Család

Otthoni idősgondozás Magyarországon, a koronavírus idején

A koronavírus lázában ég ország-világ, szó szerint és képletesen. Sokan, sokféle módon és szempontból írnak, beszélnek róla. Mi is részt veszünk különböző szakmai csoportok és műhelyek munkájában, zajlik az eszmecsere, a gondolkodás, a tapasztalatok és az információk megbeszélése.

Európából szinte naponta érkeznek hírek a karantén miatt kialakult állapotokról, és bár az otthonban magukra hagyott spanyol idősek esete kirívónak számít, a brit, osztrák, német idősgondozás is kritikusan megroggyant a külföldről ingázó ápolók kiesése miatt.

Mindeközben, az Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer tevékenységei során, rendszeresen beszélgetünk magyar családokkal. Magyarországon is felbolydult az otthoni idősgondozás rendszere. Az érintettek, akiknek van a családjában otthoni idősgondozásra szoruló rokona pontosan tudják, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak országszerte. Az összes érintett, a családok, az idősek, és az őket leginkább feketén ápoló fizetett gondoskodók egyaránt szabályozatlan, kaotikus és minőségbiztosítás nélküli viszonyok között próbálnak boldogulni, több és kevesebb sikerrel.

Az Ozmózis egy olyan szakmai alapon szerveződő autonóm közösség, ami az idősgondozási nehézségekkel küzdő családokat és az ápolókat segíti információkkal, képzésekkel, tanácsadással, és szolgáltatásokkal.

További általános információ az Ozmózis Közösségről.

Hogyan segít az Ozmózis Közösség a családoknak. 

Patreon felület ahol a patrónusok tudnak csatlakozni.

Ami már a koronavírus megjelenése előtt is probléma volt az otthoni idősgondozásban

Sajnos az általános tapasztalat az, hogy az együttműködés ritkán problémamentes. Általánosságban elmondható, hogy vagy a családok, vagy az ápolók, vagy az idős ember, vagy mindenki, ezért vagy azért, de kifejezetten elégedetlen.

Ilyen említett okok például:

 • A családok nehezen találják meg a megfelelő ápolókat.
 • Az ápolók nem végeznek megfelelő munkát, nem ritka hogy visszaélnek a család bizalmával.
 • Az ápolók gyakran felmondanak, elmennek, vagy meg sem jelennek a megbeszélt munkára. Nagy a rotáció, rendszeresen új embert kell keresni.
 • Az ápolók nem tudnak stabilan számítani a munkára, hiába ígéri meg a család.
 • A családok nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket, megfelelő bért, gyakran nem tisztelik az ápolók munkakörét, személyes határait.
 • A családok nem a megállapodottak szerint fizetnek, nem biztosítják az ellátást és/vagy a szüneteket.
 • Ha romlik a kliens állapota, akkor a család nem nyitott arra, hogy a fizetéssel lekövessék a megnövekedett ápolási munkát.

A sor hosszan folytatható, mivel rengeteg a probléma a műfajban, és az érintettek nemigen tudnak hova fordulni információért, támogatásért, segítségért.

Természetesen sok olyan történet van, ahol az ápoló és a család jól egymásra talál és szép, lélekemelő együttműködés alakul ki a résztvevők között. Ehhez azonban a magyar viszonyok között nagyon sok szerencsére van szükség még akkor is, ha a család jómódú és kényelmesen tudja mind a korrekt bért, mind a megfelelő munkakörülményeket biztosítani az ápolónak. Miért is kell mindehhez szerencse? Azért, mert ma nem létezik a probléma megoldására rendesen felépített, korrekt, működőképes és hatékony rendszer, az egész szektor az esetlegességben vergődik.

Mi változott most, a koronavírus kapcsán?

 1. A magyarországi idős embereket sokszor Ukrajnából, Romániából, Kárpátaljáról érkező nők ápolják, akik közül most a krízis hatására sokan hazatértek és nem vállalnak munkát. Az, hogy őket ki és hogyan tudja helyettesíteni, egyáltalán nem egyértelmű. Ezek a családok most kapkodva próbálnak SOS megoldást találni.
 2. Sok családban jellemző, hogy a gyerekek külföldön, a szülők Magyarországon élnek. Most, hogy a határokat lezárták, a gyerekek nem tudnak hazamenni intézkedni olyan kritikus esetben sem, amikor az idős rokon hirtelen esik le a lábáról. Óriási probléma ez főleg akkor, amikor váratlanul üt be a baj, és a gyerekeknek még nincs sem ismerete, sem rutinja egy ilyen helyzet megoldásában. Az otthoni idősgondozás egy elég speciális műfaj és tapasztalat híján ezek a családok sok olyan banánhéjon csúszhatnak el a folyamat során, amiről előtte azt sem tudták, hogy létezik. Ezekről bővebben ezekben a cikkekben lehet olvasni.
 3. Nincsenek meg a megfelelő protokollok, szabályok, szokások arra, hogy az adott esetben kijárós ápoló hogyan ne fertőzze meg az idős rokont, tekintettel arra, hogy a fertőzött emberek akár tünetmentesen is hordozhatják a vírus, és fertőzhetik végig az ügyfeleiket.
 4. Ugyanez nyilván visszafelé is igaz. Adott esetben egy koronavírusos idős ember is megfertőzheti az ápolót, aki utána immár maga is betegen, a saját családját, szeretteit fertőzheti/fertőzi meg.
 5. Mivel az egész szektor a feketegazdaság keretei közé van kényszerítve, ráadásul a megfelelő védőfelszerelések nem állnak rendelkezésre, jelenleg az otthoni idősgondozás gyakorlata egyáltalán nem jelent biztonságot a benne résztvevők számára. Érdemes követni pl. a BBC híradót, ahol folyamatosan számolnak be az otthoni idősgondozással kapcsolatos dilemmákról, nehézségekről és veszélyekről. Igen tanulságos. Magyarországon, holott a probléma nagyon is létezik és igen égető, erről még nem is nagyon lehet hallani.

Azt, hogy mindez mit jelent, mit jelenthet, meg lehet tippelni. Hamarosan meg is fogjuk tudni. A célunk nem a riogatás, van enélkül is bőven elég zaj a térben a korona krízis és annak hatásai körül. Higgadtan és a sokévnyi terepi tapasztalatunkra alapozva fel kívánjuk hívni a figyelmet: nagyon fontos lépni az otthoni idősgondozás rendszerének fejlesztésében. Nagyon fontos ez most, a korona krízis miatt, de tovább lépve, készülve arra is, hogy mi lesz utána. Aki már érintett, az ezt valószínűleg már most pontosan tudja. A többiek pedig, előbb-utóbb nagy valószínűséggel saját maguk is tapasztalni fogják.

Mi az Ozmózis Közösségben azon dolgozunk, hogy minél hasznosabb információt és segítséget nyújtsunk azoknak, akik bármilyen módon érintettek az idősgondozás problémájában. A rendszerünk szakmailag jól kidolgozott, viszont mivel önkéntesen végezzük a munkát és a segítségnyújtásunk ingyenes, ezért kapacitásaink korlátozottak. Magáról az Ozmózis Közösségről, a rendszerről és a működéséről itt lehet többet olvasni.

A családok, az ápolók, az idős emberek ebben a bizonytalan időszakban még az eddigieknél is több segítségre szorulnak. Többen is vannak nyilván. A segítségnyújtás mértékét csak akkor tudjuk növelni, ha a rendszer fejlődéséhez szükséges erőforrásokat előteremtjük. Ennek az egyik lehetséges módja, hogy a megoldás iránt elkötelezett emberek beszállnak és patrónusaivá válnak a rendszernek.

Kérjük azokat, akik mindezeket a problémákat látják, értik és a megoldásukat fontosnak tartják, hogy kapcsolódjanak, és váljanak a rendszer patrónusaivá.

Patrónussá válni nagyon egyszerűen itt, a Patreon felületén keresztül lehet :

Járvány van, és még csak az elején vagyunk. Az, hogy mi lesz a lefutása és hogy milyen károkat fog okozni, az olasz, spanyol és holland példák tanulságai alapján még csak becsülni lehet. Az, hogy MOST mit teszünk, a károk enyhítésére és a járvány utáni világ minőségére is egyaránt hatással van. Mi a Tudatos Öregedésben abban hiszünk és azért dolgozunk, hogy egy az öregedő emberek számára békésebb, biztonságosabb és fenntartható világot építsünk. Azt valljuk, hogy az öregedés egy folyamat, amely minden korosztályt, beleértve a fiatalokat, középkorúakat, idősödőket és a már időseket is, egyaránt érinti. Az öregedés tehát közös ügyünk. 

Kapcsolódásra hívjuk azokat, akikkel rezonál a téma: Nagyobb közösséggel többet tudunk tenni!

Az erő, az egészség legyen mindannyiunkkal, és a megfelelő gondoskodás a szeretteinkkel! 

A cikkhez kiegészítésül egy angol nyelvű cikk azoknak, akik a problémát és a megoldásait egy tágabb társadalmi kontextusban is szívesen megismernék: https://syllabus.pirate.care/topic/coronanotes

“A combined crisis of care, work and environment

Over the last few decades, capitalist development has privatised, defunded and undercut the public mission of the healthcare systems across the world. It has surrendered to market forces many other institutional and non-institutional aspects of social reproduction, such as cleaning, cooking, child care, elderly care, and education. These sectors depend on a large army of labour, frequently consisting of women and migrants, who work in precarious conditions of low wages, limited benefits, zero-hour or on-demand contracts, informal arrangements and illegality. As the societal tasks of care have been subsumed to capitalist accumulation, the forces of labour have been fragmented and individualised, excising their own reproduction from the networks of mutual support and social action. Isolation is already a prevalent condition.”

*********************************************************************************
Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, a jobb felső sarokban
tudsz feliratkozni az email értesítőre.

A facebookon itt tudod a híreinket, posztjainkat követni:
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Tudatos Öregedés? Mi ez?

Tematikus FB csoportjaink, amihez kapcsolódni lehet:

Tudatos Öregedés csoport
https://www.facebook.com/groups/tudatosoregedesnyitott

Menopauza – Támogassuk egymást csoport
https://www.facebook.com/groups/menopauza

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

Idősgondozók, ápolók és családok egymásra találását segítő csoport
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Idős, beteg családtag ápolása, a szendvicsgeneráció önsegítő csoportja
https://www.facebook.com/groups/idosgondozassegitseg

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

*********************************************************************************

1 reply »

Hozzászólnál? Kérdésed van?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.