Összes

Nyugdíjasfalva Hollandiában, ahol megvalósult a fenntartható, aktív közösség

Üdítő élmény olyan sikeres kezdeményezésről olvasni, amely egyszerre kínál megoldást az időskori elmagányosodásra, a fenntartható lakhatásra és a természettel való békés együttműködésre. Pedig épp ezt valósította meg Hollandiában egy elszánt, zömében nyugdíjas közösség, amikor megálmodták és felépítették „Vriendenerf-t” vagyis a „Barátok udvarát”.

De kezdjük az elején. A történet 2012-ben indult, amikor Willem Takken, a Vriendenerf elnöke és felesége Françoise elhatározták, hogy fenntartható módon és helyen szeretnék együtt tölteni öregkorukat más, 55 év feletti aktív emberek társaságában. Először is megfelelő helyet kellett keresniük a projektnek. Így jutottak el Olst-Wijhe önkormányzatához, ahol lelkes támogatókra találtak ötletükhöz.

Bár az első információs estére több mint 20-an érkeztek, mindössze egy házaspár maradt, akit komolyan érdekelt a kezdeményezés. A Barátok udvarának csapat toborzása lassan haladt, hiszen a résztvevőknek nemcsak időt és energiát, de pénzt is kellett a projektbe fektetniük. Ez pedig nem volt kevés, hiszen a találkozók helyszínének bérlésétől kezdve az építészig minden költséget saját maguk viseltek. Így viszont megfelelő idő jutott részletesen kidolgozni az elképzelést.

Vriendenerf lakói

Vriendenerf kialakításában a kezdetektől szorosan együttműködtek a résztvevők: a tervező, a kivitelező és a jövendőbeli lakók.  Willem Takken szerint az, hogy a megvalósítás és az eddigi együttélés folyamán minden esetben sikerült beszélgetéssel (nagyon sok beszélgetéssel) megoldani a felmerülő nehézségeket és véleménykülönbségeket, annak is köszönhető, hogy az elején közösen megfogalmazták és elfogadták a jövőképüket. „Fontos, hogy egy irányba fordítsuk a tekintetünket, amikor a közös dolgainkról van szó”. A dokumentum részletesen kitér többek között az együttélés szabályaira is. Minden háztartásnak egy szavazati joga van és vétóval is élhet, amennyiben valami tényleg elfogadhatatlan lenne. „Erre azért szinte soha nem kerül sor. Mindent megteszünk, hogy megegyezésre jussunk. Fontos számunkra, hogy bizalmi légkörben tudjuk megosztani egymással a kétségeinket, érzelmeinket, hogy mindig készek legyünk beszélni egymással.”

Ahhoz, hogy 2016-ban az építkezés valóban elindulhatott, nagyban hozzájárult az, hogy az önkormányzat kamatmentes előleget adott a munkák elkezdésére. Sőt, ennél többet is. Lemondott az előleg visszafizetéséről, amennyiben a projekt a megadott időre elkészül. A munkák ezek után igazán gyorsan haladtak és 2017 nyarán a lakók (ekkor a legfiatalabb 55 a legidősebb 75 éves) beköltözhettek megvalósult álmukba.

Vriendenerf, Nyugdíjas falva, ahol a kert és a közösség is permakultúrás alapokon épül

Vriendenerf 21 lakója 5700 m2-en 12 önálló, kisebb méretű, saját hőpumpával és napelemmel ellátott passzív házban él. Ehhez tartozik még közös tárgyaló, mosó/szárító helyiség, zuhany és WC, hobbi helyiség, vendégszoba saját fürdőszobával, fedett biciklitároló és kerti fészer. A permakultúrás zöldség és virágos kertet csakúgy, mint a hozzá kapcsolódó tavacskát Vriendenerf lakói közösen gondozzák. Mindezek energiasemleges kivitelezésben és -bár jelenleg a lakók egyike sem szorul kerekes székre – akadálymentesítve lettek kialakítva.

A “Barátok udvarának” van még egy nagyon fontos hozadéka. Ahogy a közösség egyik lakója megfogalmazta „az emberek állandóan azt mondják, hogy amikor megöregszel, már nem találsz barátokat. Ez nem igaz. A szomszédaim szinte a barátaim, bármiről tudok velük beszélgetni”. Természetesen a lakók nemcsak egymással, de a település lakóival is szorosan együttműködnek, amit a jövőben közös programok szervezésével is szeretnének szorosabbra fűzni.

Vriendenerf, a közös helyiség

Bár azt hihetnénk, hogy projekt a beköltözéssel lezárult, Willem Takken lelkesen beszél jövőbeni terveikről. „Szeretnénk bővíteni az udvart új funkciókkal és sok olyan kihívás áll még előttünk, amelyre a jövőben kell megtalálnunk a konkrét megoldást. Nyitott kérdés még a gondozás megoldása. Megállapodtunk, hogy figyelünk egymásra, segítjük egymást, például ha el kell menni kórházba vagy bevásárolni, de tisztáztuk azt is, hogy nem vagyunk egymás hivatalos ápolói. Konkrét megoldást csak akkor fogunk tudni kidolgozni egy problémára, amikor az a valóságban felmerül. Például, ha valamelyikünk Alzheimeres lesz. Nincs kétségem afelől, hogy apránként ezeket is meg fogjuk oldani. Természetesen mindannyian azon vagyunk, hogy a lehető legtovább önálló és független életet éljünk.”

Mit lehet mindehhez hozzátenni? Sok sikert a további tervekhez!

————————————-

A cikk tartalma a Vriendenerf honlapján található cikkek és a blogbejegyzések alapján született. A fotók szintén az oldalról származnak.

****************************************************************************************
UPDATE: 2021. november 19-én online rendezvényt tartunk a témában. További info:
(1) Közösségi lakhatás! Lehet-e a megoldás? | Facebook

A Tudatos Öregedés FB csoportjához itt lehet kapcsolódni: https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott
****************************************************************************************

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

3 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.