Bolygónk

A béke szigete, avagy a máltai korona

Van néhány pöttömnyi, önálló országot formázó szikla a Földközi tengerben: Málta. Területe összesen is kisebb mint Budapesté. Ha a nemzet légitársaságával érkezik ide az ember, akkor a hangszóró a nép sajtságos angol akcentusával köszönti: “Üdvözöljük a Máltai Szigeteken!”.

Lassan hét éve élünk itt, a magam részéről szűnni nem akaró csodálattal, tisztelettel és mély hálával figyelem, ahogy ez a maroknyi nemzet az életét szervezi és éli. Málta az Európai Unió tagja, de még a google térképen is erősen kell zoomolni, ha látni szeretnénk. A világ-hírekbe is csak ritkán kerül be, pedig a koronavírus járvány kapcsán biztosan nagyobb figyelmet érdemelne.

Sokat lehet hallani a svéd modelről, az új zélandi megoldásokról, a németekéről is. Pedig megkockáztatom, hogy Málta a világ legsikeresebb országai között van, a járvány kezelése szempontjából. Csak tippelek, nem láttam erről leírást, de abban jó szívvel mernék fogadni, hogy az EU országai közöl, jelen időpontig az egyik legprofibban kezelik a helyzetet.

Ebben a cikkben arról mesélek, hogy mint egyszerű expat polgár, milyen tapasztalatokat szereztem az elmúlt lassan egy év alatt, a járványra adott társadalmi válaszokkal és intézkedésekkel kapcsolatosan. Nyilván ez az egész kérdés egy honlap cikknél jóval összetettebb, számos nehézséggel küzd ez az ország is és egyéni szinteken nagyon sokféle módon élik meg az emberek. Talán valaki-valahol ír majd egy átfogó, európai-szintű ország-elemzést erről az időszakról. 

Tehát Málta:

Már a járvány elején, idejében, és hatékonyan léptek fel

Március elején vezették be azt az intézkedést, hogy ha bárki külföldről utazik be, akkor neki és a teljes háztartásának is két hét karanténba kell vonulni. Ezt a rendőrség elég komolyan ellenőrizte is, a maguk barátságos módján. Kivonultak a marconák, maszkban-kesztyűben, becsöngettek, kérdezték, hogy mindenki otthon van-e. Mikor hűvös volt, mondták, hogy ne is menjünk ki, nehogy megfázzunk. Mindeféle kérdésünkre korrekten és kifejezetten támogatólag válaszoltak.
Ekkor már voltak koronás esetek a szigeten is, ezzel viszont megakadályozták a gyors terjedést.
Ezt az intézkedést aztán később enyhítették, és már nem volt tovább erre szükség.
Az aktuális utazási szabályok itt olvashatóak.

Nagyon gyorsan nagyon hatékony tesztelési rendszert vezettek be

Az országban több helyen is teszt-központokat állítottak fel. Telefonos bejelentkezés után 1-2 nappal gyakorlatilag bárki, kérdés és bármilyen akadály nélkül mehet tesztelni, a járvány eleje óta. Ingyen természetesen, hiszen a tesztelés az ország alapvető érdeke. Azt hiszem ez az egyik legfontosabb eszköz amivel megfogták, és a mai napig is kontroll alatt tartják a vírust. Az eredményeket már általában másnap, vagy 1-2 napon belül sms-ben és emailben megküldik.

Nincs lezárva az ország, az élet visszafogodtan, de jól működik

Nincs kijárási tilalom, a szolgáltatások működnek. Volt még tavasszal egy rövid leállás, de aztán azt könnyítették. Távolságtartási intézkedések vannak, alkoholt éttermekben nem nagyon lehet venni, de minden működik. Nagyon érdekesnek találom, hogy néhány szoft intézkedés érvényben van, amivel úgy tűnik féken tudják tartani a terjedést. Pl. egyszerre maximum 6 ember csoportosulhat az utcán és kötelező a maszk viselése is.
A turizmus nyilván totál visszaesett, ezzel együtt mindig találkozunk nyaralókkal, mikor kirándulunk.

Az egészségügy eleve is elég profi volt, és a járvány elején mindenféle kapacitás-bővítéseket végeztek. A szakszervezetek aktívak, hallhatóak (pl. a nővéreké), és nem megkerülhetőek a kormányzat által

Gazdasági intézkedések

A kormányzat elég komolyan beleenyúlt a zsebébe, bár ennek a részleteit nem annyira követem. Azt tudom, hogy a vállalkozások és a munkavállalók is mindenféle kedvezményeket, könnyítéseket és támogatásokat kaptak és kapnak is, a járvány eleje óta. A teljes lakosság most fogja megkapni a második 100 eurónyi kupont, amit éttermi és egyéb szolgáltatásokra költhet, a gazdaság motorizálása érdekében.

Persze ezzel együtt is óriási a gazdasági visszaesés, és panaszkodnak a cégek. Így vagy úgy, általában sújtja az embereket a járvány, de számomra úgy tűnik, hogy a maga módján mindenki igyekszik fegyelmezetten állni/bírni azt, ami az ő része a közteherviselésnek. Az kifejezetten megnyugtató, ahogy az érdekvédő szervezetek nyomják és kérik számon a kormányzatot, és az pedig láthatóan próbál és (kénytelen?) reflektálni. Egyáltalán nincs olyan érzése a hétköznapi polgárnak, hogy információs vákuum vagy mismásolás lenne.

Oltás

Zajlik már az oltás, az emberek várják hogy sorra kerüljenek. Úgy tűnik, hogy elég összehangolt ez is, pedig azt tudni lehet, hogy óriási a logisztikai kihívás most minden országban. Az különösen érdekes, ahogy a szakszervezetek és a média is teljesen aktívan kommunikálnak napi szinten a terep problémáiról. De olyan szinten, hogy mit okoz az az idő-tervezési hiba, ami során nem kalkulálták be hogy tél van, és az idős embereknek sok réteg ruhát kell levenni az oltáshoz.

Ha valaki részletesebben is olvasna minderről, akkor itt tud.

Bizalom, társadalmi tőke és fegyelmezett működés

Több máltai ismerősöm is kifejtette, hogy összességében mennyire elégedett azzal, ahogy a kormányzat, és a járvány kezelésének fő felelőse intézi az ügyeket. Nem szálltak el a számok, a haláleset is kevés (233 a mai napig).

Ami számomra a leginkább megrendítő az az, ahogy a nép, az emberek viselkednek. Alapvető norma és társadalmi elvárás, hogy mindenki fegyelmezetten kivegye a részét. Eleve is igaz, hogy Máltán az emberek közötti viselkedésben alapbeállítás a figyelmesség, a barátságosság, a kedvesség. Ez pedig most különösen fontos erőforrás, és bizalmi faktor.

Gyakorlatilag mindenki hordja a maszkot és kifejezetten erős gesztusokat tesznek az emberek egymás felé ezzel kapcsolatosan. Pl. mikor kirándulunk/sportolunk, és egyébként is messze vagyunk egymástól, akkor általában lehúzza mindenki az állára. Aztán mikor úgy 10-20 méterre, tehát jól látható közelségbe kerülünk, akkor mindenki szépen ráhúzza az arcára, látványosan kifejezve, hogy „odafigyel” a másikra.

Még egy embert sem hallottam a maszk viselése ellen tiltakozni, sőt. Az a feltételezésem, hogy az az általános vélekedés, hogy kifejezetten butának és ignoránsnak tartanák azt, aki ilyen tempóval előállna. Az különösen cuki, ahogy ilyen meglett marcona férfiak, vagy kigyúrt fiatalok, traktoron zötykölődő farmerek is szorgosan hordják a maszkot. Kézfertőtlenítő is szinte minden boltban van, és el is várják, hogy használják az emberek. Ez a norma, ami egyrészt a járvány terjedését is akadályozza, másrészt nagyon érzékelhető bizalmat és biztonságérzetet kelt az emberek között.

Számomra ez a legerősebb megélés: ez a pragmatikus, józan közösségi működés, ami láthatóan működik is. Időben meghozott józan és eredmény-orientált szabályok, fegyelmezett és barátságos lakossági viselkedés. Mindez azzal párhuzamosan, hogy egyébként élénk a társadalmi dialógus, és a problémák kibeszélése abszolút része a folyamatoknak mindenféle szinten. Az eredmény pedig az hogy az ország működik, és úgy tűnik eddig elég összeszedetten ugorja meg az akadályokat. Málta egyébként is olyan mint a Tesz-vesz Város. Szorgos és kedves emberek igyekeznek jól és túlélni ezen az apró kőtömbön.

Beteszek pár képet az elmúlt hónapokból, remélem sikerül átadni a hangulatot.

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.