Gondoskodás

Új idősgondozási program 770 millió Euróból … Hollandiában

A holland kormány, felismerve az idősgondozás már ma sem fenntartható helyzetét, komoly lépésre szánta el magát. A napokban indult el ugyanis az Idősek lakhatása, támogatása és gondozása program (WOZO). A több intézkedésből és kezdeményezésből álló program célja, hogy az idősgondozás megfelelő módon gondoskodjon a jelen és a jövő időseinek igényeiről.

A gondoskodási válság Hollandiában is egyre komolyabb méreteket ölt, hiszen itt is az egyre jelentősebb munkaerőhiány mellett egyre növekvő idősgondozási szükségletre kell megoldást találni.

Az idősgondozási szektor szinte valamennyi résztvevője egyetért abban, hogy a jelenlegi működés átszervezésre szorul, erre pedig a kabinet a következő öt évben 770 millió eurót biztosít.

A ma és a jövő idősei ugyanis sokkal életerősebbek, sokkal tovább élnek még az esetleges krónikus betegségeikkel együtt is. A mai idősek sokkal tovább tudnak és akarnak önálló életet élni, mint az előttük járó generáció. Saját maguk kívánjak irányítani az életüket még abban az esetben is, ha esetleg valamilyen mértékben gondoskodásra szorulnak. Hallani sem akarnak arról, hogy a róluk való gondoskodás határozza meg az életüket, tovább akarják élni a saját életüket és ehhez van szükségük támogatásra az idősgondozási rendszertől. Ehhez azonban át kell szervezni a jelenlegi rendszert.

Az új program az idősgondozási szektor résztvevői által közösen megfogalmazott, új normákra épül: „Önállóan, ha lehet; otthon, ha megoldható és digitálisan, ha van rá mód”

Az idősgondozásban érintettek közös célként fogalmazták meg, hogy egy olyan idősgondozási és támogatási rendszert dolgozzanak ki, amelyben az idősek új képességek tanulásával, fittségük megőrzésével, segítő eszközök és a helyi környezet támogatásával a lehető legnagyobb mértékben önellátóak maradnak.

Alapelv mostantól, hogy az egészségügyi ellátás digitális formában történik, amennyiben ez lefedi az igényeket. A digitális innováció nagyon sok területen javíthat már ma is az ellátás színvonalán, legyen az videó beszélgetés a kerületi nővérrel, egy gyógyszer bevételére emlékeztető robot, vagy az elesést érzékelő és a helyi nővért riasztó szenzor.

A fő irányelv azonban  minden esetben az, hogy mindenki az otthonában élhessen, ameddig csak ez lehetséges. Ehhez természetes az is kell, hogy az otthonok az idősgondozási feladatok ellátásának megfelelően legyenek kialakítva. Ennek fényében a megfogalmazott cél az, hogy 2030-ra 170.000 lépcsőmentes és 80.000 akadálymentes otthon legyen Hollandiában.

A támogatási program külön kiemeli az intergenerációs lakhatási modellek kialakítását, megoldást kínálva ezzel mind az idős, mind a fiatal generációk lakhatási problémáira.

Azt, hogy a holland kormány komolyan veszi az idősgondozási válságot, jól bizonyítja hogy a mostani, 770 millió eurós keret mellett az idősgondozásra szánt összeg a 2022. évi 15.6 milliárd euróról 2026-ra 17.2 milliárd euróra emelkedik. Nem titok, az átalakítástól természetesen azt is várják, hogy az idősgondozás hosszú távon kevésbé munkaerő igényes, ezáltal jóval költséghatékonyabb lesz.

Forrás: https://www.rijksoverheid.nl/

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.