Étkezés

A városi permakultúra, a világbéke és az új normális

Lassan lazítják már a karantén-rendelkezéseket Európában. A kezdeti megszeppenés enyhülni látszik, a lefojtott feszültségek, indulatok és frusztrációk nagy dózisban törnek elő közösségi média szerte.

Eközben kritikus időket élünk, és benne van a pakliban, hogy a neheze még csak most jön, amikor a materiális erőforrásokon kezdünk el huzakodni, és társadalmi csoportok kezdenek egymásnak menni ideológiai és materiális alapon. Emberek ezerszám veszítették el a munkáikat, családok roskadoznak a gondoskodási terhek alatt. A párkapcsolatoknak sem feltétlenül tett jót a hosszú bezártság/távolság. Ebben az időszakban és helyzetben különösen értékes, hogy akiknek módja van tudatosan és aktívan valamilyen módon konstruktív irányba terelni a folyamatokat, az megtegye.

A korábbiaknál mégtöbben szorulnak segítségre, akár anyagi, akár érzelmi értelemben. Minden csepp valódi és őszinte szépségre, békére, kedvességre és jó szóra szüksége van most a társadalomnak annak érdekében, hogy az új normálisból esetleg többet hozzunk ki, mint a régiből.

***

A cikk címe részben ironikus. Abból a feszültségből és kínból fakad, amit olyan sokan érzünk: máshogy kéne, más kéne, és jó lenne valami jót. Mondják, ventillálják az emberek, hogy akarnak valamit csinálni, aminek értelme is van, konstruktív is, hozzáférhető is.

Szeretnék mesélni most a városi körülmények között kialakítható permakultúráról mint egy olyan eszközről, ami sokak számára jó, olcsó, és viszonylag hozzáférhető eszköz lehet a saját mentális és testi jólétének támogatásában. Illetve klassz téma a családi beszélgetésekben, otthoni biológia/ökológiai oktatásban. Közös családi öröm-, hobbi-, és élelmiszer-forrás egy olyan kis permakultúrás rendszer, vagy akár csak pár cserép ehető növény, amit az ember és/vagy a család, a mindennapjai figyelmének a fókuszába tesz. Idősödő, netán egyedülálló emberek számára is jó lehetőség lehet látni, figyelni ahogy növekednek a növények, biozöldségek. Végül pedig beleaprítani őket egy jó, egészséges salátába.
Ez egyébként történik is, sokan jutottak most a hosszú karanténok alatt erre. Ezt a jelenséget szeretném kihangosítani.

Hogyan épül fel egy ilyen otthoni permás rendszer?

Nyilván attól függ, hogy mennyi hely van ilyesmire. És persze attól is, hogy kinek mennyi affinitása van mindehhez. Már azzal is remekül el lehet bíbelődni, ha csak pár tő fűszert, esetleg levélzöldséget termesztünk, és vágjuk bele a friss, illatos kakukkfüvet a levesbe. De ha van egy kicsit több hely és kedv a családban, akkor már egy lakásban is egészen komoly rendszert lehet építeni. Jobb mint a lego… 🙂

Három fő eleme van

 1. A konyhai hulladékok összegyűjtése és feldolgozása gilisztákkal (vermikultúra).
 2. Növény szaporítás, magvetés, palánta nevelés.
 3. A növények nevelgetése, majd pedig elfogyasztása.

1. Vermikultúra

Az valami egészen nagyszerű érzés, hogy a városban keletkező konyhai hulladékunk nem a lerakóban köt ki, hanem bazsalikom, saláta és cékla lesz belőle a teraszon, vagy az ablakpárkányon. Feketeöves városi gilisztások a környék parkjainak a talaját is javíthatják az elkészült giliszta humusszal, ha több termelődik mint amit fel tudnak használni.

A vermikultúra lényege, hogy a háztartásban keletkezett zöld és papír hulladékot az ember odaadja a dobozokban élő gilisztáknak, akik ennek nagyon örülnek, és humuszt+giliszta teát készítenek belőle. A rendszer maga szuper-egyszerű, banálisan olcsó és gyakorlatilag hibátlan, ha az ember nem idegenkedik tőle úgy egyébként.

2. Növények szaporítása, magvetés, palánta nevelés

Ez viszonylag pepecs munka, de annál nagyobb öröm látni, ahogy a magokból előbújnak az új jövevények. Jó minőségű magokat online is lehet rendelni, tejfölös poharakban nevelni őket, tehát szintén nincs jelentős beruházás igényük. Palántát készen is lehet venni, ami felgyorsítja az építkezést.

3. A növények nevelgetése, majd pedig elfogyasztása

Pláne nyáron, a lakásba zárva ez konkrétan el tudja varázsolni a melegben pihegőket. Meditációs gyakorlatnak is tökéletes: körbejárni, megnézni, hogy ki hogy van, kivel mi van, ki mennyit nőtt, megöntözgetni őket. Majd betakarítani, megcsinálni a salátát és egy hideg limonádéval elfogyasztani… Életigenlés kimaxolva.

Talán viccesnek és komolytalannak hangzik mindez, simán aláírom ha valaki így érzi. Szerintem nem az, hanem pedig nagyon is komoly jólét-növelő módszer.

Mondjatok még olyan well-being módszert, ami olcsóbban és egyszerűbben hozzáférhető…

Avagy mit ad nekünk a városi permakultúra?

 1. Lecsendesíti az elmét
 2. Jó a környezetnek
 3. Hűti a klímát
 4. Örömforrás
 5. Addig sem költünk másra, és addig sem stresszelünk máson
 6. Élelmiszert
 7. Közel viszi az embert a természet folyamataihoz és energiáihoz, még a sokadik emeleten is
 8. Ha pedig többen együtt csináljuk, akkor közösségi élmény is

***

Nemrégen mesélte egy ausztrál ismerősöm, hogy a permakultúra kötelező tantárgy lett náluk az iskolában. Eközben makro szinten aggódnak a döntéshozók azon, hogy a korona hatásaként ki és hogyan fogja elvégezni a mezőgazdasági munkálatokat, ki és hogyan fogja megtermelni az élelmiszereinket. MINDEN olyan egyéni és közösségi lépés, amit most a személyes-, a mentális- és az élelmiszer-autonómia irányába teszünk, sokszorosan számít.

Ilyesmiken mélázik az ember néha, miközben a növényeket szemléli és a salátát fogyasztja…
Az erő és a jó szándék legyen mindannyiunkkal!

Végezetül pár kép egy nemrégiben kezdett városi, emeleti permás rendszerről. A karantén hetei alatt elmondhatatlanul sokat ad ez így.

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.