Ageism

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer (Ozmózis Közösség)

Ezennel nyilvánosan is meghirdetjük az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszerünket!

Nagyjából három éve kezdtük el azt a struktúrát kiépíteni, ami immár olyan állapotban van, hogy annak nevet lehet adni és lehet róla közérthetően beszélni.

Mi is az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer (Ozmózis Közösség)?

Az Ozmózis egy olyan szakmai alapon szerveződő autonóm közösség, ami az idősgondozási nehézségekkel küzdő családokat és az ápolókat segíti információkkal, képzésekkel, tanácsadással, és szolgáltatásokkal.

Az Ozmózis egyben egy olyan társadalmi struktúra és működési keretrendszer, amiben az idősgondozót kereső családok és az otthoni idősgondozást vállaló ápolók egymásra tudnak találni. Továbbá van lehetőség visszajelzéseket küldeni mind a családokról, mind az ápolókról, így el tud indulni egy minőségbiztosítási mechanizmus is a rendszer keretei között.

Milyen problémára ad választ, az Ozmózis Közösség?

Ma Magyarországon az otthoni idősgondozásnak nincs rendszere, az egész műfaj a feketegazdaság keretei közé van kényszerítve azáltal, hogy a legális munkavégzésnek nincsenek meg sem a jogi, sem a gazdasági keretei az ápolók és a családok számára is megfelelő módon.

A családok Facebook csoportokban, Jófogás hirdetésekben és informális hálózatokon keresztül próbálnak ápolókat keríteni, több-kevesebb sikerrel. Ezzel kapcsolatosan rengeteg nehézség és probléma van, amibe most nem megyek bele, aki már próbált így ápolót keresni, az tudja amúgy is. Ráadásul sok a visszaélés is, mind a családok, mind az ápolók részéről, amivel kapcsolatosan sehova nem tudnak fordulni.

Milyen segítséget ad az Ozmózis Közösség a családoknak?

A rendszer keretei között a családok anonim módon kezdhetnek ápolót keresni, nem kell nekik fogadni és előszűrni a jelentkezőket. Az adott munkára jelentkező ápolókat azután már ők keresik meg közvetlenül, interjúzzák őket, és választják ki azt/azokat, akikkel kölcsönösen meg tudnak állapodni.

Mit ad ez a rendszer az ápolóknak?

Munkalehetőségekkel kapcsolatos információkat, illetve valamennyire ellenőrzött kereteket. Továbbá lehetőséget ad visszajelezni, ha gond van a családdal. Az ápoló nincs annyira magára hagyva, mint ami most általánosan jellemző. Amire törekszünk, hogy csak olyan családoknak segítsünk, akik normális bért hajlandóak fizetni és törekszenek arra, hogy megbecsüljék az ápolókat, illetve megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak.

Hogy működik a rendszer?

Az ápolók elküldhetik az önéletrajzukat az egyapolonaploja@gmail.com címre, egy olyan email kíséretében, amelyben leírják, hogy hol és milyen munkát vállalnak (melyik országrész/kerület, milyen település, bentlakásos vagy kijárós ápolás, stb.), milyen tapasztalataik vannak, stb. Küldhetnek referenciát is, ha van. Magyarán beléphetnek ápolóként az Ozmózis Közösségbe, láthatóvá tehetik magukat. A jó ápolók hosszú távon referenciát is kapnak a rendszertől és ezáltal egyre népszerűbbek lesznek a családok között.

A családok felvehetik velünk a kapcsolatot és elküldhetik az ápolási munkával kapcsolatos információkat, ami alapján mi összekapcsoljuk őket az adott munka iránt érdeklődő ápolókkal. Ezzel belépnek az Ozmózis Közösségbe, felhasználóként. Mivel gyakori, hogy egy idős rokon ápolása akár több évig is eltart, így nagyon valószínű hogy többször is szükséges lesz ápolókat keresni. A közösségbe már bekapcsolódott és korrekt családok nyilván egyre népszerűbbek lesznek a jó ápolók között, ezáltal egyre könnyebben találnak jó embereket.

Mi, a rendszer működtetői azt vállaljuk, hogy abban a zajban és káoszban, ami ma az idősgondozók és ápolók egymásra találása és együttműködése körül van, egy védett és csendes szigetet tartunk fenn és segítjük a szereplőket egymásra találni, egymással együttműködni.

Ami fontos: jelenleg a teljes rendszert önkéntes alapon, a szabadidőnkben működtetjük, véges kapacitással. Ennek következtében heti 1, maximum 2 családnak tudunk segíteni. További szűkítés, hogy főképpen budapesti és környéki munkára tudunk fókuszálni, és csak akkor, ha a család pontosan el tudja mondani hogy mire van szüksége és milyen feltételeket biztosít az ápoló számára.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok a megbízhatatlan család és ápoló, és ezzel a rendszerrel éppen azt szeretnénk elérni, hogy a korrekt családok és a korrekt ápolók tudják egymást megtalálni. Kapacitásaink pedig ezt a területi fókuszt engedik első körben.

Ahogy már írtam, az egész rendszert önkéntes alapon működtetjük. Az igénybevétele is ingyenes, tehát sem a családoknak, sem az ápolóknak ezért nem kell fizetniük. A konkrét munka részleteit az ápolók és a családok egymás között beszélik meg, ők szerződnek egymással. Mi abban már egyáltalán nem veszünk részt.

Patreon, közösségi finanszírozás

A jövőben tervezzük bővíteni a szolgáltatást úgy és akkor, ha a nagyobb volumenű működés költségeit közösségi alapon meg tudjuk szervezni. Ehhez az kell, hogy azok az emberek, akik szerint egy ilyen rendszerre szükség van, részt vállaljanak a rendszer finanszírozásában. Létrehoztunk egy Patreon felületet, ahol havi hozzájárulással lehet beszállni, kinek-kinek a lehetőségei szerint. Amennyiben egy ilyen rendszerre nagyobb kör is igényt tart, akkor fogjuk tudni növelni a szolgáltatás volumenét.

Azok akik a Patreon rendszeren keresztül részt vállalnak a rendszer működtetésében, szintén az Ozmózis Közösség tagjaivá válnak.

A reményeink szerint az Ozmózis Közösség egy olyan autonóm társadalmi struktúrává és térré tud növekedni, ami minőségbiztosított és kiszámítható keretet ad az otthoni idősgondozásban érintett, felelősségteljes és minőségre törekvő családok és ápolók számára.

A munkának még nagyon az elején járunk. Arra viszont büszkék vagyunk, hogy önkéntesen már idáig is eljutottunk. Ez a rendszer, így, ezzel a kapacitással már most is tud működni, fenntarthatóan. Három év alatt rakosgattuk össze, morzsánként.
A jövő pedig majd megmutatja, hogy van-e tényleges közösségi igény rá, szélesebb körben is.

Ha szimpatikus az ötlet, ha látsz benne fantáziát, ha fontosnak tartod, kapcsolódj! 

Szívesen kapcsolódunk és dolgozunk együtt cégekkel is, CSR és/vagy tartalmilag passzoló projektekben.

***************************************************************************************************
Kapcsolódó cikkek:

Ápolni kell idős szeretteid? Mire érdemes figyelni 

Ápolni kell idős szeretteid? Mire érdemes figyelni 2. 

A bentlakásos idősgondozás hátrányai az idős emberek és a családtagok szempontjából 

Az otthoni idősgondozás helyzete Magyarországon 

Családtagok, hogy bírjátok?

Idősek gondozása otthon, avagy milyen állami segítség igénybevételére van mód 

Tanácsadás családoknak, ha most először fognak fizetett ápolót keresni, felvenni

***************************************************************************************************

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.