Ageism

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer (Ozmózis Közösség)

Mi is az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer (Ozmózis Közösség)?

Az Ozmózis egy olyan szakmai alapon szerveződő autonóm közösség, ami az idősgondozási nehézségekkel küzdő családokat és az ápolókat segíti információkkal, képzésekkel, tanácsadással, és szolgáltatásokkal.

Az Ozmózis egyben egy olyan társadalmi struktúra és működési keretrendszer, amiben az idősgondozót kereső családok és az otthoni idősgondozást vállaló ápolók egymásra tudnak találni. Továbbá van lehetőség visszajelzéseket küldeni mind a családokról, mind az ápolókról, így el tud indulni egy minőségbiztosítási mechanizmus is a rendszer keretei között. Sajnos egy ilyen rendszer működtetése erőforrás igényes, és jelenleg ezek az erőforrások még nem állnak rendelkezésre. Így, bár sok információ cserél gazdát, és a közösségnek immár több mint 13000 tagja van, minőségbiztosítási munkát nem tudunk kínálni.

Milyen problémára ad választ, az Ozmózis Közösség?

Ma Magyarországon az otthoni idősgondozásnak nincs rendszere, az egész műfaj a feketegazdaság keretei közé van kényszerítve azáltal, hogy a legális munkavégzésnek nincsenek meg sem a jogi, sem a gazdasági keretei az ápolók és a családok számára is megfelelő módon.

A családok Facebook csoportokban, Jófogás hirdetésekben és informális hálózatokon keresztül próbálnak ápolókat keríteni, több-kevesebb sikerrel. Ezzel kapcsolatosan rengeteg nehézség és probléma van, amibe most nem megyek bele, aki már próbált így ápolót keresni, az tudja amúgy is. Ráadásul sok a visszaélés is, mind a családok, mind az ápolók részéről, amivel kapcsolatosan sehova nem tudnak fordulni.

Hogyan segít az Ozmózis Közösség a családoknak?

 

Mit ad ez a rendszer az ápolóknak?

Munkalehetőségekkel kapcsolatos információkat. Továbbá lehetőséget ad visszajelezni, ha gond van a családdal. Az ápoló nincs annyira magára hagyva, mint ami most általánosan jellemző. Amire törekszünk, hogy csak olyan családoknak segítsünk, akik normális bért hajlandóak fizetni és törekszenek arra, hogy megbecsüljék az ápolókat, illetve megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak.
Fontos: kapacitásunk sajnos továbbra sincs pl. jogi segítségnyújtásra, vagy leellenőrizni, hogy egy adott család mennyire korrekt munkát hirdet. Mindenki legyen óvatos, különösen ha feketén vállal munkát.

Az ápolók, az OsmosisCare.Net platformon kialakíthatják saját profiljukat, és szintén ingyenesen hirdethetik szolgáltatásaikat:

Fontos

Ahogy már írtuk, az egész rendszert egyelőre önkéntes alapon működtetjük. Az igénybevétele is ingyenes, tehát sem a családoknak, sem az ápolóknak ezért nem kell fizetniük. A konkrét munka részleteit az ápolók és a családok egymás között beszélik meg, ők szerződnek egymással. Mi abban már egyáltalán nem veszünk részt és a körülményekért nem is vállalunk semmilyen felelősséget. 

Közösségi finanszírozás

A jövőben tervezzük bővíteni a szolgáltatást úgy és akkor, ha a nagyobb volumenű működés költségeit közösségi alapon meg tudjuk szervezni. Ehhez az kell, hogy azok az emberek, akik szerint egy ilyen rendszerre szükség van, részt vállaljanak a rendszer finanszírozásában. Létrehoztunk egy online felületet, ahol havi hozzájárulással lehet beszállni, kinek-kinek a lehetőségei szerint. Amennyiben egy ilyen rendszerre nagyobb kör is igényt tart, akkor fogjuk tudni növelni a szolgáltatás volumenét.

Azok akik az online rendszeren keresztül részt vállalnak a rendszer működtetésében, szintén az Ozmózis Közösség tagjaivá válnak.

A reményeink szerint az Ozmózis Közösség egy olyan autonóm társadalmi struktúrává és térré tud növekedni, ami minőségbiztosított és kiszámítható keretet ad az otthoni idősgondozásban érintett, felelősségteljes és minőségre törekvő családok és ápolók számára.

A munkának még nagyon az elején járunk. Arra viszont büszkék vagyunk, hogy önkéntesen már idáig is eljutottunk. Ez a rendszer, így, ezzel a kapacitással már most is tud működni, fenntarthatóan. 2017 óta rakosgatjuk össze, morzsánként.
A jövő pedig majd megmutatja, hogy van-e tényleges közösségi igény rá, szélesebb körben is.

Ha szimpatikus az ötlet, ha látsz benne fantáziát, ha fontosnak tartod, kapcsolódj! 

Szívesen kapcsolódunk és dolgozunk együtt cégekkel is, CSR és/vagy tartalmilag passzoló projektekben.

***************************************************************************************************
Kapcsolódó cikkek:

Ápolni kell idős szeretteid? Mire érdemes figyelni 

Ápolni kell idős szeretteid? Mire érdemes figyelni 2. 

A bentlakásos idősgondozás hátrányai az idős emberek és a családtagok szempontjából 

Az otthoni idősgondozás helyzete Magyarországon 

Családtagok, hogy bírjátok?

Idősek gondozása otthon, avagy milyen állami segítség igénybevételére van mód 

Tanácsadás családoknak, ha most először fognak fizetett ápolót keresni, felvenni

***************************************************************************************************

1 replies »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .