Életközépi Változás

Keresed az utad tudatos öregedőként? Permakultúra?!

Mikre van/lesz szükségünk öregen? Mit kéne addig elérni, megtanulni, megcsinálni, elengedni, felépíteni, lebontani, összerakni? Hogy kéne, hogy lehetne a legjobban csinálni? Körülöttünk változik, alakul minden, az egészségügyi rendszer omlik össze, felkészül a nyugdíj rendszer. A most felnövő fiatalok jóindulatát és tiszteletét mérsékelten sikerül kiérdemelnünk, így kevéssé számíthatunk rájuk húsz-harminc év múlva. Mi lesz velünk öregen?

Hát ezekre ki-ki gondolom megtalálja a saját választát rövid távon. Viszont láthatóan egyre többen vagyunk azok, akik tevőlegesen is igyekszünk megfogalmazni és kialakítani azokat az életkörülményeket, amelyekre szükségünk lesz majd később, ha egyáltalán megérjük.

Nekünk, a Tudatos Öregedés Alapítvány alapítóinak az egyik válaszunk a permakultúra, a permakultúra elvein és tervezési alapjain kialakított egyéni és közösségi működés. A permakultúra elvein kialakított, élelmiszert bőségesen termő és kis munkaigényű kert. A társadalmi permakultúra elvein kialakított közösségi, gondoskodási rendszerek és emberi támogató hálózatok. Olyanok, amik látják és kezelni tudják az elesettséget, a betegséget, és barátságos, odaforduló figyelemmel segítik a gondoskodásra szorulókat. Amiben helye van annak aki adni tud, és akinek adni kell, és ahol valójában mindenki képes adni is és kapni is.

Évek óta szervezünk kapcsolódó képzéseket, idén több hosszabb-rövidebb online és személyes képzésünk is lesz a témában, hála az EU-nak, aki három nagyobb futó projektünket is részben finanszírozza. (Iratkozzatok fel az értesítőre, ha szeretnétek emailben híreket kapni a lehetőségekről. A főoldalon jobbra fent, kék gomb.)

Lesz azonban idén egy nagyon speciális képzés, melyet a Magyar Permakultúra Egyesület szervez, Magyarországon először. Nagy szeretettel ajánljuk azoknak, akik szeretnének részletesen is tanulni a permakultúráról, termelési és gazdálkodási tudást is szeretnének gyűjteni, illetve megismerni a permakultúra társadalmi, közösségi és gondoskodási vetületeit is, különös tekintettel a középkorú, az öregedő emberek szempontjaira és igényeire/szükségleteire/lehetőségeire is.

4 fő 20% kedvezményt kérhet!
A jelentkezési lapon a végén, a megjegyzés rovatba írjátok, ha szeretnétek kérni. Beérkezési sorrendben töltjük fel ezeket a kedvezményes helyeket.

A képzés 2*1 hét lesz nyáron.
A képzés díja: 200 000 forint, amelyből az oktatás díja 120 000 forint és a kéthetes teljes ellátás díja 80 000 forint.
A kéthetes teljes ellátás díja tartalmazza a sátorhely árát, valamint mindkét helyszínen a napi háromszori étkezést – reggelit, ebédet, vacsorát – is, amelyeket helyben készít el a helyi közösség csapata. Jó minőségű, friss, helyi alapanyagokra, változatos, vegetáriánus, finom ételekre számíthatsz.

PDC IV. kettéosztott képzés: “Visszatérés a kisközösségekbe”

Újdonság idén a közösségi szemléletű PDC IV., amely – az általános tematikán túl – nagy hangsúlyt fektet a permakultúra “people care” elvére, vagyis az emberi társadalmakról, közösségekről, egyénekről való gondoskodásra. Szó lesz a közösségi együttélésről illetve megoldásokról, egyéni és közösségi jóllétről, emberi kapcsolatokról a közösségen belül, vagyis a permakultúra szociális aspektusairól, valamint a szigetszerű üzemmódokról. A képzés arra is választ nyújthat, hogyan tudunk az önellátáson túl kiskörös termelési rendszereket felépíteni.

A képzés helyszíne két működő kisközösség élettere: az első héten a Pécselyhez közeli Hideg-hegyi Menedék, a másodikon a Nyimi Öko Közösség.

A képzés ideje:

  1. hét: július 3.- júlus 9. : Hideg-hegyi menedék (Pécsely)
  2. hét: augusztus 8.-augusztus 14.: Nyimi Öko Közösség

Akik a képzést végigkísérik: Mihály Melinda és Milánkovics Kinga

Mindkét vezető oktató többéves tapasztalattal rendelkezik a közösségszervezésben, mozgalomépítésben, a fenntartható vidékfejlesztésben.
Melinda elhivatott az élelem-önrendelkezés, a közösségi vállalkozások és a részvételiséget és a gazdasági demokráciát is szem előtt tartó mozgalmi szervezetfejlesztés iránt. Homokhátsági szülőfalujába visszaköltözve sokat foglalkoztatja a vízzel való fenntartható és igazságos gazdálkodás elvei és gyakorlati megoldásai is.
Kinga szívügye a gondoskodás és annak társadalmi-gazdasági-politikai vetületei. Permakultúrás tervezéseibe igyekszik a gondoskodási feladatokat ellátók szempontjait (pl. nők) is beépíteni, kiemelt figyelmet fordítva az öregedésre való tudatos felkészülésre. 

 

Részletes információk és regisztráció itt

Amire számítani lehet:

  • elszánt, lelkes, nagytudású és egyben tanulni vágyó emberekkel együtt gondolkodás
  • működő gyakorlatok, érdekes megoldások
  • sok-sok infó, inspiráló ötlet
  • jó közösség
  • nomád, tábori körülmények
  • a természet közelsége
  • egyszerű, egészséges, tápláló ételek

További permakultúrás cikkeink

Végül pedig legyen itt pár kép a saját, nagyon kis munkaigényű, permakultúrás erdőkertemből, kedvcsinálónak 🙂

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.