Gondoskodás

Fenntartható világ, gondoskodás, klímaügyek? Nőkkel vagy nők nélkül?

Ma olvastam a Telexen, hogy 2022. október és 2023. szeptember közötti 12 hónapban 42 ezer fővel csökkent a magyar lakosság. Ez mondjuk nem nézte azt a sokezer vendégmunkást, akiket Ázsiából hívott be az ország a munkákat elvégezni.

És azt ugye soha nem igazán nézi semmilyen valamirevaló kutatás, hogy a megszületett gyerekek közül hányan tényleg kívánt gyerekek, hányan születnek a tuti nyomorba, kilátástalanságba, írástudatlanságba. Mennyi az az új ember, aki rendes iskolába tud majd járni, mennyi az akinek mentális és függőségi problémái lesznek, akiket az anyjuk kínkeservesen egyedül, netán bántalmazásból menekülve próbál felnevelni.

Tudjuk, hogy az oktatási rendszer és az egészségügy rottyon, az idősellátás kritikán aluli, nem rózsásak a kilátások… Eddig titok volt, hogy hogy állnak a kórházi fertőzések, de most már van erre is adat.

Számok, adatok, statisztikák… Amiknek ha mögé nézünk, pláne középkorú, öregedő emberekként, akkor egészen gyorsan el tudunk jutni oda gondolatban, hogy sürgősen akarunk valamit tenni egy jobb, gondoskodóbb, emberbarátabb Magyarország építése érdekében.

***

Mi a Tudatos Öregedésben immár hat éve építgetjük szorgosan azokat a struktúrákat, melyek a saját magunk, és közösségeink öregségét reményeink szerint szolgálni tudják. Európai ökoszisztémát építünk, települést fejlesztünk, építkezünk, együtt tanulunk és tevékenykedünk fiatalokkal, intergenerációsan. Kitartóan és lehetőségeinkhez képest nagy erőkkel építünk egy jobb, gondoskodóbb Magyarországot. És bár iszonyatos mértékű az ellenszél egy éppen összeomló társadalomban, de sokan vannak mások is, akik hozzánk hasonlóan egy új, fenntarthatóbb társadalmat építenek.

Ma este lesz pl. egy teltházas eseményünk, ahol a tudatosan öregedő nők közösségi lakhatásáról beszélgetünk. Magad uram ha szolgád nincs, ugyebár…

***

Szakmai karrierem során immár lassan 30 éve figyelem a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósággal kapcsolatos politikai, gazdasági, mozgalmi, vidékfejlesztési, közéleti tereket. Világszerte sokan és sokat beszélnek a nők szerepéről mindezekben a folyamatokban, pláne most a kovid után, ahol méginkább világossá vált, hogy a “kulcsdolgozók”, a gondoskodók, az ápolást, háztartást, élelemellátást biztosító nők nélkül aztán tényleg megáll az élet… Izlandon megint sztrájkoltak a nők, a Miniszterelnök is… Ők időben kezdték, ’75-ben volt az első sztrájk, mára egészen jól kiegyenlítődtek a nemek közötti viszonyok, Izland világelső 14 éve.

Nekünk meg van egy bamba ökörkörünk parlamentünk, ahol politikai hovatartozástól függetlenül láthatóan gőzük sincs arról, hogy hogy kéne egy aktívabb, harmonikusabb, jobb hangulatú, gondoskodóbb országot építeni, eltérítve a pályát a történelmi süllyesztő irányából. A nőkkel érdemileg együttműködve…

***

Korosztályom a szocializmusban nőtt fel, az átkosban, aminek alig vártuk hogy vége legyen. 1989-ben, az elmúlt 40 év után végre csillogó szemekkel és óriási lelkesedéssel futottunk neki a következő negyvennek. Én személy szerint álmomban nem gondoltam, hogy pl. az oktatás, az eü, a nők helyzete tekintetében még azt is szétverjük amit a komcsik építettek…

Mit történ itt 1989 óta? Hogyan látjuk és hogyan értékeljük az azóta eltelt 35 év eredményeit női szemmel?

Erről beszélgetünk majd online konferenciánkon, amit a HerStory Kollektíva, a MAPER Társadalmi munkacsoportja és a Tudatos Öregedés szervez. Első alkalommal a budapesten túli nők helyzetére nézünk rá november 15-én délután, a téma nagytudású szakértőivel Farkas Judittal, Bródy Lucával, és L. Ritók Nórával.

A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.

FB Event:

Élet Budapest határain túl

November 15. 17-20h

Az online konferencián előadásokkal hallhatunk, és beszélgetünk is. Terepi aktivisták és kutatók beszélgetnek, illetve beszélik el a történeteiket, osztják meg szakmai tapasztalataikat és társadalmi vízióikat.
Program:

17 – 18.30 Előadások és beszélgetés

Dr Farkas Judit egy.docens, PTE BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék:
Az ökofalvak kutatása során szerzett eseti és általánosítható tanulságok

Bródy Luca posztdoktori tudományos munkatárs, HUN-REN KRTK Regionális Kutatások Intézete: Vidékre költözés és élelem-önrendelkezés női szemmel

A két előadás után beszélgetünk Judittal és Lucával.
18.30 – 18.40 Szünet

18.40 – 20.00 Előadások és beszélgetés

L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője: A társadalmi leszakadásban élő nők helyzete a rendszerváltás óta
Az előadások után beszélgetünk Nórával, Judittal és Lucával.

A beszélgetéseket moderálja: Milánkovics Kinga

A programon a részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.
Regisztráció itt: www.herstory.hu/regisztracio
A regisztrációban megadott email címre küldjük majd a zoom linket, az esemény előtt.
Szervezők:
HerStory Kollektíva (www.herstory.hu)
Tudatos Öregedés (www.tudatosoregedes.org)
MAPER Társadalmi Mcs (www.permakultura.hu)

Gyertek el, beszélgessünk, reflektáljunk, és építsünk egy gondoskodóbb Magyarországot!

**********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .