. A jó hír viszont az, hogy az egyik magyar cég beszállt a munkába és finanszírozza egy online közösségi tér kialakítását. Ezzel kapcsolatosan hamarosan többet mesélhetünk már.

Addig is lehet kapcsolódni másik FB csoportunkhoz, ahol a tudatos öregedéssel kapcsolatosan diskurálunk sokféle aspektusból: https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Aki szeretne további információkról, a fejlődés irányairól közvetlenül értesülni, iratkozzon fel a honlapunk emailes értesítőjére itt fent, a jobb oldalon.

Az állami szerepvállalás az idősgondozási feladatok elvégzésében borzasztó gyenge és hiányos. Az érintettek egyelőre gyakorlatilag csak magukra és a közösségi összefogásaikra számíthatnak. Mi, tudatosan öregedni igyekező középkorú magyar emberek ezt látjuk, ezt tapasztaljuk, és ezért a viszonyok javításán dolgozunk.
Ha te is segíteni szeretnéd ezeket a folyamatokat, akkor kapcsolódj, vegyél részt, adj hozzá!

Egy pedig egy rövid videó arról, hogy mi is a Tudatos Öregedés.  Forrás: RTL.hu

1 reply »

  1. Otthoni betegápoláshoz keresek ágyat. Ha van valakinek már nem használt, jó állapotú ágya szívesen átvenném. Tel.: 06309938933

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.