Életközépi Változás

Repülés, bakancslista, álom és valóság

Megvan az az álom, mikor egy hegyen, magaslaton állsz, kiterjeszted a karod és elemelkedsz a levegőbe? Csodálatos érzés, fölé repülni a tájnak, élvezni a teret és a szabadságot.

Na, a siklóernyőzés ugyanez, csak a való életben… Elmondhatatlanul jó érzés…!

2008-ban startoltam először, kölcsön felszereléssel, egy tanfolyam keretében, Fedémesen. Kicsike domb, tanulni jártak oda a kezdők. Talán 30-40 méter magas. Soha nem felejtem el az érzést… Pontosan ugyanaz volt, mint álmomban. És azóta is mindig ugyanez a start! Felemelő… És tényleg 😊:


ilyen a start csörlővel

Az emberiség évezredeken keresztül csak álmodozott arról, hogy repül. Annak az első tanfolyamnak az első elméleti óráját úgy kezdtük, hogy az oktató azt mondta, hogy először is egy percig emlékezzünk azokra az ősökre, akik munkája, felfedező kedve és sokszor az élete árán jutottunk el oda, hogy immár tényleg és biztonságosan repülhetünk.

Elnézem néha a “repülőgépemet”. Nem is kéne idéző jelbe tenni, mert valódi repülő gép, de mégis olyan fura. Egy hátizsákban elfér az egész, felmászhatok vele egy hegyre, kibonthatom a szárnyat mint egy katica, és belestartolhatok a végtelenbe. Vagy kimehetek olyan helyre ahol csörlővel felhúznak, leoldok, és enyém a tér.

Egészen más ez, mint zárt repülőgépben repülni. A szárny puha, a beülő kényelmes, a testemmel és a karommal kormányozva “lebegek a semmiben”, pontosabban siklok a levegőben. Ha szerencsém van, madarakat is láthatok körözni. És amit a leginkább szeretek, az a hűs levegő simogatását érezni az arcomon, miközben csodálom a tájat.

Aztán mikor vége, finoman kilépek a levegőből a földre, és az élet megy tovább…:


ilyen a landolás

Szabadság vagy félelem?

A siklóernyős repülés egyébként messze túlmutat önmagán. Az élet egyik nagy dilemmájának is a remek szimbóluma. Mennyit ér a szabadság? Mennyit ér a tér, a tiszta hűs levegő, a perspektíva? Mit kezdhetek a félelemmel, ami nyilván jogos, de mégis annyira korlátoz? Le tudom-e küzdeni? El merek-e indulni abba az új, ismeretlen világba, ami annyi jót igér, mégis annyira félelmetes?

Még a gondolat csírájában sem volt meg a Tudatos Öregedés, mikor elkezdtem repülni tanulni. Még eszemben sem volt, hogy később időseket fogok gondozni és testközelből tanulmányozni az öregedést, a halált. Csak a vágy fűtött, megélni azt, amit az álmomból ismertem.

Aztán teltek az évek. Láttam sok öreg embert, láttam sok haldoklót. Munkám része lett az élet végességének tanulmányozása. Az ügyfeleim életét napi szinten követve az egyik tanulság amit a saját öregedésemre vonatkozóan még tisztábban láttam: nem érdemes, nem szabad várni. Nem szabad beleragadni a félelmekbe, mert az évtizedek értelmezhetetlen gyorsasággal elperegnek, és aztán már késő.

„Úgy szeretnék repülni mint egy madár!”

Sokakban fogalmazódik meg ez a gondolat nyilván. Ennek a hölgynek is, aki 80 éves szülinapjára a férjétől egy siklóernyős repülést kapott ennek örömére. A férfi mesélte a történetet a reptéren, mikor vártuk a startját. A hölgy már nehezen jár, de miután landoltak, csillogó szemekkel mondta, hogy mennyire tudná ezt többet is csinálni. #respect 😊


80 évesen sem késő ❤

Repülés Gödöllőn

Végezetül egy jó hírrel tudok szolgálni azoknak, akik maguk is álmodoznak arról, hogy kipróbálják a siklóernyőzést. Netán a bakancslistájukon fent van.

Budapesttől kevesebb mint 30 km-re, Gödöllőn is van lehetőség megélni az élményt. Mégpedig olyan pilótával, Szabó Péterrel, akire a családtagjaimat, a gyerekeimet is jó szívvel bíztam, és magam is tőle tanultam a repülést. Péter egyébként a Felhőút Egyesület elnöke is. További jó hír, hogy a Tudatos Öregedés közösségének tagjai 10% kedvezményt kérhetnek. Bejelentkezni itt lehet: http://sikloernyozz.hu/motoros/

Kétféle repülési mód van, az egyik a tandem trike. Itt motorral száll az ernyő, és előnye, hogy az elején nem kell nekifutni, tehát láb-barát. Azoknak különösen jó, akik nehezen járnak. A másik a gyalogos tandem siklóernyő, itt nincs motor, csörlővel húzzák fel a tandemet. Ennek előnye az hogy csendes, és ha szerencséje van az utasnak akkor termikelni is lehet a madarakkal :).
Illetve van még egy harmadik lehetőség is: motorral fel lehet menni 800 méter magasra. Ott a pilóta leállítja a motort és vitorlázva szállnak le. Ekkor a hangtalan suhanás is élvezhető 6-7 perc erejéig.


Miléna is kipróbálta a trike-ot

Pár fotó a gödöllői reptérről és a tájból, ami a város fölött látható! Enjoy 😊 !

ez a videó pedig csak szimplán tök jó 🙂


*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.