Csúszka

NőSztori: Márti, a hollandiai vezető nővér mesél

Weijters-Répási Márta vezető nővér Hollandiában. Kanyargós út vezette Miskolcról a hollandiai hospice nővéri munkáig. Arra a kérdésre, hogy miért nem szán a társadalom több forrást és figyelmet a gondoskodásra azt mondja, hogy aki még nem élte át az igazán kiszolgáltatott létet, az nem tudja hogy ez a műfaj milyen. Aki pedig átélte, az nem nagyon tud döntéshozói pozícióhoz jutni…

Ezzel a meglátással mi is nagyon egyetértünk, és ezért kezdtük el a gondoskodásban valamilyen módon érintett nők történeteit kihangosítani. Sajnos ezek a nők, ezek a tudások, tapasztalatok, ezek a történetek a mainstream médiában, de még a magát progresszívnek tartó baloldali buborékokban sem nagyon kapnak platformot. Új és új generációk érkeznek meg a közéletbe, ahonnan a nők, a gondoskodók újra és újra kiszorulnak. Aztán csodálkozunk, hogy sem a közéletben, sem a törvényekben, sem a szociális ellátórendszerben nincs semmi kurázsi valóban fenntartható, élhető, emberarcú országot építeni.

Na, ezen szeretnénk változtatni részben azzal, hogy kulcsfontosságú területeken dolgozó nőkkel beszélgetünk és tesszük nyilvánossá a történetüket. Hallgassátok és főleg érezzétek át ezeknek a nőknek a történeteit, gondolkodjatok a saját jövőtökről, a fiatal generációk jövőjéről! Már ha szerintetek ez fontos. Amíg a buli tart…

A Mártival folytatott beszélgetés kulcsszavai, ízelítőnek:

Gondoskodás, idősgondozás, ellátórendszer, továbbképzés, inklúzió, migráns ápolás, multikulti, dialógus, kapcsolódás, kommunikáció, kultúrák közötti együttműködés, vallási hagyományok, betegség, rák, öregedés, felkészülés, haldoklás, eutanázia, politika, policy, élet élvezet, buli.

A HerStory Care beszélgetések a HerStory Kollektíva szellemi műhely munkájának része is.

**********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

2 replies »

  1. Kedves Kinga! Igyekszem követni a neten zajló történéseket a Tudatos öregedés, és főként a közösségi lakhatás témakörében. Eddig a permakultúrával kapcsolatos infókat nem igen követtem, bár most már látom, hogy elkötelezetten képviseled ezt a szemléletet, gazdálkodási módot, úgyhogy megpróbálok, ha nem is belemélyedni, inkább ismerkedni vele. Ami viszont engem kifejezetten érdekel az a közösségi lakhatási modell. Talán emlékszel, mi találkoztunk Veled és a polgármester úrral Jánoshidán. Rákerestem az angliai, ( és régebben talán volt egy hollandiai kezdeményezésről is videó? – arról Miléna írt korábban ) idősek által létrehozott közösségi lakhatásról szóló videóra. Sajnos angolul nem tudok ( valaha oroszt tanultam, meg egy egyszerű konyhanyelv szinten értem a németet), így, csak a képek, a videó történései alapján, ill. az írásos anyagokat a Google fordító segítségével próbálom lefordítani, érteni. Kinga kedves, van – e lehetőséged, időd, erőd, hogy magyar szöveget írj hozzá? Vagy egy csoportos beszélgetés során, tudnál – e erről konkrétumokat mondani? Érdekelne az is, hol tartotok a Jánoshidai projekttel? Korábban bejelöltem magamnak a regisztrációt a Tudatosan élni, tudatosan öregedni program sorozatra ( okt 27.-én indul), de azt hiszem még nem küldtem el a jelentkezésemet. És most megnéztem, de már betelt. 😦 Nagyon örülnék, ha lehetne még kapcsolódni.

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .