Csúszka

Miért nincs Magyarországon sok jó idősgondozási ügynökség? Pedig nagyon kéne…

Sajnos Magyarországon még mindig eléggé általános az a vélekedés, hogy az idősgondozási ügynökségek ilyen gonosz kapitalisták, akik csak lehúzzák a családokat és az ápolókat. Annyira kaotikus az idősgondozás szervezése, hogy az emberek általában nem is értik és tudják, hogy egy jó rendszerben milyen fontos (lenne) az ügynökségek egy átfogó, komplex, országos rendszere.

De kezdem messzebbről. Immár több mint három éve segítjük Magyarországon a családokat és az ápolókat is információkkal, tanácsokkal, és egymásra találni. Folyamatosan érkeznek a kérdések, megkeresések, az igények. Mesélnek az ápolók, mesélnek a családok, és az a helyzet, hogy dől a panasz mindenkiből.

A családok fő panaszai

  • Az ápolók képzetlenek, és emberileg is alkalmatlanok erre a fajta munkára.
  • Megbízhatatlanok, megígérik hogy jönnek, aztán mégsem. Vagy hirtelen felmondanak és eltűnnek.
  • Könyörögni kell az ápolóknak hogy elvégezzék a munkát, nem is foglalkoznak eleget az időssel.
  • Nagyon nehéz kommunikálni az ápolókkal, rengeteg a félreértés.
  • Az interjúban mindenki minden szépet elmond magáról, amiről utána kiderül, hogy a fele sem igaz.
  • Stb.

Az ápolók fő panaszai

  • A családok azt sem tudják, hogy mit akarnak.
  • Nem akarnak rendesen fizetni, átvetik őket a fizetéssel. Eleve lehetetlenül alacsonyak a fizetések.
  • Kb. minden házimunkát az ápolókkal akarnak megcsináltatni, ami elvileg nem is a dolga egy ápolónak.
  • Lenézik az ápolókat.
  • A lakhatási körülmények rosszak, az étel kevés és rossz minőségű. (Bentlakásos ápolásnál az ellátás része a juttatásnak.)
  • A képzett és tapasztalt ápolók dolgát nagyon megnehezíti, hogy nagyjából bárki is idősgondozó akar lenni, akit valmilyen másik területen leépítettek és/vagy lakhatási nehézsége van. Ez lenyomja az árakat és a szolgáltatási színvonalat egyaránt.
  • Stb.

Amire mindenki panaszkodik

  • Nincs megfelelő információ, nem tudják a szereplők, hogy hova forduljanak segítségért.
  • Nagyon sok a visszaélés, mindkét oldalon. Probléma esetén nem tudnak hova fordulni igazságszolgáltatásért, hiszen az egész szektor a feketegazdaságba van száműzve, kényszerítve.
  • Kaotikus az egész, és nincsenek jó megoldások.

A problémákat egyéni szinten minden érintett látja, tapasztalja, megéli és panaszkodik rájuk, és aztán minden marad a régiben. Nem szerveződik érdekképviselet és összefogás sem az ápolók, sem a családok között, nem épülnek társadalmi struktúrák, eziránt nem is igen nyitott a magyar társadalom. Viszont enélkül megoldások sem adódnak a problémákra.

Írtunk már erről több helyen:

Ebben a cikkben most elsősorban az ügynökségekről és a lehetséges szerepükről szeretnék írni, és felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire nagy szükség lenne rájuk. Írom mindezt úgy, hogy véleményem szerint jelenleg ma Magyarországon gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy egy profi ügynökségi-rendszer létrejöjjön. A meglévő kis cégek és szolgáltatók is a túlélésért küzdenek, és sok panasz is érkezik rájuk. Olyan okokból ami ráadásul nem is az ő hibájuk, hanem abból a közegből erednek, amiben működni kénytelenek.

Ami az érvelésem legfontosabb alapja és állítása:
Az ápolók és a családok nem állandó szereplői az idősgondozási térnek. Ők mind jönnek és mennek. Ahhoz hogy egy kiegyenlített, kiszámítható, magas színvonalú és minőségbiztosított rendszer működjön, állandó szereplőkre van szükség, a társadalmi térben. Olyan szereplőkre akik szakértői az idősgondozásnak, továbbá tényleg érdekeltek abban, hogy mind az ápolók, mind a családok megfelelő színvonalon vegyenek részt az idősek ellátásában, egymással együttműködve. Ráadásul szerepet vállalnak az információ áramlásban és a felek közötti konfliktusok megoldásában, mediálásban is.

Honnan, milyen nézőpontból mondom mindezt?
Én ugye bentlakásos idősgondozóként is dolgozom Angliában. Ápolóként állítom, hogy nekem, mint egyéni vállalkozó ápolónak annyira fontos szolgáltatást nyújtanak az ügynökségek, ami nélkül egy kínszenvedés lenne az ügyfelekkel való egyezkedés. Pontosan olyan kínszenvedés, mint ahogy a magyar ápolóknak is az, Magyarországon, egyedül, magukra hagyva. És bár dolgozhatnék önállóan, az ügynökségek kihagyásával, de eszem ágában sincs. Sőt kifejezetten hálás vagyok azért, hogy mindazt a szolgáltatást igénybe tudom venni, amit az ügynökségek számomra biztosítanak.

Mit szolgáltat az ügynökség az ápolóknak?

  1. Ismerik a piacot, a családokat, a szakmát. Előszűrik számomra az ügyfeleket.
  2. Felmérik a munkahelyet, a lakhatási körüményeket, a kliens állapotát, az ápolási igényt, azt, hogy a családtagok mennyire kooperatívak vagy netán kekeckedők, ellenszenvesek. Ezek borzasztó fontosak a megfelelő munka/kliens kiválasztásában, és így ezt mind előre tudom, mielőtt elvállalok egy új ügyfelet.
  3. Ha konfliktusom van a családdal, akkor ők mediálnak, és képviselik az érdekeimet. Ez kifejezetten érdekük, mivel kevés az ápoló és igyekeznek megtartani a jó munkaerőt.  Természetesen érdekük az is, hogy jó családokkal dolgozzanak, tehát az ő érdekeiket is ismerik, és jól tudnak mediálni a két fél között.

Mit szolgáltat az ügynökség a családoknak?

  1. Tanácsot, információt, “képzést”.
  2. Ápolót, akiket a jó ügynökségek előre leellenőriznek.
  3. Ha kiesik az ápoló, vagy SOS új ember kell, akkor akár órákon belül (!) ezt megoldják.
  4. Rajta tartják a szemüket az ápoló munkavégzésén, vagyis az ápoló nem azt csinál amit akar. (Ahhoz képest mint amennyire Magyarországon sokszor ki vannak szolgáltatva a családok az ápolóknak.)

Az ügynökség tehát szolgáltat! Szolgáltat az ápolónak és szolgáltat a családnak. Nem “lesarcolja a szereplőket”, hanem elvégez olyan feladatokat, amire nagy szüksége van a feleknek, az olajozott működéshez. Nem is véletlen, hogy bár Angliában is tudnak a családok a piacról saját hatáskörben is ápolókat találni, mégis legtöbben ügynökségekkel dolgoznak. Nyilván vannak jó és rossz ügynökségek, csakúgy mint jó és rossz ügyvédek és fodrászok, ez is csak egy szolgáltatás. De én most nem a rosszakról beszélek, hanem azokról akik tényleg profin töltik be azt a szerepet, amit vállalnak, és amire olyan nagy szükség van.

Személyes példa: én Angliában 2-3 ügynökséggel vagyok kapcsolatban, és ezek közül is egy kiemelkedően jóval szeretek dolgozni. Ezzel együtt is néha kapok megkereséseket potenciális privát ügyfelektől, közvetlenül. Tegnap is keresett egy család, a lány a demens anyukájának keresett ápolót. Nehéz az ügyfél, és nekem nem is megfelelő az az időbeosztás ahogy nekik lenne szükség, úgyhogy nem vállalom. Mivel ennyi féle speciális szempont van, ezért összekapcsoltam őket a kedvenc ügynökségemmel, mert nekik van kb. 100-200 ápoló a netwörkjükben, ott biztosan fognak találni megfelelő embert.

Minőségi ápolókat és családokat találni nem könnyű, sőt borzasztó sok, sziszifuszi és macerás munka. Az ügynökségek nélkül ez a családokra és az ápolókra marad, akik aztán esnek-kelnek míg megtalálják egymást. Aztán megy a kínlódás, a panasz, az egymásra mutogatás…

Miért mesélem el mindezt? Azért mert Magyaroszágon szinte fáj látni azt a káoszt, amiben az ápolók és a családok is vergődnek, megfelelő rendszer híján. Éppen Magyarországon lenne nagyon nagy szükség arra, hogy a zajból, a rossz ápolók és rossz családok zűrzavarából kiszűrjék valakik a minőséget és letisztítsák a viszonyokat. És lehetőleg több ilyen cégre, szervezetre lenne szükség, ami behálózza az egész országot és biztosítja a minőséget.

Sokáig lehetne még ezt ragozni. Ahogy említettem, véleményem szerint Magyarországon a jelen időszakban nulla az esélye annak, hogy egy ilyen professzionális hálózat piaci alapon létrejöjjön. Ennek számos oka van még azon túl is, hogy az ilyen szolgáltatásért nem nagyon hajlandóak az emberek fizetni.

Jelen cikkel mindössze az a célunk, hogy hangsúlyozzuk: az ügynökségeket nem ronda kapitalistáknak kellene látni, akiknek semmi fontos szerepük nincs. Ezzel mind a családok, mind az ápolók csak maguk alatt vágják a fát. Nagyon fontos lenne megérteni az idősgondozás társadalmi viszonyait, mechanizmusait, nehézségeit, kínjait, és meglátni, hogy mekkora nagy szükség van azokra a társadalmi képződményekre, amik a jelenlegi, panaszoktól hangos térben el tudnak kezdeni rendet csinálni, és minőségbiztosított struktúrákat építeni.

Sokszor leírtuk már: a kormányzatokra nem lehet számítani sajnos, hiába az ő dolguk lenne mindez első sorban. Ha javítani akarunk a jelenlegi tragikus helyzeten, akkor nekünk, érintetteknek kell valami változást elérni első körben. Ehhez pedig az szükséges, hogy felismerjük és megértsük a saját érdekeinket. Illetve hangosítsuk, építsük, toljuk azokat a megoldásokat, amik ezt potenciálisan és reálisan szolgálni tudják. Kezdjük el látni és mondani, hogy szükségesek az idősgodozás profi szervezői! Illetve hát nyilván maradhat minden úgy is ahogy most van… Akik már érintettek, azok tudják, hogy milyen ebben a közegben boldogulni… De talán ennél többre, jobbra is vágyhatunk…

Jó ügynökségekre, az idősgondozást terepen szervező állandó szereplőkre szükség van! Nem bántani, leszólni hanem segíteni kellene őket. Illetve olyan viszonyokat teremteni, amiben kiszámíthatóan és profin tudják a munkájukat végezni, és az érintetteket segíteni! 

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

2 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .