Összes

Ti sem tudjátok kicserélni a gázkazánt, ha kétmillába kerül? Napelem esetleg? Dolgozzunk össze?

Szép, tiszta, megújuló energia

Egy teljesen meghökkentő jelenségbe futottam bele Magyarországon. Van állítólag egy új törvény, ami iszonyatosan megnehezíti a már elavuló, elromlott gázkazánok cseréjét, mivel kötelezővé teszi az új gázterv, új kémény, új nemtudommi kiépítését is. Ami a rendelkezés előtt egy kb. 200 ezres tétel lett volna, egy új, rendes kazán megvétele és felrakása, az most, ha jól veszem ki az egyes szakemberek szavaiból, 1-2 milliós projekt.

Kérdezgettem szerelőket, hétköznapi embereket, hogy ezt mégis hogy az égben tudják azok a családok kifizetni, akik egyébként is tengődnek? Mik erre a megoldások? Hogyan oldja meg ezt a sok kreatív magyar?

Netán sutyiban mégis szereznek valahonnan (mondjuk Szlovákiából) egy új kazánt és felteszik a régi helyett? Állítólag nem, mert a gázszerelők nem vállalják ennek a jogi felelősségét, ami érthető is nyilván. De az nem létezik, hogy ezt az emberek, mindenki akinek végleg beszarik a kazánja, mind ki tudnák fizetni Magyarországon. Kétmillió forintja CSAK a kazánra kinek van???

Hogy szokták ezt az emberek megoldani???

Na, ezen kezdtem el gondolkozni. Közben ismerősök mesélik, hogy komplett napelemes rendszereket lehet már kiépíteni 2-3 millió forintból, olyat, amely elégséges a teljes ház energiaellátására, és viszonylag gyorsan meg is térül. Ismerős mesélte, hogy három éve installáltak egy akkora napelemes rendszert 3 millióból (és azóta is már mentek le az árak), amiről még az elektromos autójukat is tölteni tudják és éves szinten még így is pluszban maradnak.

Tehát: ha valakinek gázkazán cserére van szüksége, mert a régi elromlott, akkor nagyságrendileg a költségekkel közel ugyanott van, sőt már középtávon is sokkal jobban, ha nem a gázkazán cserére megy rá, hanem épít egy napelemes rendszert. És onnantól elektromos az energiával fűt télen. Nem is beszélve arról, hogy ez mennyivel tisztább energia és környezetbarát megoldás.

Napelemes rendszer Máltán, a tetőn

Most tehát egyelőre keresem ennek a nyomait, pl. hogy van-e olyan szolgáltató, amelyik a gázkazán cseréjének a problémáját napelemes megoldással kínálja megoldani. Ti erről mit tudtok? Van erről szó Magyarországon? Vannak erre megfelelő megoldások? Esetleg mellé rakott hitelkonstrukcióval, vagy pl. EUs támogatással?

És ha nincs, akkor miért nincs pl. egyetlen olyan ellenzéki párt sem, aki esetleg ezt az ügyet felkarolná? Lehetne pl. egy ilyen országos program:

.

.

Elromlott gázkazánok helyett Napelemet! Lakosságsegítő, közösségi kezdeményezés

Potenciális szereplők

 1. Egy olyan párt vagy civilszervezet, amelyik hasznos dolgokat is szeretne csinálni a lakosság számára és ezzel pl. tömegbázist növelni.
 2. Egy olyan bank, vagy multi cég, amelyik akár jelzálog konstrukció keretében hitelt ad a napelemes beruházások kiépítésére.
  (Tudomásom van róla, hogy már pár évvel ezelőtt is nagy multi hipermarket cég gondolkozott egy ilyen rendszer és szolgáltatás kiépítésén. Vagyis hogy belefog napelemes rendszerek eladásába, valamilyen saját hitelkonstrukcióval, de akkor abból még nem lett semmi.)
 3. Egy (vagy több) olyan profi napelemes cég vagy szövetség, amelyik számára üzleti előny a napelemes rendszerek kiépítése.
 4. Sok-sok olyan család, akiknek a gázkazánjuk már elavult, elromlott, és nincs pénzük ebben a mostani jogi környezetben 2 milliót költeni egy gázkazán cserére.

A párt/szervezet koordinálná a projektet, vinné a kommunikációs munkát. A bank adná a hitelt, a cég felszerelné, a családok boldogok lennének és végre úgy éreznék, hogy egy párt tényleg csinál is valamit értük.

Előnyök

 1. Lenne megoldás erre az áldatlan gázkazán helyzetre. (Meg arra, hogy az emberek vidéken ne kiszuperált kályhákban égessék a szemetet, a ruhát és az autógumit, mikor nagyon fáznak.)
 2. Meglódulna Magyarországon a megújuló energiák használatával kapcsolatos párbeszéd.
 3. Lenne SOKKAL több napelemes beruházás a lakosság körében.
 4. Lenne végre egy olyan érdekvédelmi, lakossági, pragmatikus mozgalom, ami forradalmian hasznos, hatékony és fölötte áll a politikai erővonalaknak.
  Növekedne a társadalmi kohézió, lenne Közös Társadalmi Projekt, ami ráadásul RETTENTŐ hasznos eredményeket hozna a környezetvédelmi és klímaváltozási ügyekben is.
 5. MINDENKI nyerne vele!
 6. Stb. stb.

Még nézni is csodálatos/szívmelengető

Most az van, hogy igazából ez annyira kézenfekvő ötletnek tűnik számomra, hogy egyrészt gyanús hogy ilyen már van, csak nem tudok róla. Vagy valamit nagyon benéztem és valamiért ennek nincs így relevanciája. Ezért első körben megírtam ezt így posztban, és megkérdezem a magán illetve a szakember ismerőseimet, hogy mit gondolnak.

Légyszi jelezzetek vissza, mit gondoltok ezekről? Lenne értelme/realitása egy ilyen cuccot elkezdeni tolni valakinek?

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.