Hogyan segít az Ozmózis Közösség a családoknak

Az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer egy olyan szakmai alapon szerveződő autonóm közösség, ami az idősgondozási nehézségekkel küzdő családokat és az ápolókat segíti.
További információ az Ozmózis Közösségről itt.

Ozmózis Help-line családoknak.

Chat üzenetet lehet írni bármikor, az OsmosisCare.Net platformunkon keresztül, az Ozmózis -help-nek. Ehhez először regisztrálni kell a platformon, és saját, fényképes profilt kialakítani. A kapacitásaink függvényében válaszolunk, lehet hogy azonnal, lehet hogy pár napon belül, mivel a rendszert egyelőre még önkéntesekkel tudjuk csak működtetni, forráshiány miatt.

ozmozis2Tapasztalataink szerint a családok a következő nehézségekkel küzdenek az idősgondozás kapcsán

 1. Már régóta ápolnak idős rokont, ismerik az otthoni idősgondozás műfaját és nehézségeit. Ha a családtag maga ápolja a rokont, akkor sokszor nagyon kimerült, és anyagilag is nagyon megterheli az, hogy a gondoskodási munkák mellett kevésbé tud a fizetős munkákkal foglalkozni.
 2. Akik külsős ápolót alkalmaznak, azok sokszor panaszkodnak amiatt, hogy az ápolók elmennek, felmondanak, vagy meg sem jelennek a megbeszéltek szerint, így nekik újra és újra új embereket kell keresniük.
 3. Legnehezebb helyzetben talán azok vannak, akik családjában váratlanul történik egy baleset/betegség az idős rokonnal. A gondozásának a megoldása hirtelen szakad a család nyakába. Ezek a családok általában felkészületlenek, nincs információjuk és segítségük sem, ráadásul azt sem tudják, hogy hirtelen hova fordulhatnának segítségért.

Mindez természetesen azon túl, hogy a legtöbb család számára már a fizetett idősgondozó foglalkoztatása sem opció, mert nincs rá elegendő forrásuk.

Miben és hogyan segít az Ozmózis, az idősgondozási nehézségekkel küzdő családoknak?

A rendszert egyelőre minimális pénzügyi forrásokkal tudjuk csak működtetni, és a kapacitásaink limitáltak. Lépésről-lépésre haladunk, és építjük a szolgáltatásaink rendszerét. Milyen segítséget lehet kérni?

 1. Információt
 2. Tanácsadást
 3. Képzéseket (webinar formában, esetileg)

 

Hogyan lehet ezeket igénybe venni?

Információk

A tudatosoregedés.org honlapon számos információs cikket írtunk már, amiből a családok fel tudnak készülni akkor, ha váratlanul kell megoldaniuk egy helyzetet. Ezek a cikkek itt olvashatóak.

Több tematikus FB csoportot is működtetünk, ahol téma-specifikusan lehet beszélgetni az öregedés és az idősgondozás különböző szakmai és személyes aspektusairól.

Tanácsadás

 1. Lehetőség van skype-on, max. 1 óra időtartamban tanácsadás keretei között egyénileg tájékozódni.
 2. Ha a családnak nehézsége van az aktuális ápolóval és szeretne ezzel kapcsolatosan külső féllel beszélni, akkor erre is van lehetőség, szintén skype-on.

A tanácsadáshoz időpontot kell egyeztetni. Ezt az OsmosisCare.Net platformunkon regisztrálva, saját, fényképes profilt kialakítva, az Ozmózis -help-nek írt üzenetben lehet megtenni.

Regisztráció, és profilkép feltöltése szükséges

Képzés/webinar

Ezeket eseti jelleggel hirdetjük meg, a Tudatos Öregedés FB oldalán, és az OsmosisCare.Net platformunkon.
A képzések 1-2 órás online alkalmak, és az otthoni idősgondozás különböző aspektusait vesszük át.

Szolgáltatások

Itt a legfontosabb az, hogy segítünk a családoknak és az ápolóknak (vagy más releváns szolgáltatóknak) összetalálkozni, illetve a folyamatot – ha van rá igény – akkor később is támogatjuk.

Ha egy család ápolót keres, akkor a következő önálló lehetőségei vannak az Ozmózis Közösségen belül:

 • Felveszi a kapcsolatot velünk, és egy skype beszélgetés keretében átbeszéljük az adott család személyre szabott igényeit és lehetőségeit.
  Ezek alapján először mi egyeztetünk az ápolókkal. A munka iránt érdeklődő ápolókat ezek után összekapcsoljuk a családokkal. A családok és az ápolók innentől maguk között egyeztetnek és beszélik meg a részleteket. (Ez a szolgáltatás jelenleg időszakosan vehető igénybe, a kapacitásaink függvényében.)

Kérjük és bátorítjuk a családokat és az ápolókat is, hogy adjanak visszajelzést egymásról, és ezzel az Ozmózis Közösségen belül egy minőségbiztosítási alrendszert is építünk. Célunk az, hogy az idő előrehaladtával a közösség egyre kiforrottabb mechanizmusok mentén, egyre hatékonyabban és professzionálisabban vegyen részt az együttműködésekben.

Finanszírozás

Mind a családok, mind az ápolók számára, ezek a lehetőségek teljes mértékben ingyenesek! 

A munkát és a rendszer építését saját forrásból, önkéntes munkával és a rendszer Patrónusainak hozzájárulásával működtetjük. Jelenleg maximálisan ki vannak használva a kapacitásaink. A fejlesztéseket, a kapacitás-növelést a rendszerhez kapcsolódó új Patrónusok hozzájárulásai teszik lehetővé. Ezért kérjünk, hogy aki teheti és aki fontosnak találja ezt a rendszert, kapcsolódjon, váljon Patrónussá:

ozmozispatronus

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************