Csúszka

Összeomlás vagy rózsás jövő? Van-e mozgásterünk? Ha igen, merre?

Ti hogy bírjátok azt a stresszt, amit a közélet, az egészségügy, az oktatás, a klíma, a lakhatás, a gondoskodás válsága okoz? Hogyan véditek a mentális egészségeteket? Hogyan gondolkoztok a jövőről? A saját jövőtökről és a tágabb közösségeinkéről? Milyen lépéseket tesztek a 10-20-30 évvel későbbi önmagatok életének, életkörülményeinek megteremtése érdekében? Pláne akkor, ha egy-egy csöndesebb napon a megszokottnál hangosabban dübörög a lélekben, hogy “hát azért elég nagy gáz van…”.

Vannak akik vitatják, tagadják hogy gáz van, és nyilván ez is egyfajta lelki önvédelmi mechanizmus, pláne ha van elég erőforrásuk a saját egzisztenciális és lelki egyensúlyuk fenntartására. Én viszont azt látom az elmúlt 20-30 év beszélgetései és terepi munkáinak tapasztalata alapján, hogy most már azok is sokan elkezdtek aktívabban új válaszokat keresni, akik pár éve még simán lehurrogták az aggódókat, és azokat akik a társadalmi változásokat és az egyéni, proaktív működést sürgették.

Mit tehetünk akkor mégis?

Véges idővel, véges erőforrásokkal, de elszántsággal, nyitott szemmel és tudattal mit tehetünk egy jobb jövő érdekében? Na, meg hogy ne csavarodjunk be a körülöttünk lévő folyamatokat szemlélve, és elszenvedve. Legyenek akár gondozásra szoruló vagy beteg rokonaink, vagy legyen akár szándékunk az egészséges, tudatos öregedésünk érdekében aktívan lépéseket tenni.

Sok mindent tehetünk és teszünk is sokan. Egyéni, családi, közösségi szinteken egyaránt azt látom, hogy egyre jobban nyüzsögnek a terek, az emberek. Dialógusok és társadalmi építkezések zajlanak sokfelé, városban, vidéken, fiatalok és öregedők között, Európában és Magyarországon egyaránt. Nagyszerű ezt látni, megélni és tevékeny részesének lenni! Pláne úgy, hogy 30 éve, mikor ezt a fajta munkát elkezdtem, az átlagos terekben az ilyesfajta narratívák még egyáltalán nem voltak népszerűek, hogy finoman fogalmazzak.

Társadalmi vállalkozás fejlesztés

Sokféle nyelven és módszertannal leírható mindaz amit itt felvetek. Most ezek közül egyet hozok a fókuszba, és ez a társadalmi vállalkozás fejlesztés. Mégpedig azt is egy kicsit továbbfejlesztett módon, mint azt a jelenlegi tankönyvek általában elbeszélik: 1) strukturális szinten reagálva a változó világ alapjainak megrengésére, és arra a tényre, hogy 2) a tudatosan öregedő emberek számára abszolút fontos szempont a saját jövőnk 10-20-30 évre való tervezése és alakítása.

Mik a társadalmi vállalkozások? Hogyan gondolkozzunk a saját (lehetséges) társadalmi vállalkozásunkról úgy, hogy az a saját jövőnket és a közvetlen közösségünket is jól szolgálja? Mik az elvi keretek és a praktikus tevékenységek, amik segíthetnek az úton?

Nagyon érdekes és pezsdítő dolgok ezek, erőt, irányt, és eszközöket adnak az egyén kezébe. Mondom mindezt évtizedek tapasztalatára alapozva.

Ezeket a tapasztalatokat a Tudatos Öregedésben most egy képzési sorozatban is hozzáférhetővé tesszük. Ha érdekel a Társadalmi Vállalkozás Fejlesztés Alapjai elnevezésű online képzésünk, akkor arról itt tudsz többet olvasni és regisztrálni.

Mert ugye, visszatérve az eredeti kérdésre:

Összeomlás vagy rózsás jövő? Van-e mozgásterünk? Ha igen, merre?

Sokszor írtunk már itt, ezen a honlapon is Deborah Frieze társadalmi változás modelljéről, amit 200%-ban én is így gondolok: a társadalmi rendszerek élő rendszerek, melyeket “megjavítani”, mint egy gépet, nem lehet. Ezek a rendszerek megszületnek, megerősödnek, majd meghalnak, ez a természetes életciklusuk. És valamikor, az aktuálisan domináns rendszerek életcsúcsán, elkezdenek a hibái/betegségei megjelenni. Illetve megszületnek az első olyan válaszok, melyek a már új rendszer kialakulásának az első csírái. Én több ilyet megéltem az elmúlt 30 év alatt, ilyenek pl. a CSA-k, amit Deborah is említ. Amiből az elsőt, Magyarországon mi hoztuk létre Gödöllőn, Matthew Hayes vezetésével, még a 90’es évek végén. És amiből mára Magyarországon is egyre több működik. De ilyen pl. a holland Buurtzorg modell is, ami a gondoskodás válságára ad egy új, szuperprogresszív választ. Ezek mind társadalmi vállalkozások, olyanok, amikre a jelen időszakban óriási szükség, lehetőség és igény van.

Én nem gondolom, hogy nagyon rózsásak a jövő kilátásai, pláne nem rövid és középhosszú távon. Ha igaz Deborah modellje, márpedig szerintem az, akkor a régi rendszer épp javában omlik össze. Ezért is ilyen stresszes a lét, ha figyelünk kifelé, a makro szintű folyamatokra is. Viszont 20-30 évvel korábbhoz képest, az új, a horizonton feltűnni látszó egyik lehetséges rendszer sziluettje sokkal kontrasztosabb és láthatóbb immár. Lehet nézegetni, ízlelgetni, keresni és építeni a helyünket benne. És nyilván minél többen vagyunk, akik ebben összekapcsolódva együtt építkezünk, annál valószínűbb, hogy ez az új, békésebb és harmonikusabb világ tényleg teret tud nyerni. A jelenleg letűnő, haldokló rendszereink után egy új, egészségesebb, gondoskodóbb és emberbarátabb társadalmi berendezkedést kínálni számunkra.

A fent említett Társadalmi Vállalkozás képzésen ezekről sokat fogunk beszélgetni.

Beteszem újra a videót, van hozzá magyar felirat is:

 

**********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

Információ képzéseinkről, eseményeinkről, tanulási lehetőségeinkről.

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

 

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .