Csúszka

Külföldön élsz, de a szüleid/nagyszüleid Magyarországon?

Az elmúlt hónapok és a korona kapcsán kialakult helyzet a korábbinál is szemléletesebben mutatta meg mindannyiunk számára azt, hogy az idősgondozás viszonyai Magyarországon mennyire áldatlanok és kaotikusak. Ez persze már korábban is így volt, de most jócskán rázoomolt a figyelem a témára.

Három random eset az utóbbi hetek-hónapok számtalan hasonló történetéből:

  1. A gyerek Angliában él, a Magyarországon élő idős szülő elesett, eltört a karja. Azonnali segítséget keresnek!
  2. A gyerek Svédországban él, az édesapja demenciája hirtelen leromlott. Azonnali segítséget keresnek!
  3. A nagyit ápoló szülő koronás, de ezt titkolni kell a demens nagyi előtt is. A külföldön élő unoka próbálja távból megoldani a helyzetet. Azonnali segítséget keresnek!

És akkor olyan sztorit most nem is hozok, amiben a szülőt kitették a kórházból egyik napról a másikra… Az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszerünkhöz fordulók panaszai gyakorlatilag erről szólnak: az idős szülők, nagyszülők, rokonok gondozása, ápolása, ellátása megoldatlan, segítségre van szükségük.

Az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer egy, a probléma méretéhez képest kicsinyke és brutálisan alulfinanszírozott, civil kezdeményezés. Bár a rendszernek vannak támogatói, ez a pénz az IT költségeinket sem fedezi. (Egy cég egyébként beszállt, de erről majd hamarosan külön mesélünk.) És bár sok pozitív visszajelzést kapunk a családoktól, kapacitásaink végesek, és messze-messze nem tudunk mindenkinek segíteni. Ahogyan azt már több helyen megírtuk, struktúrák építésére van szükség. És profi ügynökségekre.

Ami viszont egészen megdöbbentő még nekünk, a rendszer működtetői számára is, az az, hogy az államtól mennyire nem kapnak segítséget az emberek. Egyszerűen nincsen hova fordulniuk. Zéro! Nada!
Olyan kérésekkel fordulnak hozzánk családok, mint pl. a fenti koronás esetben, amire komplett, rendszer-szintű, járvány-kompatibilis állami válasznak és megoldásnak kellene lennie! De nincs! Már az önmagában is nonszensz, hogy ilyen nehézségekkel családok az állami ellátórendszer helyett, annak hiányában, egy kicsiny, önkéntes, segítő közösséghez kénytelenek fordulni! Márpedig a szeretteink ellátása nem várhat heteket, hónapokat…

Ez van…! Ezzel dolgozunk…!

Csakhogy! Azt is gondoljuk, hogy mindezt nem kell és nem is tanácsos sem szó nélkül, sem válasz nélkül hagyni. Olyan volumenű és olyan mélységű a probléma, amire megoldásokat kell találnia és építenie az érintetteknek, hamár a mindenkori kormányzat és a politikai pártok sem hajlandóak érdemi válaszokat kínálni.

Munkánk egyik következő lépése az, hogy kapcsolódni igyekszünk azokkal a magyarokkal, akik külföldön élnek, idős rokonaik, szeretteik pedig Magyarországon. Azokkal a külföldi honfitársainkkal, akik idős rokonai már most, vagy várhatóan a közeli/távoli jövőben segítségre szorulnak. Szeretnénk veletek kapcsolódni és egyben pontosabban megismerni a ti helyzeteteket! Kapcsolódjatok, töltsétek ki a felmérésünket:

Mi, a Tudatos Öregedésben azt gondoljuk, hogy vagy a kezünkbe vesszük a sorsunkat, vagy marad az, ami most van: magukra hagyott, küszködő családok, idősek, középkorúak, fiatalok. Ígyhát építkezünk…
Várjuk közösségünkbe azokat, akik hasonlóan gondolkoznak, és szintén szándékukban áll tevékenyen részt venni az idősödő társadalmaink viszonyainak javításában!

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .