Összes

A mesterséges intelligencia is lenyomja a nőket?

2017 novemberében Lisszabonban került megrendezésre a Web Summit. A világ egyik vezető technológiai rendezvényén 170 ország, 60 ezer látogató, 500-nál több vállalat, ígéretes start-upok és világhírű előadók gyűlnek össze, hogy megvitassák, megünnepeljék a technológia legújabb vívmányait, azok hatását a társadalomra. A rendezvény egyik nagy előnye, hogy mindezt a technológia iránt érdeklődő „laikusok” számára is érthető megközelítésben és nyelven teszi.

A kiállítás területén felállított tucatnyi tematikus színpadon beszélgetések, előadások százai közül lehet választani. 2017-ben külön pódiumot kapott a bolygó tech (Planet tech), a jármű tech (Auto tech/Talk robot), a pénz (MoneyConf), a kreatív (Creatiff), de önállóan szerepelt – többek között – a zene (MusicNotes), az egészség (Health tech) és a jövő társadalmai (Future Societies) is.

Már második alkalommal a Booking.com Women in Tech (WIT) programja keretében 14.000 jegyet ingyen tettek elérhetővé az esemény iránt érdeklődő nők számára. Ennek eredményeként az idén 42% volt a női résztvevők száma, amely a világ Tech rendezvényeit tekintve egyedülálló. A WIT program azért is különleges, mert résztvevő nők számára ingyenes mentoring lehetőség, tematikus workshopok, párhuzamos networking események, sőt a kiállítás területén egy külön WIT Lounge is rendelkezésre állt.

A WIT program tagjaként, idén először, nekem is alkalmam volt részt venni a Web Summiton, amely, túlzás nélkül állítom, igazán sorsfordító volt számomra (többek között megszületett az elhatározás, hogy megcsináljuk a Tudatos Öregedés oldalt).

Egyrészt öröm volt ennyi céltudatos, fókuszált, változásra nyitott, saját magát és másokat is támogató nővel találkozni a Tech világában (mondom ezt több, mint 15 év IT tapasztalattal a hátam mögött), másrészt azt látni, hogy a pódiumokon döntően még mindig férfiak beszélnek, a nőknek legtöbbször még mindig csak a facilitátor szerep jut.

Az, hogy milyen komoly jelentősége van egy booking.com-hoz hasonló nők részvételét támogatói programnak könnyű megérteni, ha tudjuk, hogy a 4 napos Web Summitra a belépő látogatóként 850 Euro (kb. 265.000 Ft). Az általam megismert nők döntő többsége szabadúszóként (freelancer) tevékenykedett, míg a férfiak, akikkel beszéltem, főként valamelyik nagyobb cég delegáltjaként voltak jelen. Szabadúszóként 850 Euro kifizetése egy konferenciára komoly megterhelés, míg a nagyobb cégeknek ez jóval kisebb áldozatot jelent. Azt pedig, hogy miért dolgoznak a nők főként szabadúszóként többek között ebből a postból is kiderül.

De miért fontos egyáltalán, hogy a nők azonos arányban legyenek jelen egy Web Summit kaliberű Tech rendezvényen, egyáltalán, a Tech világában?

Hogy miért és mennyire fontos ez, én is csak a Web Summiton értettem meg. A Tech világában egyre inkább közhelynek számít, hogy a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, rövidítve AI) hatása összemérhető vagy talán még nagyobb lesz az ipari forradaloménál. Bár sokaknak ez még a távoli jövőnek tűnik, valójában ez már ma is a mindennapjaink része. Mesterséges Intelligenciával találkozunk az internetes kereskedelmi és közösségi oldalak vagy egyszerű mobil applikációk használatakor (pl.: Amazon, Netflix, Facebook vagy az Apple alkalmazásokon futó Siri). A társadalomra gyakorolt hatásuk azonban (amely egyébként markáns témája volt a rendezvénynek) csak most kezd tudatosulni még az mesterséges intelligencia fejlesztőben is.

Az, hogy hogyan befolyásolta az amerikai választások végső eredményét a mesterséges intelligencia használata ma már történelem. Konkrétan: a választási során egy adott állásnál a Facebookon és a Twitteren olyan posztok, reklámok jelentek meg a befolyásolni szándékozottak (preferenciával rendelkező, de távol maradni szándékozó felhasználók) oldalán, amely hatására azok mégis elmentek szavazni. (A Web Summiton részt is vett és többek között erről is beszélt a főszínpadon Brad Parscale, Trump elnöki kampányának Digitális Marketing igazgatója.)

Döbbenetes volt látni, hogy az „alkotók”, a mesterséges intelligenciát fejlesztők maguk is utólag döbbentek rá milyen eszközt alkottak és annak milyen hatásai lehetnek. Bár az AI már a mindennapi életünk része, még csak most kezd dialógus kialakulni arról, hogy milyen magatartási normák, „etikai kódex” mentén működjenek a közösségi média óriásai. Most. Kezd. Kialakulni.

Sofia. Az esti buliban beszélgetni is lehetett vele.

És akkor most kanyarodjunk vissza a nők részvételéhez a Tech világában. Ahogy ott ültem és hallgattam a mesterséges intelligenciáról beszélő előadókat, többek között magát Sofiát az első humanoid robotot, egyre inkább hatalmába kerített valami erős rossz érzés. Hirtelen megjelent előttem egy kép, amelyben fehér, felső-középosztálybeli, középkorú, haláltól, betegségektől és a tökéletlenségtől rettegő férfiak mini istennek képzelve magukat egy új világot alkotnak…. a saját elképzelésük, hiedelmeik, saját igényeik szerint. A mesterséges intelligencia nem más, mint egy ember által megalkotott algoritmus, amely saját magát fejleszti tovább. Ezt az algoritmust most férfiak alkotják. Nem kell sok fantázia hozzá, hogy lássuk, milyen szerep jut ebben a most alakuló új világban a nőknek. Látható volt már ennek most is az ékes bizonyítéka, amikor Albert (Einstein a 2. számú humanoid robot) Sofiával (az első számú humanoid robottal) beszélgetve a verbális nemi klisék sorát alkalmazta (pl. Dear Sofia).

Ha komolyan gondoljuk a nemek közötti egyenlőség megvalósítását, akkor nekünk nőknek villámgyorsan meg kell vetnünk a lábunkat és kellő befolyást kell szerezni a mesterséges intelligencia kialakításában, különben ebbe az újonnan létrejövő világban a jelenlegi egyenlőtlenségek, negatív előítéletek változatlan formában öröklődnek tovább. Ideje a feminista mozgalmat a mesterséges intelligencia dimenzióiba is meghirdetni, kiterjeszteni, ehhez pedig szükség van a nők generációinak minden eddiginél szélesebb összefogására, a generációk közötti párbeszédre. Ma inkább a fiatalabb generációk női tudnak természetesebben részesei válni a mesterséges intelligencia világának, miközben az előttük járó generációk női értik/érzik zsigerileg a feminizmus szükségességét.

Még nem késő, de nem is várhatunk a munka elkezdésével.

(Ennek a cikknek ugyan nem témája, de ugyan ez áll a faji megkülönböztetésre vonatkozóan is.)

 

Ha érdekelnek a Web Summiton elhangzott beszédek, előadások, ezen a linken megnézheted őket.

2 replies »

  • Hogyne. Sőt, egy kicsit tovább is megyek.
   Verbális nemi klisé alatt az alábbiakat értem:
   – A beszélgetés alatt az Albert névre keresztelt robot minden alkalommal „Sophia, my dear” vagy egyszerűen „my dear” megszólítást használ, míg Sophia „Professor Einstein”-nek szólítja őt.
   – Van egy különösen „erős” része a dialógusnak (6’30-nál), amikor Ben Goertzel a projektjéről beszél, a Sophia nevű robot pedig hozzáteszi a saját véleményét. Erre az Einstein nevű robot a következőt reagálja:
   „Oh dear, Sophia, this is supposed to be a debate, you are not going to turn it into sales pitch, are you?” (Oh drága Sophia, ez egy vita akar lenni, remélem nem csinál belőle piacot.)

   Mi is történik itt?
   Albert először kioktatja Sophiát, majd értékesítési szövegnek állítja be a Sophia által mondottakat (azt a témát egyébként, amelyről B. Goertzel előtte és utána hosszasan beszél, anélkül, hogy ugyan ezt a reakciót megkapná a robottól).

   Mindezek után Sophia a következőt válaszolja:
   „You are such a genius” (Maga akkora zseni!)
   Ehhez én nem akarok semmit hozzátenni, csak durvaság jönne ki belőlem.

   Frissen újranézve a videót hozzátennék még néhány gender szempontból érdekes megfigyelést.
   Ben Goertzel (a robotokat alkotók egyike):
   – Minden alkalommal nevetgél miközben vagy miután Sophia beszél. Ezt egyszer sem teszi meg Alberttel.
   – A beszélgetés alatt rendszeresen megérinti Sophia vállát, míg Albertét összesen egyszer.

   Amikor Goertzel rá akarja venni a robotot (12’39-nél), hogy ő, Sophia beszéljen a projektjeikről, Sophia pedig megjegyzi, hogy Goertzel nyelv generáló modulja fejlettebb, mint az övé, Goertzel a következőként érvel: „Nos igen, de te aranyosabb vagy, mint én”.
   Mennyire tudjuk ezt a dialógust “Professor Einstein”-nel elképzelni ugyan ebben a szituációban?
   Az pedig szinte banális közhely, hogy Sophia meditációs ASSZISZTENS-ként SEGÍT az embereknek, Professor Einstein meg ugye…
   Itt a video mindezek megtekintésére:

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.