Csúszka

Szeretnék végre valami értelmeset/hasznosat csinálni…!

Elindítunk egy online képzési sorozatot azok számára, akikben megszületettet a címbeli gondolat, és ebben a folyamatban egy kis plusz muníciót, inspirációt és közösségi támogatást szeretnének kapni.
A képzési sorozat címe:

Társadalmi vállalkozás fejlesztés alapjai (1), (2), (3)

Miért?

Mert sokan mondjátok vagy írjátok ezt: “Szeretnék végre valami értelmeset/hasznosat csinálni…!”.
Sokaktól halljuk, hogy keresgélnek, szimatolnak, fürkésznek, keresik az új irányokat. Elsősorban középkorú embereknek ajánljuk a programot, az életközépi változásuk során újratervezőknek, ez lesz az elsődleges perspektíva ahonnan beszélgetünk. De eléggé biztos vagyok abban, hogy pontosan emiatt érdekes lehet fiatalok, és idősebbek számára is, belelátni a középkorúak, mint potenciális vállalkozási célcsoport narratíváiba, gondolkodásába is. (Emiatt két ingyenes helyet fel is ajánlunk 28 év alatti, társadalmi vállalkozások iránt érdeklődő nőknek.)

Fókuszok

Társadalmi vállalkozás fejlesztést sokféle módon és megközelítéssel lehet tanulni/tanítani. Mi, nagy vonalakban, ezekkel megyünk:

  • Társadalmi vállalkozás és Ezüst Gazdaság
  • Demográfiai változások Európában és Magyarországon, és az ezekben rejlő nehézségek és lehetőségek
  • Gondoskodási-, lakhatási-, klíma/ökológiai, mentális egészség-, energia-válságok, és az ezekre adható társadalmi, közösségi válaszok
  • Tőketípusok és lehetséges hozamok, a betakarítható nyereségek egyéni szintű értékelése és priorizálása
  • A for-profit világ vezetői működésből mi az ami működik, mi az ami nem, a társadalmi vállalkozásokban
  • A közösség (társadalmi ökoszisztéma) építése, előnyök, hátrányok, nehézségek, lehetőségek, megközelítések
  • Magyarországi, máltai, UK, holland tapasztalatok, európai perspektívák

Hogyan?

A sorozatnak 3 különálló eleme van, ezek egymásra épülnek: Társadalmi vállalkozás fejlesztés alapjai (1), (2), (3). Az egyes napokra külön-külön kell regisztrálni, tehát nem kötelező az összesre feliratkozni. Az első után, ha tetszett, lehet a következőre menni, és ha az is tetszett, akkor a harmadikra.

Egy-egy képzési napon maximum 12 fő vehet részt, ebből 2 fő ösztöndíjas lehetőséget ajánlunk fel 28 év alatti nők számára, akik a jövőben az Ezüst Gazdaságban, és/vagy a társadalmi, gazdasági vagy környezeti fenntarthatósággal, és az ezekkel kapcsolható határterületeken akarnak társadalmi vállalkozást indítani.

Mi a célunk mindezzel?

A Tudatos Öregedést 2017-ben hívtuk életre, az öregedő Európa gazdasági, társadalmi és környezeti problémáit látva. Illetve ennek kapcsán a saját öregségünkre való tudatos felkészülés miatt is. Azt látjuk, hogy a témában égető szükség van új, progresszív, pragmatikus és realisztikus társadalmi vállalkozásokra, és számtalan területen szükség van tevékeny, kreatív és együttműködni akaró és tudó, társadalmi vállalkozókra. Évek óta építjük és fejlesztjük szorgosan az európai és magyar társadalmi ökoszisztémánkat, és azt látjuk, hogy a professzionális társadalmi vállalkozás fejlesztési ismeretek nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik a címben lévő mondaton sokat törik a fejüket.

Tehát a célunk az, hogy egyrészt átadjuk a tudásunkat, másrészt együtt építsük a résztvevőkkel azt a társadalmi ökoszisztémát, amiben egymással együttműködve egy klasszabb, és emberbarátabb társadalmat tudunk építeni már most, és a jövőnkre nézve is.

Magamról

Milánkovics Kinga, a Tudatos Öregedés társalapítója

Én fogom tartani ezeket a képzéseket. 1994-ben végeztem a GATE Gazdaság-, és Társadalomtudományi karán, agrárközgazdászként. Először éveket töltöttem a környezeti fenntarthatósággal, lelkes fiatal környezetvédőként. Eközben, a folyamatokat figyelve rájöttem, hogy a társadalmi fenntarthatóság nélkül a környezetinek nincs nagyon esélye, pláne nem ha kifelejtjük a gazdasági fenntarthatósági tényezőket.

Az első társadalmi vállalkozást 1998-ban alapítottuk Matthew Hayes-szel, ez a Nyitott Kert Alapítvány volt, és az első magyarországi CSA (Közösség Által Támogatott Mezőgazdálkodás). Azóta már számtalan új CSA született, elterjedt a módszer Magyarországon, és a világban is.

Később több más társadalmi vállalkozást is hoztam létre (pl. a gödöllői REGINA-t), vagy segítettem az építésüket, a múltban és a jelenben is. Sok jó és sok rossz tapasztalatom van, sok siker és sok kudarc is. 26 év nagyon sok idő megjárni a műfaj mélységeit és magasságait is, pláne egy olyan dinamikusan változó világban mint amit az elmúlt évtizedekben élhettünk. És pláne nőként, anyaként, lavírozva a különböző és számtalan feladat között, évtizedeken át…

Ezeket a gyakorlati tapasztalatokat igyekszem majd átadni, az elméleti ismeretek mellett. Társadalmi vállalkozások fejlesztésével kapcsolatos képzéseket először még a MATE-n (korábban SZIE, mégkorábban GATE) kezdtem oktatni talán 2000 környékén, egyetemi hallgatóknak. Azóta online és offline is többféle keretben és célcsoportnak oktatom a témát.

Azt gondolom, hogy a sikeres társadalmi vállalkozások létrehozásához és működtetéséhez a hagyományos vállalkozói, közgazdasági, civil és társadalmi vélekedésekhez képest egy eléggé más mindset-re van szükség, amiről sokat fogunk beszélni.

Kinek ajánlom?

  • Azoknak, akik szeretnének valami újat felépíteni maguknak, a következő 5-10-15-20+ évükre.
  • Azoknak, akik számára _TÉNYLEG_ fontos, hogy társadalmi impaktjuk legyen, illetve hogy a saját maguk számára felemelő és gazdagító módon járuljanak hozzá a pozitív társadalmi változásokhoz.
  • Akik elszántak, türelmesek és állhatatosak. Sajnos (vagy nem sajnos), ezek a tulajdonságok nagyon szükségesek ebben a műfajban…

Kiknek NEM ajánlom?

  • Akik kizárólag anyagi megélhetést keresnek, és lehetőleg azt is gyorsan. Ezt itt, ezek között a keretek között nem fogják tudni megtalálni. Egy társadalmi vállalkozás felépítése erőforrásigényes folyamat, sok idő, figyelem, munka kell hozzá.
  • Akik számára megterhelő figyelni, _meghallani_ olyan új gondolkodási kereteket, ami nagy valószínűsággel kimozdítja őket a komfortzónájukból. A vállalkozói, és különösen a társadalmi vállalkozói lét igényli a nyitottságot, a lelki rezilienciát, az újra való fogékonyságot, a tanulás-vágyat.
  • Akinek az új ötletekről elsőre általában az jut eszébe, hogy az miért NEM fog működni. Ez ugyan egy fontos és hasznos tulajdonság, látni egy ötlet hátrányait, de szerintem az fontos, hogy egy társadalmi vállalkozó első körben a lehetőségeket keresse a helyzetekben, és csak második körben nézzen rá a potenciális buktatókra.

Az elmúlt lassan 30 évben megszámlálhatatlanul sok társadalmi vállalkozást láttam megszületni, fejlődni, kifejlődni, sikeressé válni, vagy éppen elhalni. Ezek alapján azt állítom, hogy egy társadalmi vállalkozás létrehozása és fejlesztése tud hatalmas élmény, kielégítő (élet)cél lenni, viszont szörnyű, kiégéshez és betegséghez vezető kudarc is. Attól függ, hogy hogyan csináljuk… Na, ezekről fog szólni ez a képzési sorozat.

Mire lehet számítani a képzésen

  • Elméleti és gyakorlati információkra, mikro és makro szintű nézőpontokra.
  • Praktikus, azonnal alkalmazható, gyakorlatias tudásokra.
  • Támogató közösségre, hosszú távú építkezéshez.
  • Csomó időt és energiát meg tudsz majd spórolni magadnak azzal, hogy nem a saját bőrön kell kitapasztalni azt az úttörést, amit már mások korábbi tapasztalataiból el lehet tanulni.
  • A képzésen tanultak segítenek abban, hogy el tudd dönteni, hogy tényleg akarod-e ezt az utat magadnak.
  • És ha igen, akkor valószínűleg lényegesen tisztábban fogod látni hogy hogyan indulj el, illetve hogyan haladj tovább ha már belefogtál korábban.

Logisztikai infók

Egy-egy képzési nap 9.00-től 14.00-ig tart majd. Az egyes képzési napok között és után is lehetőség lesz a közösségnek együtt maradni az online térben, dedikált közösségben, a saját fejlesztésű online tanulási platformunkon (ez olyan mint a FB csak autonómabb működést enged).
Ha lesz igény, akkor Budapesten személyes találkozást is tervezek szervezni, de ez attól is függ, hogy honnan jönnek a résztvevők, mivel Európa és a világ más tájain élő résztvevőkre is számítok.
Az egyes napokon maximum 12 fő vehet részt.

Első alkalom: 2024. április 5. péntek. 9-14 (CET) óráig, online
Részvételi díj: 16.000 Ft/alkalom

A jelentkezés menete:

  1. Először itt kell regisztrálni.
  2. Az űrlap elküldése után lehet a fizetési linkre ugrani, és ha még van szabad hely, akkor befizetni a részvételi díjat. A hely a befizetéssel válik biztossá.

Kérlek, ha hasznosnak találod ezt a lehetőséget, akkor segíts a cikk terjesztésében, annak megosztásával.

**********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

Információ képzéseinkről, eseményeinkről, tanulási lehetőségeinkről.

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

1 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .