Család

Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon

Három és fél évvel ezelőtt hoztuk létre a “Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon” elnevezésű FB csoportot, aminek mára 8.500 tagja van. Amúgy is elég sűrűre sikeredett a 2020-as év a korona és az ezzel kapcsolatos idősgondozási állapotok fokozódása miatt.


Sok órát, figyelmet, pénzt és munkát fordítottunk és fordítunk ebbe, és szerettük volna megtudni, hogy mi a véleménye minderről az érintetteknek. Ezért egy anonim felmérést készítünk, melyben visszajelzéseket kérünk a csoport tagjaitól a csoporttal kapcsolatos véleményeikről.

A felmérés még jelenleg is zajlik, de már jönnek a visszajelzések.

Hogyan értünk ide?

Eredetileg a Tudatos Öregedéssel nem terveztünk egy ilyen idősgondozós rendszert építeni. Én mint angliai bentlakásos idősgondozó az Egy ápoló naplója című honlapon kezdtem mesélni a tapasztalataimról. Ennek kapcsán kezdtek el először csak az ismerőseim, aztán mások is írni és segítségeket kérni: tudok-e segíteni abban, hogy a Magyarországon élő idős rokonaik ellátásához ápolót találjanak. Illetve nagyon sok kérdésük volt azoknak, akik családjában váratlanul keletkezett idősgondozási igény, és kapkodva keresték az információkat a helyzet megoldásához.

Egyre több volt az ilyen kérés, és aztán már bírhatatlanul túl sok időt igényelt a válaszolás. Eközben, ezen keresztül, egyre inkább kirajzolódtak a fő kérdések, fő dilemmák, magának az idősgondozás katasztrofális, nyomasztóan reménytelennek tűnő realitásának a tere és jellege Magyarországon. Számomra a dilemma ekkor az lett, hogy vagy leállítom teljesen ezt az informális segítést és valami kevésbé kilátástalan tevékenységbe teszem az időmet, vagy elkezdünk a problémákra valamilyen strukturált, rendszerezett, hatékonyabb válaszokat kínálni. Elkezdtünk itt olyan cikkeket írni, amit a kérdezőknek el tudtunk küldeni, az egyenkénti részletes válaszolások helyett.

Egy másik lépéseként létrehoztuk a “Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon” FB csoportot. A csoport – már amennyire a FB ezt lehetővé teszi – erősen strukturált, és moderált. Célunk az, hogy kifejezetten szisztematikusan és következetesen tartsunk egy olyan kommunikációs teret, amiben az érintettek folyamatos és konstruktív tónusú dialógusban tudnak egymással lenni. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert így tudnak az igények és a szolgáltatások összetalálkozni, és így van lehetőség arra a fajta önszerveződésre, ami ahhoz szükséges, hogy hosszú távon érdekképviseleti szinten is tudjanak az érintettek közösen fellépni.

Az érintettek visszajelzései

Bár ahogy már említettem a felmérés még zajlik, az eddig beérkezett válaszok nagyon jó tükröt tartanak nekünk egyrészt a mi munkánkról, másrészt a magyar idősgondozás viszonyairól. Ezekről egyébként írtam már részletesebben is:

1. Az otthoni idősgondozás helyzete Magyarországon

2. Amikor már mindent elmondtunk az idősgondozásról: önszerveződés nélkül nem fog menni

3. Itt, ezen a honlapon a kapcsolódó cikkek.

Az eddig beérkezett visszajelzések tanulságait szeretném most itt kihangosítani. Olvasva a válaszaitokat az az érzésem, hogy számotokra is informatív és inspiráló lehet.

A beérkezett visszajelzéseket, rövidítés nélkül, itt lehet elolvasni.

Mi a véleményed a csoportról?

1: Nem túl jó csoport, 5: Kifejezetten jó csoport

Mi a véleményed a csoportban zajló beszélgetésekről?

1: Nem túl jók a beszélgetések, 5: Kifejezetten jók a beszélgetések

Mi a véleményed a csoportban zajló család-ápoló kapcsolódások lehetőségéről, esélyeiről?

1: Sok másik helyen is van hasonló lehetőség
5: Ez a legjobb/leghatékonyabb a magyar lehetőségek között

Mi a véleményed a moderációról?

1: Nem jól segíti a csoport életét 5: Kiválóan segíti a csoport életét

Mi az ami kifejezetten tetszik a csoporttal kapcsolatosan?

Van lehetőség korrekt, tapasztalattal és emberséggel rendelkező ápolókkal, gondozókkal kapcsolatba lépni
Tudunk egymásnak segíteni, kérhetünk tanácsot .Sok kollégát ismerhetünk meg ,tudjuk figyelmeztetni egymást, ha gond van a feltett munkával !
Tetszik.hogy időben törlitek a nemkívánatos hozzászólásokat.
Szigorú admin
Szabadon el mondhatjuk a véleményeinket.
Sokan azonnal jelentkeznek a felhivasokra
Sok új, friss szakmai információ kapcsolódik, tippek, trükkök az ápolás fizikai részének könnyítésére, a mentális “erőnlét” megtartásához. Nem vagyunk “egyedül” …..
Sok tag, ez az ápoló-család kapcsolódást is segíti, és több nézőpont is találkozik. Az éppen szabad ápolók időnkénti egy poszt alatt összegyűjtése is nagyon jó, a jó idősotthonokat összegyűjtő poszt is jó volt.
Nekem otthonos..jó Mamája Kinga a csoportnak..köszönet
Nekem nagyon sok hasznos infót tartalmaz
Nagyon sok hasznos információt kaphattam, a szüleim betegek és sokat tanulhatok az ápolók, ápolónők gondolatairól, arról, hogy mi, családtagok mivel tudjuk őket támogatni.
Nagyon jó, hogy van ez a csoport. Itt találtam rá a mostani munkámra . Sok olyan információ kerül megosztásra, ami sokunk javára szolgál. Köszönöm az adminok munkáját ez így jó ahogy van.
Nagyon aranyosak vagytok 😘 admin.
Minden úgy jó, ahogy van.
Korrekt moderálás, érdekes cikkek, jó témák beszélgetésekhez.
Könnyen lehet munkát találni a csopi által.
Kedvesség, empátia, készséges segítség! Nekem kifejezetten tetszik amennyiben, kérdésem, keresem segítségre van szükségem, legtöbbször, meg kapom a segítséget! Nagyon jó kommentek hozzá szolások vannak! Magam részéről örülök a csoportnak! Köszönöm szépen!
Hogy egyáltalán létezik
Hirdetésekre pár nap alatt segítséget kaptam, több mint 10-en jelentkeztek. Volt akitől még jó tanácsot is kaptam. Hasznos, gyakorlati tippek is olvashatók a csoportban.
Ha kérdésed van akad vki aki már tapasztalt és ad rá választ. Jó indulatú, segítőkész emberek is vannak, akikre lehet számitani. Könnyebben lehet munkalehetőséget találni.
Gyors információ,tájékozódás és akik tényleg szívből segítik egymást.
Facebookon meg lehet nézni az adott jelentkező profilját. Az ajánlások is hasznosak.
Dinamikus, jól vezetett, jól moderált csoport.
Az, h létezik, tehát van a problémának felülete.
Állandóan mozgásban van az oldal. A moderálás aktív és empatikus.
A vezető fáradhatatlan hangolása, a csoporttagok nagy részének figyelme.
A tájékozzatás.És nagyon jo a napi kis csipkelödés
A szinvonal, a hangnem, a stilus. Magasan kepzett kulturalt emberek gondolkodo valaszai, elemzo magatartas.
A nyitottság és a türelem!
A munkalehetőség,és bármikor kérhetjük egymás segítségét mindig vannak,vagytok akik feltétel nélkül segítik a munkánkat…köszönjük hogy van ez a csoport!
A moderátor intelligens és mindíg toppon van.
A magyar csoportok között ez van a legjobban moderálva, ennek köszönhetően itt a legkevesebb a kereső családok támadása ismeretlenül. És az admin sem adja a támadók alá a lovat, hanem próbálja mind a két felet egyenlően segíteni, megvédeni, avagy nem teret adni a – sokszor csak a fennálló jelen viszonyok miatt – a támadásnak. Szóval köszönjük a munkádat! 😉
A leghatékonyabb lehetöség ápolót/gondozót találni. Mi is ezen a fórumon találtunk édesanyám mellé egy ápolot akivel nagyon elégedettek vagyunk.
A csoport, a moderátorok, a kerdesfelvetesek hangneme, a profi szabalyok, a határozott, de kedves moderacio. Ez volt az a csoport, ahol a moderatortol maris erdemi segitseget, sot támaszt kaptam a bajban.

Mik azok amik NEM tetszenek a csoport működésével kapcsolatosan?

Viták
Vannak olyan tagok, akik nem valók ide
Vannak néhányan, akik rossz hangnemet használnak! Ők az aranykoszorús negatív emberek!
Szűrni kellene a létszámot.
Profil kép nélküli tagság
Olyan emberek is vannak akik nem csoportba valok.
Nincs semmi 😀
Nincs olyan.
Némely komment, amely nem a csoport hibája
Nem úgy tűnik, hogy tapasztalt profi ápolók vannak a csoportban, inkább megbízhatatlan emberek akik csak pénzt akarnak de nem lehet igazán számítani rájuk. A mi tapasztalatunk az volt, hogy három hölgy is megbeszélte velünk, hogy eljön nagymama jónak segíteni, majd utolsó pillanatban lemondta. Az egyiknek az utazási költséget is fizettük előre és csak egy részét utalta vissza miután nem jött el mégsem.
Nem mindig lehet kiszűrni a kóklereket. Nekem 2,5 éve volt nagyon rossz tapasztalatom. Akkor volt is egy ideig “fekete lista”, nem tudom, mi lett a sorsa
Mindig csak az ápolók érdekképviseletéről olvasok, arról nem, hogy az ápoltak és a családtagok is mennyire kiszolgáltatottak ebben a helyzetben, ami lelkileg is nehezen viselhető el, egy szimpatikus ápoló esetén is, és logisztikailag is sokszor nehézséget jelent.
Kontrollálatlan sok sületlenség is szabadon terjesztett, kevéssé érzékeny a magyar helyzetre, cél sokszor az ápolók bérének kritikátlan feltolása. Hangsúly a kritikátlanon van.
Amikor az admin törli a hozzászólást.
Ami nem tetszik az minden csoportban az életben is megtalalható a kevésbé kultúrált megnyilvánulások.
A szakképzetlen ápolók magyar mentalitásból történő sírásai…
A csoport működtetésével kapcsolatban minden tetszik, szívből köszönöm! Nekem egyedül az fájdalmas, ahogy több ápoló megnyilvánul. Senkit nem ítélek el, mi nagyon rendes, tisztelettudó család vagyunk és ezért nehéz olvasni sokszor, ahogy ők írnak ápoltakról. Néha, mintha nem emberek lennénk. Mindent köszönök! Egészséget, áldott Karácsonyt!

Hogy lehetne szerinted javítani a csoport működésén?

Többet fegyelmezni az incorrect hozzászólásokat mert ugye a stílus az ember
Több tag esetleg megyénként lebontva több visszajelzés családoktól ápolóktól.
Több moralitást, több vállalkozói infót, több szakmai elvárást.
Tanitani kellene ezt a fajta apolast, iskolaban, szintekre, teruletekre tagolva. Legyen apolo, gondozoo, demens cukor, mozgasszervi stb… Szakteruletekkel. Sok pszichologia.
Talán érdemes lenne valamilyen modon értékelni az ápolokat, megkönnyitendö a családok választását.
Talán a munkák kapcsán, a durva kommentek kizárása!
Szerintem a jelenlegi körülmények között sehogy. Most így jó.
Nem tudom. Esetleg bizonyíték, h tényleg van ápolói tapasztalatuk vagy végzettségük.
Nem hiszem hogy lehetne javítani, ez más csopikhoz képest sokkal jobb. Ez a szakma teljesen felhígult, mondhatni félelmetesen. Ez ellen nem hinném hogy egyelőre tudnánk tenni bármit is.
Nagyon nehéz a dolgotok ennyi ember szája íze szerint dolgozni,De minden szívfájdalom nélkül törölni kell az olyan embereket akik kötekednek és nem veszik figyelembe a szabályokat.
Mint ahogy eddig is ki kell a szűrni a rosszindulatú primitív megszólalókat
Még több tag kellene.
Majd a honlappal, valami ajánlom/nem ajánlom rendszer mindkét félnek fontos lenne.
Kulon kellene valasztani az “apolast” szolgaltatokat es igenyloket a “gondozast” szolgaltato’ktol, igenyloktol. A gondozas dija joval alacsonyabb, mint a szakapolase, jogosan, igy nem kellene a csupan gondozast igenylo csaladoknak elszenvedni az osszes durva kirohanast magasan kepzett, jol fizetett apolonoktol. Szinten kulon kellene valasztani a Magyarorszagon gondozast vallalokat a kulfoldon dolgozoktol, a fent leirtak miatt.
Kötelező legyen pl a valós arckép és bizonyos adatok.
Keményebb moderalassal
Jó így
Ha az ápolókról esetleg lehetne tudni, ki megbízható. De sajnos ötletem nincs erre, tudom, hogy ez nehéz. Csak segítene, ha lenne értékelésük.
Ha a tagok intenzívebben segítenek a csoportkezelésben . (jelentés az adminnak funkció)
Az ápolói oldal érdekvédelmét erősítő vonal mellett az ápoltak és a családtagok problémáinak is nagyobb teret lehetne adni. Mert ha valaki itt véletlenül a család részéről megszólal, tuti, hogy előbb-utóbb ő lesz a “közellenség”. Emiatt szerintem sok családtag nem is mer írni az esetleges problémáiról, pedig sokszor az is segíthetne legalább “kiereszteni” a gőzt, ha lehetne kulturáltan beszélni róla, hátha még segíteni is lehetne egy-egy problémán.
24 órás adminisztrációval 😂👍

Bármi egyéb visszajelzés, ötlet, javaslat, kritika amit elmondanál

😘😚😙
Valahogy nagyon jó lenne egy korrekt fizetési határt fixálni mert sokan igen alacsony méltányos összegért vállalják csak vagy államilag támogatottá tenni mert sok családnak nehéz kigazdálkodni az ápolói díjat.
Szuper hogy van
Szép ünnepet!
segítsük egymást és ne felülkerekedni akarjunk másokon
Remélem, hogy egyszer Magyarországon is szabályozott lesz az idős otthonápolás, és ebben ennek a csoportnak a tapasztalatait és javaslatait is hasznosítani fogják.
Köszönöm az adminok áldozatis munkáját
Nincs, kitűnően végzitek a csoport működését!
Nekem tetszik
Bár már nem vagyok aktiv tag , de sokat olvasgatok
..jó itt köztetek …❤
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a csoportot, bár csak a járvány után fogok élni a lehetőséggel.
Nagyon köszönöm a munkádat, kb életeket mentesz ezzel, mint ahogy nálunk is 🙂
Legyen ez a csoport ès sok sikert tovàbbra is
Látszik, hogy ami tőletek telik azt megteszitek, pl.lezárod a komment lehetőségét mikor kezdenek elfajulni a dolgok. Én hálás vagyok Nektek, hogy ezt csináljátok. Köszönöm és további jó munkát, kitartást kívánok.
Áldott Karácsonyt és egy sikeres Boldog Új Évet.
Kritika:Nagyon nemtetszik:érdekel,küldök üzit,hívj vissza….már csak a KÖSZCSI meg a PUSZCSI hiányzik tőlük!Nembeszélve a munkaadó tegezéséről!!!
Köszönöm, hogy vagytok és hogy a csoport tagja lehetek!
Köszönöm, hogy csináljátok, nagyon szükség van rátok
Köszönjük a munkádat, a profi, mindkét félnek segíteni akaró hozzáállásodat! Reméljük egyszer lesz itt érdemleges változás …
Köszi a munkât!
Kicsit a németnyelv tanulás segitése intrnzivebben jo lenne!
Keveset írok nagyon sokszor eltér a véleményem A stílusról nem is beszélve de hát nem vagyunk egyformák Köszönöm a munkádat
Én személy szerint örülök Nektek,ügyesek vagytok jól csináljátok.Legyetek kicsit keményebbek.Kitartást és kellemes ünnepeket kívánok.
A rossz tapasztalatokat (ott ahol már megfordult pár segítő, apolo, gondozo annak oka van) jó lenne ha megosztanak mert abból is lehet tanulni.
A csoportra csak pozitívan tudok gondolni, az én gondozottaim a ti segítségetekkel tudott létre jönni!

Ami a magyarországi idősgondozás viszonyaival kapcsolatosan MINIG kijön:

Minőségbiztosított rendszer
építésére és működtetésére van szükség!

Mi pedig egyelőre tovább folytatjuk ezt az építkezési munkát, egy gondoskodó(bb) Magyarország érdekében, és amelyhez a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is várjuk azokat, akik szeretnének ebben az építkezésben részt vállalni!

Békés, boldog ünnepeket kívánunk mindenkinek, kevés nehézséget és jó egészséget!

2021-ben, immár a 2020-as év tanításainak konklúzióit levonva, új időszak kezdődik. Vagy legalábbis kezdődhet… 🙂

Ezúton is köszönjük minden támogatónk és patrónusunk
részt vállalását, pozitív hozzáállását, segítségét, hozzájárulását, támogatását!

#gondoskodómagyarország

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.