Csúszka

Otthoni idősgondozás: Leléphet-e az ápoló?

A családok felől hozzánk beérkező panaszok között vannak olyanok, amik rendre ismétlődnek, meglehetősen nagy kapkodással és káosszal társulva: az ápoló váratlanul felmond. Lelép. A másik ilyen, hogy meg sem jelenik, pedig meg volt beszélve!

Ezt a témát járjuk most körbe. Elöljáróban, és kiemelve a lényeget:

Rendes rendszerre lenne szükség Magyarországon is, amit az érintetteknek, összefogással kell(ene) kiizzadnia magukból, ha jobb viszonyokat szeretnének! A politikusokra láthatóan holtig várhatunk…

Jó példaként: Vannak olyan országok, ahol az otthoni idősgondozás nem a feketepiac láthatatlan és kaotikus világába van kényszerítve a politikusok, és a társadalom által. Vannak rendes törvényi és minőségbiztosítási keretek, világos, leírt, és aránylag köztudott és közismert munkaköri leírásokkal, emberi és szakmai határokkal. Transzparenciával, számon kérhetőséggel!

Ilyen pl. Anglia is, ahogy arról már sokszor írtam. Angliában a családok döntően ügynökségeken keresztül foglalkoztatnak kijárós vagy bentlakásos idősgondozókat. Nyilván ebből is vannak jobbak és rosszabbak. De ami fontos: van rendszer arra, hogy egy család hozzáférjen megbízható, előre leellenőrzött, referenciákkal bíró ápolókhoz, és minőségbiztosított szolgáltatáshoz. Ez a rendszer pedig a korrekt ápolókat is védi. És ha az ápoló váratlanul felmond, akkor akár már néhány órán, vagy 1-2 napon belül küldenek új dolgozót. A családnak nem kell elkezdenie idegesen új ápolót vadászni pl. random FB csoportokban. Ahol még ráadásul verbálisan a földbe is döngölik őket az ápolók, ha pl. kevés a bér, vagy nehéz az ügyfél.
Na, ilyet kellene Magyarországon is felépíteni!

Amíg viszont erre nem fordítunk gondot, addig érdemes a következő szempontokat megfontolni:

1. Számítani kell rá, hogy az ápoló váratlanul felmond, lelép

Jó esetben megvárja amíg odaér az idős ember rokona. De ez sem biztos, hallottunk már több olyat is, hogy szó nélkül otthagyták az ügyfelet. Amilyen körülményekről az ápolók időnként beszámolnak, ez sokszor egyébként nem is meglepő.

Azt fontos látni és érteni, hogy bárkinek lehet váratlan sürgős dolga, családi probléma, betegség. Magának a műfajnak is része ez, és egyébként ez minden más munkahelyen is így van. Jó esetben az ápolónak van módja és szándéka megvárni a váltást, de ez nem garantált. A lényeg: a családnak MINDIG készen kell állni arra, hogy VALAKI legyen aki odarohan, ha az időst nem lehet magára hagyni pár órára. Akár egy barát, vagy szomszéd, ha a rokonok távol vannak. Kell lennie B tervnek, egy ilyen esetre felkészülve.

Természetesen ezalól is vannak kivételek, ha talál olyan ápolót valaki, akinek pl. nincsenek más, családi kötelezettségei, nem betegszik meg, a munkakörülmények, a bérek is vonzóak/elfogadhatóak számára, és egyébként is korrekt munkavállaló. Az ilyen munkaerőt iszonyúan fontos megbecsülni és próbálni megtartani.

2. Számítani kell rá, hogy el sem jön

Ez sajnos megint csak nem meglepő Magyarországon. Napi 8-10.000 Ft-ért, 24 órás, bentlakásos ápolást gyakorta olyan emberek vállalnak, akik maguk is kényszerpályán vannak, és kényszerből vállalják. Feketén dolgoznak, nincs tétje hogy tényleg megjelennek-e, nem kéri őket a rendszer számon. Netán értesülnek a többi ápolóktól az adott családnál lévő körülményekről, és úgy döntenek mégsem mennek. Van aki szól, van aki nem. Ez a magyar realitás, de azok vessék rá az első követ ezekre az emberekre, akik ezek között a munkakörülmények és bérek között hajlandóak ezt a munkát elvégezni.
A vízszerelőnek egy kiszállásért és egy óráért fizetünk 10.000 forintot, pedig rá csak a szivárgó WC tartályt bízzuk, nem az anyánkat, vagy az apánkat!

3. A családnak kell megoldania

Szokás Magyarországon szidni az ügynökségeket, hogy “mekkora sápot leszednek”. Való igaz, hogy Európa szerte van sok rossz ügynökség. Azt mondjuk ritkán látják és értik meg az emberek, hogy a jó ápolók felkutatása, a referenciák leellenőrzése, a velük való kapcsolattartás, az ügyfelekkel való kapcsolattartás és a gyakorlatilag állandó tűzoltás, mekkora hatalmas meló és stressz, aminek ára van! Ez az a macera, ami a családok nyakába esik, mikor hirtelen kell leakasztaniuk új segítőt!

Egy jó angol ügynökség 100-200 ápolót tart (a folyamatosan frissített(!)) adatbázisában, tartja velük a kapcsolatot, ismeri őket. Sok energiát fordít arra, hogy felmérje az ügyfél igényeit, és pl. összepasszintsa a személyiségüket, temperamentumukat. Egy ilyen szolgáltatási háttér és infrastruktúra az, amivel el lehet érni, hogy akár pár órán belül is érkezzen váltás, egy krízis, vagy hirtelen felmondás esetén. Csakhogy ezeket a struktúrákat fenn is kell tartania a társadalomnak, állami és/vagy privát forrásokból finanszírozva.

Amíg nincs kialakult rendszere egy ilyen szintű szolgáltatásnak, addig az van, ami most is: a családnak kell SOS megoldani a helyzetet.

Kár is az ápolókat szidni! Nyilván, lehet mondani, hogy “így vagy úgy kéne viselkedni”, vagy “az a minimum, hogy az ápoló nem lép le”. De kérdezem én: ha jól belegondolunk, mennyire reális, hogy tényleg napi 8-10.000 Ft-ért mindazt az (irreális) elvárást teljesítse valaki, amit a családok az ápolók felé, sokszor nem is tudatosan támasztanak?

És persze!! Vannak szuper ápolók, sokan, akik messze túlteljesítik az elvárhatót, még ezeken a napidíjakon is.  Az a családok szerencséje, ha sikerül ilyen segítőket találniuk. De ezek nem rendszer-szintű megoldások! A jelenlegi rendszer szabályszerűségei és keretei között ez nem elvárható! Legtöbb ápoló ugyanúgy áldozata a lehetetlen viszonyoknak, mint a családok és az idősek is. Kár is egymást cseszegetni!

Összefogva, együtt, képviselni kell az otthoni ápolás szakmai, és etikai kereteit, illetve az ezzel kapcsolatos elvi elvárásokat. Továbbá kikövetelni a mindenkori Parlamenttől, hogy ennek a törvényi és gazdasági kereteit, a minőségbiztosítás rendszerét, és a hozzá szükséges szervezeti infrastruktúrát, az egész ország területén létrehozza.

Mit tehetünk a megfelelő rendszer létrehozásának érdekében?

És ahogy már írtam: amíg a rendszer nem javul, nem alakul ki az idősgondozás körül, addig ez lesz ami most is van: kaotikus, visszaélésekkel terhes, stresszes félmegoldások! Lelépő, vagy meg sem jelenő ápolók….

Hírlevél feliratkozás

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

3 replies »

  1. Én jó ideig egy vállalkozásnak dolgoztam, nagyon kiszolgáltatottan! Kértem, jelentsen be, megtagadta, mindíg könyörögni kellett a megdolgozott pénzemért, és keveset fizetett. Kiderült, hogy trüközött, adócsalt, stb.
    Egy ideje magamat hírdetem pénzért, van, hogy régiek ajánlanak tovább, vagy újból hívnak más családtaghoz. Sajnos a Gondozók is ki vannak téve a Gondozottak, vagy Családtagjaik kénye-kedvére! Volt már szexuális zaklatás, odamentem megbeszélt időre, nem engedtek be, és egyéb finomságok! Nem vagyok felelőtlen, 10 év alatt 1x volt, hogy eljöttem, mert nem engedett be demens beteg! De értesítettem a Csaladját. Olyan volt, hogy aznap közöltem, másnap nem jövök, mert becsaptak, vagy nagyon mást akartak, mint amit megbeszéltünk! Én nem bízom a Cégekben, nincs védelem, garancia, csak lehúzás!!!

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.